Educació concentrarà la primària del sector Est de Girona a l’escola de Vila-roja

L'Ajuntament i el Govern preveuen la creació d'un centre de noves oportunitats a la zona

Escola Vila-roja de Girona. GM

L’escola de Font de la Pólvora de Girona deixarà de tenir estudiants de primària a partir del curs vinent i els alumnes del sector Est es concentraran tots a l’escola de Vila-roja. Per contra, l’escola d’aquest barri acollirà tots els alumnes d’educació infantil que hi hagi en el sector. Així s’ha anunciat aquest dilluns al matí en una roda conjunta entre el Departament d’Educació i l’Ajuntament de Girona en què s’ha detallat una nova planificació educativa. Aquesta planificació contempla la creació d’un nou centre de noves oportunitats que en els propers mesos es decidirà a on s’instal·la i amb quines formacions. L’objectiu d’aquesta nova planificació és “recosir” el sector sense perdre cap servei educatiu.

El Departament d’Educació i l’Ajuntament de Girona han acordat una redistribució educativa al sector Est de la ciutat a partir del curs vinent. A partir d’ara, tots els alumnes d’entre 0 i 5 anys es concentraran a l’escola de Font de la Pólvora per oferir, de forma integral, un servei d’educació infantil per tota la zona. Per contra, l’escola de Vila-roja perdrà els cursos d’entre P3 i P5.

La reordenació també implica que els estudis d’educació primària dels barris que comprenen el sector Est es faran només a l’escola de Vila-roja i, per tant, Font de la Pólvora perdrà els cursos d’entre primer i sisè. La reordenació respon a diversos objectius però un dels principals és el de finalitzar amb la segregació escolar que hi havia a la zona.

Per altra banda, des d’Educació i l’Ajuntament de Girona han avançat que es crearà “un nou equipament educatiu” al barri que servirà per donar noves oportunitats als joves dels barris que inclou el sector Est. De moment, no s’han donat més detalls d’on se situarà aquest centre i quines formacions oferirà. Tot i així, el director dels serveis territorials d’Educació, Àdam Manyé, ha destacat que la intenció és “recosir” els barris d’aquesta zona de la ciutat i oferir “més oportunitats” als joves de formar-se.

Ara, el Govern i el consistori volen acordar amb els agents socials, entitats i veïns quina és l’oferta formativa que ha de tenir aquest nou centre. Malgrat tot, el regidor d’Educació de Girona, Àdam Bertran, ha remarcat que la reordenació no suposa la pèrdua de “cap servei” al sector Est, ja que es mantindran els estudis d’educació infantil i primària i s’hi sumarà el nou centre per a joves.

Per altra banda, el portaveu d’Educació a Girona ha destacat que la reordenació evitarà “deixar a mercè” de la demografia l’oferta de cursos a l’escola pública en aquests barris. De fet, en els últims anys hi ha una davallada en el nombre de matriculacions en l’etapa infantil i això ha portat els temors del tancament de grups de P3 al barri. La redistribució de l’oferta educativa plantejada permetrà “no estar pendent del nombre de matrícules” per garantir la continuïtat dels centres, segons Àdam Manyé.

El regidor d’Educació ha assegurat que els canvis de planificació entre Ajuntament i Educació es van tancar el juliol del 2020. Mentrestant, però, s’ha anat treballant amb els equips directius i altres agents socials per aconseguir el consens d’aquesta mesura. Ara, Bertran creu que ja tenen l’unanimitat i poden anar “tots a la una” en la defensa d’aquesta transició i “acompanyar” a les famílies en els canvis que implicarà el nou model.

El canvi en l’oferta escolar es farà a partir del curs vinent. Això vol dir que quan les famílies es matriculin a partir del mes de març de cara a l’any acadèmic del 2022-2023, ja trobaran que els alumnes d’infantil només podran matricular-se a Font de la Pólvora i els de primària, a Vila-roja. Els canvis en l’oferta no afectaran a l’escola Sagrada Família, que és un centre concertat.