Avui s’ha constituït oficialment el Grup Permanent, l’equip de treball que tindrà per objectiu impulsar el projecte del Campus de Salut de la Regó Sanitària de Girona, sota la direcció del Departament de la Presidència i la Comissió Mixta, creada el maig passat per tirar endavant la construcció del complex, que inclou el nou Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, les facultats de ciències de la salut i un hub d’empreses sanitàries. El Grup Permanent s’haurà d’encarregar de fer avançar el projecte d’acord amb el calendari previst. Així, aquest grup haurà de fomentar la participació de tots els agents implicats i garantir que hi hagi la col·laboració, comunicació i coordinació necessària entre les administracions. També és funció d’aquest grup, la coordinació amb les autoritats sanitàries per garantir la dotació adequada de professionals, serveis i tecnologia, així com identificar oportunitats i teixir sinergies per impulsar la recerca, la innovació i la transferència de coneixement. Finalment, s’encarregarà de fer el seguiment del calendari i de les etapes del projecte, per tal de vetllar pel compliment dels terminis.
El Grup està presidit per la secretària general de Presidència,Eva Giménez Corrons, i integrat pels secretaris generals dels departaments d’Economia, Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Salut i Recerca i Universitats, a més del delegat del Govern de Girona, el coordinador del Campus de Salut de Girona, representants dels ajuntaments de Girona i de Salt, de la Universitat de Girona, de la Diputació de Girona i de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta i Institut d'Assistència Sanitària. (Vegeu els membres del Grup Permanent a l’annex).
El projecte guanyador es coneixerà a finals d’any
Durant la primera reunió d’avui, s’ha informat al Grup Permanent que el proper 28 de juliol s’acaba el termini del concurs per a la redacció del projecte i la direcció de l’obra de la part assistencial del futur Campus de Salut, un contracte valorat en 25,37 milions d’euros. El procés es troba a la segona fase de licitació, que va a càrrec d’Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, en la qual s’ha convidat als cinc equips d’arquitectes i enginyers que vam presentar les propostes més ben valorades a la primera fase del procés. Aquests equips han de presentar abans del proper dilluns les seves propostes de projecte.
La selecció de la proposta guanyadora la farà un jurat eminentment tècnic format per representants del Departament de Salut (CatSalut i Institut Català de la Salut), d’Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, dels ajuntaments de Girona i Salt, de la Universitat de Girona, del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya i del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya. Es preveu que el projecte guanyador del futur Campus de Salut es conegui abans d’acabar l’any.
L’equip guanyador disposarà de dos anys per elaborar la redacció del projecte definitiu, temps durant el qual s’avançarà en totes les gestions de caire urbanístic per poder iniciar la construcció del Campus de Salut de la Regjó Sanitària de Girona a continuació.
L’envergadura del projecte
El nou complex sanitari i universitari estarà ubicat entre Girona i Salt, i inclourà el nou hospital de referència del territori, així com nous espais docents, de recerca i d’innovació impulsats per la Universitat de Girona.
El projecte es desenvoluparà sobre una superfície total de175.000 m² de sòl, dels quals 130.000 m² estan qualificats com a equipament, amb una capacitat edificable de fins a 320.000 m², mentre que la resta és espai verd integrat en el campus. El pla funcional d’usos assistencials contempla entre 170.000 i 175.000 m² per al nou hospital, que s’afegiran als 50.000 m² actuals del Parc Hospitalari Martí i Julià. A més hi ha previstos 59.725 m² per als usos universitaris, de recerca i innovació. També es reserven més de 80.000 m² per a creixements futurs, assegurant la viabilitat a llarg termini.
La planificació es fonamenta en la màxima integració entre atenció sanitària i universitat, afavorint les sinergies entre assistència, formació i recerca. El campus es concep com un espai compartit, verd, sostenible i ben connectat, que reforça la cohesió entre Girona i Salt i millora l’accessibilitat per a tota la població de la Regió Sanitària Girona.
Compromís del Govern
El president de la Generalitat, Salvador Illa, va refermar el 14 de maig passat el compromís del Govern amb el nou Campus de Salut a la Regió Sanitària Girona i la millora dels dispositius assistencials del sistema públic de salut al seu àmbit d’influència territorial. El cap de l’executiu va firmar el Protocol per impulsar la construcció del complex, juntament amb els alcaldes de Girona i Salt, Lluc Salellas i Vilar, i Jordi Viñas i Xifra, respectivament; el director del Servei Català de la Salut, Alfredo García Díaz, i el rector de la Universitat de Girona, Joaquim Salvi Mas. Aquest Protocol renova i consolida la col·laboració institucional iniciada el 2020, amb la voluntat de planificar i executar un projecte de gran abast i ambició estratègica.
Amb la signatura del Protocol, es va actualitzar el mecanisme de seguiment del projecte del Campus amb la creació d’una Comissió Mixta de màxim nivell institucional, liderada pel Departament de Presidència i amb representació de quatre conselleries (Salut, Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Economia i Finances, Recerca i Universitats), a més del Servei Català de la Salut, els ajuntaments de Girona i Salt i la Universitat de Girona. Aquesta Comissió es va constituir el mateix 14 de maig. També es va crear la figura d’un coordinador del projecte i de l’oficina tècnica, responsabilitat que assumeix Ferran Cordón, metge especialista en medicina familiar i comunitària, i bon coneixedor del sistema sanitari gironí.