Els àlbums Rubaudonadeu són una col·lecció de 555 fotografies, testimoni únic de la història social empordanesa (paisatge, pobles, gent, oficis, lleure…) de finals del segle XIX.
El seu autor, Josep Maria Cañellas (Reus, 1856-París, 1902) fou un fotògraf avançat al seu temps per la seva tècnica en la realització d’instantànies de carrer. Cañellas ha estat analitzat des de diverses perspectives (etnogràfiques, artístiques, tècniques…), destacant els estudis realitzats per Inés Padrosa, David Iglesias, Anna Capella, Jaume Santaló, Joan Cos, Pep Parer, Alain Fourquier, Ken Jacobson i Josep Algans.
Amb aquesta jornada, que s’emmarca dins el centenari de la Biblioteca de Figueres, es pretén posar en relleu les darreres investigacions a l’entorn del fotògraf Josep Maria Cañellas i la tècnica que va utilitzar. La Biblioteca, conscient dipositària dels àlbums Rubaudonadeu, presentarà la restauració i digitalització que data de 2019.
El programa s’iniciarà amb una ponència de Núria F. Rius, doctora en Història de l’Art (UB) i màster en història de la fotografia (Université Sorbonne, París) sobre La fotografia a Catalunya i a França en temps de Josep M. Cañellas.
Tot seguit, el fotògraf Pep Parer, oferirà la ponència Els àlbums Rubaudonadeu. Tècnica i valor dins la història de la fotografia del segle XIX.
La darrera intervenció del matí serà la taula rodona amb Berta Blasi, restauradora; Àngels Bernal, Cap del Servei de Coordinació de l’Arxiu Nacional de Catalunya; Carme Renedo, Cap del Servei de Biblioteques DDGI i Nati Vilanova, directora de la Biblioteca Fages de Climent de Figueres que presentaran la restauració, digitalització i difusió dels Àlbums Rubaudonadeu.
A la tarda, Carles Esporrín, periodista reusenc, ens oferirà un avançament del documental “Josep M. Cañellas, l’ombra del fotògraf”. L’acompanyaran a la taula rodona els autors del catàleg editat pel Museu de l’Empordà el 2005 Josep Maria Cañellas (Reus 1856-Paris 1902). Photographie des artistes: Jaume Santaló, historiador i gestor cultural i Anna Capella, historiadora de l’art i directora del Museu de Mataró.
Finalment s’ha convidat a Grégoire Clémencin, investigador de l’activitat professional de Josep Maria Cañellas a París que dialogarà amb Joan Cos, investigador sobre J.M. Cañellas. Clourà l’acte Alfons Martínez, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Figueres.
La inscripció a aquesta jornada es pot realitzar abans del 24 de novembre a [email protected]