L’Hospital Trueta amplia a les 24 hores del dia la guàrdia de radiologia vascular intervencionista

Amb aquesta acció es cobreix la franja nocturna, s’actuarà amb més rapidesa davant de les urgències i es preveu que cada any s’estalviarà el trasllat d’un centenar de pacients a d’altres hospitals de Barcelona

L’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha ampliat fins a les 24 hores del dia la guàrdia de radiologia vascular intervencionista destinada als tractaments urgents. Es tracta de procediments terapèutics que realitzen un equip multidisciplinari de professionals de medicina radiòlegs i d’infermeria especialistes en radiologia vascular intervencionista, una especialitat basada en la realització de procediments mínimament invasius guiats per imatges.

Els camps d’actuació són molt variats, des de la contenció d’hemorràgies agudes (espontànies, traumàtiques o postquirúrgiques), extracció de trombes a artèries o venes,  drenatges de la via biliar, drenatges de vies urinàries o col·locació d’stents intestinals, entre d’altres actuacions.

Les tècniques radiològiques, juntament amb l’equipament que disposa el centre, permeten l’estudi de les estructures vasculars, urinàries, biliars i digestives amb una gran precisió i el tractament mitjançant uns petits tubs, anomenats catèters.

Des de fa cinc anys aquest procediment es realitzava a Girona des de les 8 fins a les 22 hores tots els dies de la setmana, però fora d’aquest tram els pacients s’havien de traslladar a Barcelona, demorar el tractament fins a les 8 del matí o calia realitzar intervencions quirúrgiques més agressives.

El nou contingent de guàrdia amplia aquesta cobertura fins a la totalitat de la jornada des de la setmana passada, i fins avui s’han realitzat 6 procediments en la nova franja horària. Es preveu que un centenar de malalts es beneficiaran cada any d’aquesta ampliació del tractament precoç a Girona perquè seran tractats en el nou tram nocturn que queda cobert per la guàrdia. Aquesta serà atesa per dos professionals d’infermeria i un de medicina radiòleg intervencionista.

L’ampliació d’aquesta guàrdia de radiologia intervencionista suposa una millora de la qualitat assistencial per a la població de Girona i potencia el rol de referència de l’Hospital Dr. Josep Trueta a la Regió Sanitària de la demarcació.