Dimarts, 20 de maig de 2025
És notícia

La UdG participa en un projecte europeu contra les vespes invasores amb intel·ligència artificial

Avatar photo
783379_vespa_05

Les invasions de vespes depredadores s’han convertit en un malson per als apicultors europeus. En els darrers anys, l’arribada d’espècies com Vespa velutina nigrithorax, Vespa orientalis i Vespa bicolor han devastat ruscs, han reduït la població d’abelles i han generat pèrdues importants per al sector, alhora que suposa un perill per a la biodiversitat.

Amb l’objectiu de combatre aquesta amenaça, un equip multidisciplinari format per experts de la Universitat de les Illes Balears (UIB), la Universitat de Girona (UdG) i l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats de la UIB, ha posat en marxa el projecte AI BeeGuard, una iniciativa de tres anys que combina intel·ligència artificial, ciutadania d’estudis genètics i participació.

 

Tecnologia per a la detecció

Per intentar frenar aquesta amenaça, els investigadors proposen solucions tecnològiques innovadores, com la implantació de sistemes automatitzats de detecció mitjançant visió per computador i sensors òptics que identifiquen vespes en temps real. Per fer-ho, els investigadors ja treballen en el desenvolupament d’algoritmes de reconeixement d’imatges capaces de diferenciar espècies de vespes amb un 95% de precisió.

Aquests sistemes es posaran a prova a diversos apiaris de la Península, amb la col·laboració d’apicultors. De fet, la participació directa del sector és una de les línies mestres del projecte. Així, els investigadors desenvolupen una aplicació mòbil dirigida a apicultors, mitjançant la qual podran col·laborar en el seguiment de les espècies i contribuir a mapar-ne la distribució. «Aquest projecte no només cerca contenir l’expansió de les vespes, sinó crear eines accessibles que empoderin els apicultors», explica la doctora Mar Leza, investigadora principal del projecte.

Els investigadors també preveuen instal·lar estructures físiques davant dels ruscs per protegir-les (model Koldo adaptat). Es fan servir per capturar les vespes que intenten depredar les abelles en els mateixos abellars.

A més, ja treballen un manual d’usos pràctic per a apicultors i gestors públics. Aquesta guia, basada en dades científiques, oferirà informació sobre els mètodes de control més eficaços per gestionar aquestes espècies invasores.

 

Informació per contenir l’expansió

«Les vespes invasores no només maten abelles. L’estrès crònic que provoquen debilita les colònies d’abelles: les obreres eviten sortir a recol·lectar, les reserves d’aliment s’esgoten i les reines deixen de posar ous», assenyala la doctora Leza.

«Aquestes espècies es troben en expansió, probablement pel comerç i el transport de mercaderies a escala global. Fins ara, la comunitat científica només té hipòtesis sobre les vies d’entrada a Europa, i necessitem tenir més informació per poder determinar com i per on han arribat. Si ho sabéssim, podrien establir les mesures necessàries per impedir o dificultar-ne l’expansió», afegeix la doctora Leza.

 

Seguiment del rastre de l’ADN

Per resoldre aquesta incògnita, els investigadors preveuen realitzar estudis genètics exemplars capturats per seguir el rastre de l’expansió. L’extracció i seqüenciació de l’ADN de les vespes pot ajudar a determinar les relacions genètiques entre les diferents poblacions i mostrar com ha estat el procés de dispersió pel territori.

Per fer-ho, els investigadors tenen previst realitzar diferents campanyes a zones afectades per la presència d’aquestes espècies a Andalusia, Catalunya, la Comunitat Valenciana, Galícia i el País Basc. Així mateix, ja estan adquirint mostres d’altres zones envaïdes d’Europa i de la zona nativa. A més, es preveu dur a terme campanyes a l’illa de Mallorca, a l’arribada d’aquestes espècies podrien tenir un impacte fort en el fràgil equilibri insular.

Amb un cost de gestió d’invasions que supera els 50 milions d’euros a Europa, IA BeeGuard representa un pas crucial per protegir tant la biodiversitat anual com una indústria clau per a la seguretat alimentària global. La combinació de tecnologia punta i coneixement ecològic podria marcar un abans i un després en la lluita contra aquestes invasions biològiques.

 

El cas de Mallorca: detecció, erradicació i reintroducció

L’equip d’investigadors de la UIB fa anys que segueix la pista de vespes invasores. Varen ser els primers a confirmar participar la presència de la vespa asiàtica a Mallorca (2015) i varen de manera activa en la seva erradicació (2020), amb el desenvolupament d’una aplicació mòbil (Vespapp) i l’impuls de campanyes de col·laboració ciutadana que varen permetre detectar gran part dels nius d’espècie a l’espècie. Durant aquests anys, l’equip ha treballat també en l’anàlisi genètica dels nius detectats, que han permès confirmar que hi ha hagut com a mínim dues introduccions independents de vespa asiàtica a l’illa.

 

Un projecte d’impacte

El projecte AI BeeGuard, finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i l’Agència Estatal d’Investigació en la convocatòria de generació del coneixement 2023 PID2023, representa un avanç important en la lluita contra les vespes invasores que amenacen l’apicultura europea. La combinació d’intel·ligència artificial, estudis genètics i participació ciutadana ofereix una aproximació integral per abordar aquest problema complex. L’èxit del projecte podria tenir un impacte significatiu en la protecció de la biodiversitat i la indústria apícola, i establir un precedent important en la gestió d’invasions biològiques a Europa.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
La regidora Núria Homs, l'alcalde Albert Castells, i la regidora Bet Franquesa a Vic

Gairebé el 70% de pisos ocupats a Vic són de grans tenidors

Notícies relacionades