Sílvia Paneque lamenta que la via progressista està “aturada” a Girona

Els socialistes consideren que el pacte s'ha de fer en clau gironina i programàtica, mentre que Salellas apel·la a la unitat independentista amb Junts i ERC

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

Les negociacions per decidir el pròxim alcalde o alcaldessa de Girona segueixen obertes. Per un costat, hi ha la socialista Sílvia Paneque, que va guanyar les eleccions i reivindica un pacte progressista en què ella sigui l’alcaldessa. D’altra banda, l’alcaldable de Guanyem, Lluc Salellas, demana unitat independentista per ser ell el batlle, tot i quedar en segona posició. La suma necessitaria la implicació de Junts.

L’aritmètica és punyetera i si Sílvia Paneque vol ser alcaldessa necessitarà un pacte directe o indirecte amb Guanyem o Junts. De fet, la candidata del PSC va traslladar una primera proposta a Lluc Salellas, en què els socialistes ocuparien l’alcaldia i els cupaires la vicealcaldia. A més, en aquesta negociació apel·lava que s’havia de parlar de Girona com a “únic subjecte polític” i també de les “coincidències programàtiques”. Segons explica Paneque en declaracions a La Ciutat, aquesta via que han intentat obrir es troba actualment “aturada”. Dins d’aquesta equació, també hi hauria la possibilitat que PSC i Guanyem es repartissin la vara de batlle, però Paneque remarca que no és una opció que s’hagi posat sobre la taula perquè els cupaires han assegurat des de la primera reunió que volien l’alcaldia els quatre anys i anaven a explorar un acord amb Junts.

L’altre camí per esdevenir alcaldessa seria que Junts permetés governar els socialistes. En campanya, la candidata juntaire va repetir per activa i per passiva que hauria de governar la llista més votada. Tot i això, aquesta afirmació sembla que s’ha diluït des del 28M. “Han canviat moltes posicions en una sola nit electoral”, recalca Paneque en referència a les promeses de Junts i a l’esperit de “canvi” que abanderava Guanyem.

La via que avança de moment és la de Guanyem amb Junts en clau independentista. “És una alternativa legítima, però que no s’explica en termes programàtics ni pensant en Girona. Es fa estrany que Lluc Salellas pugui trobar nexes programàtics a Girona amb el Junts de Trias, Mas, Geis i Borràs”, ressalta la candidata socialista. Paneque considera que l’alcaldable de Guanyem es podria aprofitar de “l’actual clima” per ocupar l’alcaldia 4 anys forjant un pacte amb l’espai postconvergent.

La setmana passada, Lluc Salellas ja va fer una crida als dos partits independentistes per aplanar-li el camí cap a l’alcaldia, tenint en compte el context generat amb el 23J i les demandes de front comú dins de l’espectre independentista. Encara que el líder de Guanyem marca com a prioritària l’aliança amb ERC, la suma no seria suficient per ser investit. Necessitarien el beneplàcit de Junts, amb qui assegura que “el programa serà el primer punt de l’ordre del dia”. A banda d’això, tampoc descarten pactes amb el PSC un cop Salellas ocupi l’alcaldia gironina.

Si el PSC i Guanyem no descongelen la via progressista, la posició de Junts serà determinant per saber qui és el pròxim alcalde o alcaldessa de Girona. Els cupaires reclamaran la unitat independentista perquè caigui del seu costat, mentre els socialistes continuaran insistint que els pactes “s’han de centrar en Girona i les coincidències programàtiques”, i deixen la porta oberta a reprendre les negociacions.