Santa Cristina d’Aro ha aconseguit que Trànsit escolti les seves demandes i que apliqui mesures per evitar que els turistes travessin el poble per fugir de les cues de la C-31, especialment en operacions tornada o sortida en períodes de vacances.
Segons ha anunciat el Servei Català de Trànsit, es reforçaran els filtratges a les sortides de la C-31 que envolten Santa Cristina d’Aro i se’n tallarà un dels accessos, de manera que s’evitarà que els conductors que vulguin escurçar el seu camí a través del poble no ho puguin fer. Si ho fan, hauran de fer mitja cua perquè no podran reincorporar-se a l’autopista des d’allà.
Un dels punts clau serà l’entrada al poble per l’autovia des de la sortida 314, on Trànsit instal·larà uns panells lluminosos que indicaran que l’única opció per anar a Barcelona és la C-31. Això provoca que aquells que vulguin fer la picaresca i passar per dins del poble es trobin l’accés de nou a l’autovia tallat. A més, des de l’SCT assenyalen que faran gestió de dades per intentar que els navegadors dels cotxes no ofereixin el pas per dins de Santa Cristina com a una via alternativa.
Malestar a Santa Cristina d’Aro pels col·lapses provocats per la C-31
Ja fa temps que l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro denuncia l’ús que fan molts turistes del seu municipi, especialment veïns i veïnes de Barcelona que van a passar caps de setmana, ponts i festius a la Costa Brava i que, quan tornen, pretenen estalviar-se els embussos de l’autopista passant pel centre del poble.
Això provoca que el municipi no pugui absorbir aquest excés de trànsit rodat i les vies principals acabin col·lapsades de cotxes que, tan bon punt travessen Santa Cristina, tornen a l’autopista. A conseqüència d’això, els veïns i veïnes de Santa Cristina d’Aro es veuen obligats a patir embussos dins del poble, amb els problemes personals que això els pot comportar, des d’arribar tard a la feina fins a no poder anar al CAP en cas de necessitat.
“El que volem és que no arribin a entrar i que es mantingui el flux de vehicles per la C-31, que és per on han de passar”, assenyala el director de l’SCT, Ramon Lamiel. L’alcalde de Santa Cristina, Josep Xifra, explica que la decisió de tallar els accessos el passat diumenge va ser una “reivindicació” i que ha servit per posar “solució a un problema pels veïns”.
A més de tallar l’accés a l’autovia des de la sortida del poble, també es podria arribar a tallar dues sortides de la C-31 que porten a Santa Cristina d’Aro i a Castell d’Aro. Ara bé, aquesta decisió s’ha de prendre en consens també amb l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro i S’Agaró.
“Es tracta que no hi arribin, i per això cal un filtratge més contundent, amb més aparells i més presència”, ha explicat Lamiel que, reconeix, que es poden trobar que el primer pont que es posaran en marxa les mesures, el de principis de juny, hi pugui haver una acumulació de vehicles a dins de Santa Cristina que continuïn intentant fer la picaresca i es trobin que han de girar cua. “En som conscients, ho hem parlat i el pot perjudicar inicialment, però estem disposats a jugar”, ha remarcat.
Els navegadors
Una de les qüestions que més preocupa Trànsit és que els navegadors dels cotxes ofereixin una ruta alternativa més ràpida per poder arribar a Barcelona quan detecta congestió a la C-31. En aquests casos, els dispositius ofereixen la possibilitat de passar per dins de Santa Cristina d’Aro i estalviar-se una estona de cua.
Lamiel ha explicat que estan intentant treballar amb la gestió de dades que agafen les operadores com Google Maps, per indicar que hi ha una incidència a la ruta que proposa el navegador per dins del poble.
“La idea seria afegir des del nostre sistema aquella incidència i qualificar-la com a tal, de tal manera que el navegador la incorpori. A partir d’aquí haurem de mirar com ho fem perquè surti que està prohibit passar per allà”, ha explicat el director.
Finalment, des de l’SCT, han confirmat que s’està treballant en la reposició d’un radar actualment en desús i que l’alcalde havia proposat retirar perquè no funcionava. Lamiel ho ha descartat i ha revelat que la sinistralitat ha caigut de manera destacada gràcies al radar.