Els gegants de Tortosa fan 60 anys

L’aniversari de Rufus i Rubí se celebrarà amb un seguit d’actes a la capital del Baix Ebre

0
1248

Avui Dolors Queralt, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Tortosa, i Joan Carles Bonfill, president de la Colla Gegantera, han presentat els actes de commemoració dels 60 anys dels emblemàtics gegants cristians tortosins, obra de Pedro Aixendri.

La residència habitual de Rufus i Rubí és La Llotja, on els acompanyen els altres gegants i bestiari tortosins. Ja fa temps, però, que presideixen l’entrada de l’ajuntament. I és que enguany aquesta parella i tot el municipi estan de festa.

La regidora de Cultura ha destacat el “vessant lúdic” d’aquesta celebració, juntament amb el caràcter “històric” i “altruista” de la colla gegantera tortosina.

“Portem el nom de Tortosa arreu dels Països Catalans”, ha comentat Bonfill, en al·lusió a les moltes sortides de la colla per les comarques catalanes, una quarantena per temporada. Precisament un dels actes clau de commemoració de l’aniversari de Rufus i Rubí és una trobada gegantera a Tortosa, “de caràcter nacional i monumental”, que tindrà lloc el proper 27 d’agost. En aquest sentit, el president de la colla ha agraït a l’Ajuntament, i concretament a la Regidoria de Cultura, la seva “voluntat i confiança”, que “fan possible la celebració”.

Els actes commemoratius inclouran una exposició popular de fotografies dels homenatjats. Queralt ha aprofitat per fer una crida a la ciutadania perquè hi contribueixi amb imatges, antigues i actuals, dels elements del seguici tortosí, especialment de Rufus i Rubí. Així mateix, hi haurà una taula rodona sobre els gegants.

La colla gegantera també enceta un nou projecte, consistent a impartir tallers a les escoles, que permetran als xiquets tenir un “contacte directe amb el nostre folklore”, ha subratllat la regidora.

Al final d’aquest any es presentarà el vestuari renovat de la parella de gegants jueus dela localitat ebrenca, Caxixa i Bonjhuà. Posteriorment, segons ha anunciat la colla, la resta de gegants també estrenarà indumentària.

Un altre dels símbols de la capital del Baix Ebre viurà canvis properament. La regidora ha anunciat la recuperació de la tercera cucafera de la ciutat, a l’antic balneari del Porcar. Un cop reparada i rehabilitada l’armadura, aquesta cucafera, la més gran de les tres, s’incorporarà al seguici tortosí.

El 2018 també serà un any especial per a una altra parella de gegants de la ciutat: la dels àrabs, Nabil i Zoraida, que també faran seixanta anys.

MARTA MILIAN ARIÑO

FER UN COMENTARI