Denuncien una vulneració de drets fonamentals en confinar alumnes sense pauta completa

Alguns joves han patit diversos confinaments consecutius perquè hi ha un positiu a l’aula i no tenen la pauta de vacunació

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

Els pares de quatre alumnes de segon de Batxillerat de l’Institut de Tecnificació Esportiva d’Amposta han presentat una denúncia als Mossos d’Esquadra, aquest divendres, perquè consideren que s’estan vulnerant drets fonamentals dels seus fills. Els joves han patit diversos confinaments consecutius en aquest segon trimestre, perquè hi ha un positiu a l’aula i no tenen la pauta de vacunació completa. “No ens donen cap possibilitat de fer proves o altres alternatives, t’exclouen i no poden entrar a l’escola”, ha explicat un dels pares, Miquel Alimbau. Assenyalen que un cop extingit el passaport covid, aquesta mesura a les escoles “és discriminatòria i ha quedat obsoleta”. El jutjat d’Amposta valorarà si admet a tràmit la denúncia.

Durant les tres primeres setmanes del segon trimestre, la filla de Miquel Alimbau ha estat confinada dos cops. Quan hi ha un positiu a l’aula, al seu grup estable, els alumnes no vacunats o sense la pauta completa de vaccinació i que no hagin passat la covid els últims tres mesos, han de quedar-se a casa, en aïllament domiciliar durant set dies.

Les famílies de quatre estudiants en aquesta situació han denunciat, “per discriminatòria”, la mesura i el protocol actual dels centres educatius, davant dels Mossos d’Esquadra. Abans havien intentat parlar amb la direcció del centre escolar, amb el Departament d’Educació i fins i tot amb el Síndic de Greuges. “No ens han donat cap resposta, ens hem trobat un mur”, ha explicat Alimbau. La denúncia va dirigida al tutor dels estudiants, el director del centre, la directora dels serveis territorials d’Educació a les Terres de l’Ebre, Montse Perelló, i el conseller Josep Gonzàlez-Cambray.

Davant del silenci administratiu, han decidit notificar al jutjat la situació dels seus fills, quatre alumnes de segon de Batxillerat de l’Institut de Tecnificació Esportiva d’Amposta, però un cop s’ha conegut la seva iniciativa ja hi ha altres famílies que s’han interessat per sumar-se a la denúncia.

“No som negacionistes ni antivacunes, però confinar els alumnes sistemàticament, en un curs tan important, els desestabilitza. Amb nens petits també se’ls està assenyalant com a diferents davant de la resta”, ha alertat el pare. Alimbau insisteix que Educació hauria de permetre assistir a les classes presencials als alumnes que no tenen símptomes o facilitar que es puguin fer proves PCR o TAR. “Si els nens no es troben bé, els deixem a casa, però ara els estan apartant amb tots els perjudicis que comporta”, ha defensat. Aquest grup de pares reivindica que puguin assistir a l’escola perquè, a més a més, el seu centre combina una formació esportiva d’alt rendiment que no es pot suplir des de casa. “L’aturada és total”, ha alertat Alimbau.

En la denúncia, a la qual ha tingut accés l’ACN, els pares recorden que el protocol aplicat per Educació no té “un aval judicial” i que les actuacions que se’n deriven “no són més que recomanacions, en cap cas d’obligat compliment”. Consideren que, després que s’hagi eliminat el passaport covid per accedir a l’hostaleria o els gimnasos, amb l’argument que els contagis per la variant òmicron en aquesta sisena onada no es frenen per separar els vacunats dels no vacunats, no té cap sentit que Educació mantingui aquesta mesura a les aules i més “sense cap criteri científic”. “És una norma obsoleta”, ha insistit.

Alerten que mantenir aquest protocol als centres educatius “podria suposar un presumpte delicte d’odi” contra la ideologia dels joves davant la pandèmia i els pot fer patir “exclusió social” i actituds d’assetjament escolar (bullying). També denuncien que es vulneren altres drets fonamentals com el dret a la lliure circulació, a l’educació, i a la confidencialitat de dades mèdiques i sanitàries.