La Terra Alta analitza els reptes i oportunitats del sector tèxtil de la comarca

La creació de noves sinergies i altres aspectes cabdals per a la viabilitat i desenvolupament del sector van centrar la jornada celebrada a Vilalba dels Arcs

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

El sector tèxtil de la Terra Alta es va trobar el passat  divendres a Vilalba dels Arcs en una jornada que va servir per analitzar els reptes i  oportunitats als que s’ha d’enfrontar actualment a nivell empresarial i per plantejar  objectius que li permetin adequar-se a les necessitats actuals del mercat i, alhora,  n’afavoreixin el desenvolupament local.  

“El tèxtil és un sector molt important a la comarca i moltes dones es van introduir a través  seu per primera vegada al món laboral. Esperem que aquesta jornada serveixi per donar  un impuls al sector. Cal posar en valor el que tenim a la comarca, sobretot pel que fa a  l’empoderament de la dona”, va expressar Neus Sanromà, presidenta del Consell Comarcal  de la Terra Alta, durant el discurs amb què va donar la benvinguda als participants.  

La trobada, organitzada pel Consell Comarcal a través de Terra Alta Més i que va combinar  la presencialitat i la virtualitat, va congregar modistes, patronistes, dissenyadores i altres  treballadors del sector que van combinar experiència i llarg recorregut amb joventut i nous  talents amb la voluntat compartida d’aportar idees i crear noves sinergies.  

La sostenibilitat, l’economia circular i la preocupació pel medi ambient van ser alguns dels  punts que van sorgir durant el primer tram de la jornada, dedicat a les noves tendències, a 

l’entorn tecnològic i ecològic, i als hàbits de consum i innovació. “Necessitem creure’ns-ho  més i tenir molt en compte la sostenibilitat. Cal caminar junts i valorar el potencial de  mans existent a la Terra Alta. Hem d’anar creixent però mai tirar enrere”, es va concloure  en el primer debat de la sessió.  

El segon aspecte que va tractar la jornada va ser sobre els recursos més estratègics per al  sector i el futur dels oficis. En aquest torn, van intervenir dos joves estudiants de disseny  de moda i d’art tèxtil, que van denunciar que, de vegades, es dona més valor a la part  creativa que a qui materialitza les idees. “Es porta la moda a un terreny molt artístic més  que a un disseny que ha de donar una respostes. S’ha de saber entendre la feina que hi ha  al darrere”, va apuntar l’estudiant Dani Barris. El tercer tram de la jornada es va centrar en  els nous models d’organització, la cooperació i el treball en xarxa.  

Talent i confiança  

“Després de mi, qui hi haurà?”, va demanar l’Hermínia, confeccionista de la Terra Alta que  ha vestit la infantesa de la reialesa britànica. La jornada va servir per respondre aquesta  pregunta i evidenciar el talent que aposta pel sector i per mantenir les iniciatives de  caràcter local per extrapolar-les més enllà del territori. “Esteu en un moment clau  postpandèmia, difícil però boníssim per liderar el projecte en un context súper estimulant i  reptador. Només cal que us reconvertiu en un sector culturalment i estructuralment molt  atractiu, que sigui àgil, que cridi al talent i, per sobre de tot, us ho heu de creure  fermament. El talent hi és però també hi és aquest amor i passió pel que feu, per com ho  feu i per la qualitat que aconseguiu com a resultat final”, va exposar Mercè Serrabassa, executive coach a l’OBS Business School, encarregada del tancament de l’acte.  

En aquest sentit també es va expressar Ramon Jornet, vicepresident del Consell Comarcal  de la Terra Alta. “Sou unes supervivents que heu continuat endavant amb els vostres  projectes. Us animo a seguir fent-ho. El relleu sempre s’aconsegueix quan l’activitat té  resultats econòmics. Ara, agafant les experiències exposades és el que hem d’aconseguir.  La mancança que tenim a la Terra Alta és d’infraestructures, digitals i físiques, i de gent,  tenim mancança humana, però la superem amb esforç, talent i ganes”, va afirmar.  

Aquesta acció ha estat subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el  marc dels Programes de suport al desenvolupament local.  

*Si esteu interessats en fer un reportatge o aprofundir sobre el tèxtil a la Terra Alta, us  podem facilitar contactes perquè conegueu de primera mà els perfils de qui hi ha al  darrere del sector. Els darrers dies, i com a prèvia a la jornada, en vam donar a conèixer  uns quants a través dels comptes a les xarxes socials de Terra Alta Més (@terraaltames).