Dimecres, 29 de maig de 2024
És notícia

Una tesi recull el perfil de persones ateses a urgències per intent de suïcidi

Avatar photo

La tesi doctoral de l'infermera, Georgina Casanova, presentada a la URV, analitza un miler de casos per desenvolupar un programa de prevenció eficaç

Els intents de suïcidi atesos pels serveis d’urgències a les Terres de l’Ebre són protagonitzats, en un 62,4% dels casos, per dones majoritàriament casades o amb parella. Aquesta és una de les conclusions a les quals arriba la tesi doctoral de Georgina Casanova, de la Facultat d’Infermeria del Campus Terres de l’Ebre de la URV. Amb el títol ‘Diferències en els factors de risc entre lo població que consulta per un intent de suïcidi i acudeix per altres motius a un servei d’urgències d’una unitat de salut mental’, Casanova ha investigat un miler de casos per determinar el perfil clínic i psicosocial de les persones que han protagonitzat algun intent de suïcidi al territori per desenvolupar un programa de prevenció eficaç d’aquestes conductes.
Infermera de la unitat d’hospitalització de la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre, Casanova ha efectuat una anàlisi comparativa entre 498 persones ateses en aquesta unitat per un intent de suïcidi i 502 que hi ha acudit per altres motius. La principal conclusió a la qual ha arribat és que del grup de persones que va acudir a urgències del centre per un intent de suïcidi un 62,4% són dones, un 59% tenen parella, el 58,5% tenien problemes de relació i un 46,7% problemes de relació amb la parella. Uns percentatges sensiblement diferents al grup que havia visitat urgències per altres casos: només un 47% eren dones, un 43,7% tenien parella, un 39,2% manifestaven problemes de relació i un 26,4% problemes de relació en la parella.

L’estudi, a més, constata que en el cas de les persones que havien intentat treure’s la vida, un 35,1% no tenien feina, mentre que en l’altre grup el percentatge era del 26,4%; un 33% patien dificultats econòmiques, enfront del 20,6%. Per contra, només un 28% dels casos atesos per intent de suïcidi havien tingut ingressos psiquiàtrics previs, per un 43% de l’altre grup, i només un 3% havien patit símptomes psicòtics, percentatge que s’elevava al 22% en el col·lectiu que visitava el centre per altres motius.

Davant d’aquest escenari, Casanova apunta en la seva tesi la necessitat de forma els professionals sanitaris dels serveis de salut de la zona per poder identificar de formar precoç els símptomes d’alerta i abordar les necessitats psicosocials de les persones afectades. “Atesos els problemes de relació, especialment amb la parella,caldria enfortir les intervencions amb un abordatge familiar i comunitari”, apunta, incidint també en la necessitat d’establir estratègies d’intervenció que tinguin en compte la “perspectiva de gènere”, per tractar-se majoritàriament de dones.

Dirigida pels doctors Pilar Montesó i Carlos López, de la Facultat d’Infermeria de la URV al Campus Terres de l’Ebre, la tesi ha estat presentada aquest mes de maig i ha obtingut una qualificació d’excel·lent ‘cum laude’. El treball, a més, ha estat guardonat amb una accèssit del Premi de Recerca de l’Associació Catalana d’Infermeria de Slaut Mental (ASCIAM). La tesi és el primer estudi sobre aquest problema que s’efectua a les Terres de l’Ebre, una zona rural amb característiques pròpies. El suïcidi és una de les principals causes de mort al món, amb d’un milió de persones a l’any, i està considerat ja un important problema de salut pública. Els experts calculen que de cada persona que ho fa, entre quinze i trenta ho intenten.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els gegants de Tortosa fan 60 anys

Notícia següent

Presumpta estafa de 200MEUR del promotor del Festival de Música de Cambrils

Notícies relacionades