Una vegada més, aquest passat diumenge s’ha perpetuat al Santuari de la Verge del Vilar de Blanes una de les tradicions més longeves d’aquestes característiques que es conserva encara arreu del territori gironí. Es tracta del Vot de Vila, que s’ha encarregat de renovar per primera vegada l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández. La prometença data del segle XVIII, i la van encetar els devots de la Verge del Vilar davant la temença que la ciutat on comença la Costa Brava fos envaïda per les tropes franceses. La renovació de la prometença consisteix en que l’alcalde llegeixi un escrit redactat en el català original que es parlava al segle XVIII, i a l’estil d’un text notarial on es recullen fil per randa totes les vicissituds, així com el llistat de les autoritats que llavors van donar fe i autenticitat a la tradició.
De fet, la lectura del Vot de Vila és el moment culminant de la celebració que s’acull al Santuari de la Verge del Vilar, i va comptar amb l’assistència de regidors i regidores del consistori, així com dels membres de l’Obreria del Vilar. Tots dos col·lectius van presidir l’acte dalt l’altar, situant-se els dos col·lectius en els seus dos extrems. La missa va ser concelebrada pels dos rectors de Blanes, Enric Roura i Josep Perich, qui va tancar l’ofici pregant perquè les guerres de Hamas-Israel i de Rússia-Ucraïna tinguin aviat una solució de pau.
Una de les tradicions més longeves que es conserva al territori gironí
La renovació del Vot de Vila es coneix també popularment com la celebració de l’Aplec Votiu de Sant Rafel, i l’organitzen els membres de l’Obreria del Santuari del Vilar amb el suport de l’Ajuntament de Blanes. El text que configura la prometença narra tot el que va passar l’any 1794, i es va llegir per primera vegada el 24 d’octubre del 1795. Durant la lectura es poden escoltar girs i expressions que actualment s’han perdut en el temps, investint l’acte d’una autenticitat històrica.
Origen bicentenari de la tradició de l’Aplec Votiu de Sant Rafel
Els fets que van originar el naixement d’aquest costum es remunten a l’any 1794, pel temor de l’arribada a Blanes de les tropes franceses. Els devots de la Mare de Déu del Vilar es van endur la imatge del Santuari a la Parròquia Santa Maria per protegir-la. Tanmateix, van prometre a la verge que, si els salvava de l’amenaça de la invasió, assistirien de nou cada any al Vilar per renovar la prometença, el què es coneix com el Vot de Vila, per agrair-li aquesta intercessió.