El servei de Girocleta de Girona celebra el 16è aniversari amb més de 5.000 usuaris fidelitzats

L'Ajuntament té tres equips de reposició que "s’encarreguen d’equilibrar les estacions i també de garantir que tot funciona"

27 de juliol de 2025 a les 10:43h

El servei de Girocleta registra mensualment prop d’un centenar d’incidències, derivades de bicicletes avariades i estacions o aparcaments que no funcionen. Majoritàriament, el grup que necessita més manteniment són les bicicletes, seguit dels aparcaments i les estacions. “Hi ha tres equips de reposició que s’encarreguen d’equilibrar les estacions i també de garantir que tot funciona”, explica el regidor de Mobilitat, Isaac Sànchez, que detalla que si com a usuari es detecta una incidència “cal avisar a través de la bústia d’avisos de l’Ajuntament perquè es pugui resoldre de pressa”. Els usuaris entrevistats per l’ACN fan una bona valoració del servei: consideren que hi ha poques incidències i en destaquen “la bona relació qualitat-preu”.

Al pic del migdia d’un divendres d’estiu entre setmana, l’estació de Girocleta instal·lada a la plaça de Catalunya de Girona rep un degoteig d’usuaris del servei que van a recollir una bicicleta per tornar a casa a dinar, aprofitant la pausa de la feina. A la majoria, la targeta els funciona a la primera i només d’aproximar-la a un dels aparcaments, se’ls desenganxa el vehicle i poden començar a pedalar.

Però això, no passa a tothom. Alejandro Arias fa dos anys que utilitza el servei i diu que tot sovint no li funciona la targeta. “A vegades, l’apropes i no deixa anar la bicicleta”, diu, i ho atribueix al “desgast dels lectors” que hi ha instal·lats als aparcaments. Escull un altre aparcament i, aquest cop sí, aconsegueix desenganxar la bicicleta. Carrega la bossa que porta a la cistella del manillar i comenta que li és “molt útil” per desplaçar-se, combinant el servei amb el transport públic.

Uns minuts més tard, hi arriba en Martí Segura, que diu que està “encantat” amb el servei. “Em van robar un parell de bicis en poc temps i vaig decidir fer-me el carnet”, relata, i assegura que “és fantàstic perquè hi ha estacions a tot arreu”. Segura no s’ha trobat amb gaires incidències, a banda del fet que a vegades arriba a una estació que és plena, i no pot dipositar la girocleta, o bé és buida, i tenia la intenció de recollir-ne una. Això, però, diu, es pot consultar a l’aplicació prèviament.

La que també està satisfeta amb el servei és Muriel Muñoz. Ella l’utilitza des que es va instal·lar a la ciutat fa setze anys i diu que l’agafa entre tres i quatre cops a la setmana. També diu que algun cop es troba que arriba i no hi ha bicicletes, però que a banda d’això, s’ha trobat amb poques incidències. “Rara vegada et trobes que estires la bicicleta i no surt o que el sistema informàtic falla i, per exemple, adjudica la mateixa bici a dues persones simultàniament”, afirma.

En general, els usuaris entrevistats per l’ACN fan una bona valoració del servei: consideren que hi ha poques incidències i en destaquen “la bona relació qualitat-preu”. La tarifa d’abonat anual al servei és de 30 euros, per fer recorreguts il·limitats d’un màxim de mitja hora cadascun. Si se supera aquest temps, s’aplica a l’usuari una tarifa addicional de cinquanta cèntims per cada franja extra de mitja hora. I si s’accedeixen les dues hores continuades, s’aplica un recàrrec de tres euros.

A més, com a usuari esporàdic del servei, les girocletes es poden llogar per tot un dia per un cost de dos euros. En aquest cas es fa a través de la pàgina web del servei i fent ús de les pantalles de les estacions, en comptes de les targetes d’usuari freqüent que permeten estirar els vehicles directament dels aparcaments, quan s’aproximen al lector. Aquests lectors que Arias diu que, a vegades, fallen i impedeixen retirar la bicicleta. De fet, a l’estació de plaça Catalunya es poden veure una desena d’aparcaments fora de servei.

Alejandro Arias s’ha trobat algun cop també amb alguna estació de la perifèria de Girona “sense electricitat”, que li ha deixat deixar la bicicleta, però no li ha comptabilitzat la finalització del servei i l’ha penalitzat. Aquest tipus d’incidències, tal com explica l’Ajuntament, es resolen “de pressa”. “Quan els usuaris freqüents o esporàdics tenen algun problema i ho traslladen al servei, es gestiona i es resol”, explica el regidor de Mobilitat a l’Ajuntament de Girona, que trasllada que en el cas dels usuaris d’un sol dia, se’ls retornen els dos euros.

Un centenar d’incidències mensuals

El servei de Girocleta registra un centenar d’incidències mensuals. En concret, l’Ajuntament n’ha comptabilitzat 97, 82, 131, 138, 127 i 103 de gener a juny, respectivament. D’aquestes, la majoria són relacionades amb avaries a les bicicletes. En aquest mig any, s’ha produït 343 incidències relacionades amb els vehicles, 309 amb els aparcaments i 26 amb les estacions.

De dilluns a divendres, en horari de matí i tarda, “hi ha tres equips de reposició que s’encarreguen d’equilibrar les estacions -traslladant bicicletes d’un lloc a un altre amb una furgoneta i un remolc- i també de garantir que tot funciona”. Des de l’Ajuntament es recorda que els usuaris que detecten incidències també poden notificar-ho a través de la bústia d’avisos i suggeriments o dirigint-se a l’oficina de la Girocleta, instal·lada a l’estació d’autobusos.

Pel que fa a vandalisme o robatoris de girocletes, l’Ajuntament diu que no en registra. “La girocleta és una bicicleta feta expressament per Girona, amb un quadre i uns colors significatius, i no tenim problemes de vandalisme”, comenta el regidor de Mobilitat i Espai Públic, Isaac Sànchez.

Setze anys de Girocleta

El servei de Girocleta funciona a Girona des del 2009 i en aquests setze anys, no ha parat de créixer. Des de l’Ajuntament celebren que cada cop compta “amb més estacions i també amb més usuaris”. Actualment, hi ha 930 aparcaments individuals i 418 bicicletes en circulació. A més, el servei ha superat els 5.300 usuaris. Pel que fa als usos, la Girocleta ha experimentat durant aquests primers sis mesos del 2025 un increment del 14% respecte al mateix període de l’any anterior, arribant gairebé als 330.000 usos globals entre totes les estacions.

La ubicada a plaça Catalunya, la de l’avinguda Ramon Folch i la de l’estació de tren i autobusos són les estacions amb més afluència d’usuaris. Totes tres registren més de 3.000 usos cada mes. “És un servei que no para de créixer i des del Govern hi apostem molt”, explica Sànchez, que recorda que durant els dos anys de mandant hi han afegit deu estacions més. Per continuar ampliant i millorant el servei, s’estudia instal·lar tres noves estacions a Salt (Gironès). “Serà una prova pilot que és inèdita i que intentarem que l’any que ve estigui en marxa”, avança el regidor, que trasllada que també es volen col·locar més estacions a Girona.

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit