L’ACA manté l’alerta per sequera a 22 municipis de l’Alt Empordà

L'increment de l'aqüífer del Fluvià Muga "no ha estat suficient" per sortir de l'estat d'alerta

Aigua de l'aixeta.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) manté l’alerta per sequera a 22 municipis de l’Alt Empordà declarada a l’octubre perquè, malgrat les pluges de novembre, l’increment de l’aqüífer del Fluvià Muga “no ha estat suficient” per sortir de l’estat d’alerta.

En un comunicat aquest divendres, l’ACA ha detallat que aquest aqüífer se situa en 15,7 metres per sobre del nivell del mar -quan es va declarar l’estat d’alerta estava en 15,4 metres- i, sobre les altres unitats d’explotació de les conques internes (17), la meitat es mantenen en estat de prealerta i l’altra meitat, en situació de normalitat.

La situació d’alerta implica mantenir les mateixes limitacions i restriccions en els diferents usos de l’aigua com, per exemple, en el reg de jardins i zones verdes, la neteja de carrers i la prohibició d’enfonsament de fonts ornamentals o de piscines.

Entre altres, també es limita el consum global d’aigua per abastament a un màxim de 250 litres per habitant i dia i, els municipis que una vegada aplicades les mesures presentin dotacions en alta superiors a aquesta, hauran de prendre mesures addicionals per no superar aquest llindar.

Els municipis afectats són Agullana, l’Armentera, Capmany, Espolla, Garriguella, Jonquera, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum.

SISTEMA TER LLOBREGAT

L’ACA també ha alertat que el sistema Ter Llobregat, que abasteix prop de 5 milions de persones, està per sota del 60% de la seva capacitat (59%), i es “garanteixen totes les demandes per un període de 10 mesos”.

Tot i això, les dessalinitzadores catalanes de Llobregat i Tordera estan incrementant la seva producció per alentir el descens dels embassaments.