Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

El servei de vigilància a Blanes vol mantenir el còmput de zero víctimes en 15 anys

Avatar photo

Fa 11 anys que les platges de Blanes són Territori Cardioprotegit

Des d’aquest cap de setmana les platges de Blanes són encara més segures del què és habitual, amb la posada en marxa del Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme. A diferència d’altres municipis, el gestiona directament l’Ajuntament de Blanes a través del Departament de Protecció Civil. Ho fa des del 2008, i durant tots aquests anys no s’ha hagut de lamentar mai cap víctima mortal coincidint amb les hores de servei.

Això és perquè una de les principals constants que ha caracteritzat el servei durant tot aquest temps és que els socorristes aquàtics tenen molt clar que el temps de reacció és vital. El cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, els remarca que davant una potencial situació de perill cal avançar-se i actuar abans que sigui massa tard, estar constantment alerta del què passa al mar i a la platja.

No es tracta d’espantar la gent, però sí d’estar atent a qualsevol indici que pugui desembocar en emergència. Ser el màxim de curosos i oferir el millor servei. És precisament aquesta constant vocació de servei i estar en alerta durant tot el període de vigilància la que ha aconseguit que durant els darrers 15 anys, el còmput de víctimes mortals continuï a zero. L’horari del servei és de 2/4 d’11 del matí fins 2/4 de 7 de la tarda de manera ininterrompuda.

Formació complementària amb nocions bàsiques a tenir en compte

Prèviament a l’entrada en funcionament d’aquest cap de setmana, s’han fet sengles sessions informatives perquè tots els efectius que formen part del Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme tinguessin clars els objectius i les tasques a complir. També es tractava de la primera presa de contacte de tot el grup amb el comandament i els coordinadors.

Les sessions es van fer aquest passat divendres a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes, a càrrec del cap de Protecció Civil. Josep Lluís Pouy va impartir un curs de prevenció en riscos laborals adaptat a la funció de socorrista aquàtic, principalment en l’entorn en què treballen. Al curs també van assistir les dues persones que faran els serveis complementaris als dels socorristes aquàtics.

Un total de 25 socorristes aquàtics i 2 agents ciutadans de reforç

Aquest any s’incorporaran un total de 25 efectius en la Temporada Alta, dels quals 16 són els que operen actualment en Temporada Baixa. L’estiu d’aquest 2022, en què finalment es podrà recuperar la tan desitjada normalitat, no s’hauran de contemplar les restriccions imperants els dos darrers anys: distància de seguretat, utilització del material de platja, etc

Amb tot, per reforçar el servei dels socorristes aquàtics, i en previsió que algun efectiu hagi de passar la quarantena per COVID, enguany es continuarà reforçant el servei a les platges de Blanes amb la incorporació de dos agents ciutadans. No és que en cas de baixa temporal d’un socorrista el passin a substituir, perquè no tenen la necessària formació. Es tracta de fer tasques de suport material, així com actuar com informadors i controlar el mobiliari urbà.

El servei que s’ha posat en marxa aquest cap de setmana funcionarà fins a l’11 de setembre, amb dues temporalitats. Ara, de l’11 al 30 de juny, així com des del 5 a l’11 de setembre, és la Temporada Baixa, mentre que des de l’1 de juliol i fins el 4 de setembre és la Temporada Alta. Durant el pic de l’estiu hi haurà 25 efectius, mentre que en les dues franges més curtes de temps, de Temporada Baixa n’hi ha 16. Cobreixen les tres principals zones de bany de Blanes: S’Abanell, Blanes Centre i Cala Bona.

Aquests primers dies, la vigilància només es fa a peu de platja, i a partir de l’1 de juliol amb torres i cadires altes. En total, hi haurà instal·lades 7 torres i/o cadires altes de vigilància, la major part concentrades a S’Abanell, amb un total de 4, mentre que a Blanes Centre n’hi haurà 2 i a Sant Francesc 1.

Des del 2018 cadascun dels tres llocs de socors tenen una cadira amfíbia per facilitar el bany a les persones amb dificultats de mobilitat. La de la platja de S’Abanell és l’única que compta amb un servei assistit prèvia demanda: els socorristes acompanyen a la persona que es vol banyar a la mar per a garantir encara més la seva seguretat. En canvi en els altres dos llocs de socors la utilització és lliure, i està a la disposició de qui s’acosti a demanar-la.

Valors afegits del Servei de Socorrisme a Blanes

Un valor afegit de les platges de Blanes en comparació amb d’altres municipis és que des de fa 11 anys són Territori Cardioprotegit: els tres llocs de socors compten amb DEA, Desfibril·ladors Externs Automàtics. Tanmateix, es compta amb una embarcació de vigilància i salvament que dóna suport i controla la zona dels banyistes. Amb l’ajuda de l’embarcació, també es participa en rescats, ja sigui del mateix Departament de Protecció Civil i Policia Local de Blanes, o bé en col·laboració i suport de tasques endegades per Bombers i Mossos d’Esquadra.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Oriol Bossa, nou alcalde de Sant Feliu de Llobregat

Notícia següent

Tret de sortida a la 10a Fira del Vi del Pirineu de Talarn

Notícies relacionades