Engeguen els tràmits per la reurbanització de la plaça Espanya de Girona

Es tracta d'una de les obres derivades de l'AVE que encara queden pendents a la ciutat

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

Pas endavant per executar les obres de reforma de la plaça d’Espanya de Girona, després que Adif hagi publicat avui l’anunci per tirar endavant l’expropiació de 13.634 m² de terreny de l’Ajuntament de Girona en aquell sector. D’aquesta manera, l’Estat podrà ocupar aquest espai per poder-hi desenvolupar el projecte que li va presentar el consistori el desembre del 2018.

 

 

Els terrenys municipals afectats són al carrer de la Creu (483 m²), al carrer de Pierre Vilar (7.488 m²), a la mateixa plaça d’Espanya (5.597 m²) i a l’espai que l’envolta (66 m²). Adif ocuparà tots aquests terrenys, que tornaran a mans del consistori un cop s’hagin acabat els treballs i s’hagi recepcionat l’obra.

 

El tinent d’alcaldia d’Urbanisme, Lluís Martí, ha destacat que, després de diverses reunions, finalment les dues parts van acordar tirar endavant el projecte compromès (i aparcar el debat sobre els canvis de titularitat de terrenys). “Aquest és un projecte clau per a la ciutat, perquè es tracta d’un espai cèntric que fa de ròtula entre barris, i que a la vegada dona la benvinguda a la gent que arriba a Girona en tren; ja fa massa anys que està pendent de la intervenció de l’Estat, que no l’ha tingut com una prioritat”, ha dit Martí.

 

“Portem molts anys insistint en la necessitat de desbloquejar el projecte, i vam sortir de les últimes reunions amb bones perspectives, que ara es confirmen, ja que Adif fa un primer moviment en la bona direcció perquè sigui una realitat”, afirma el tinent d’alcaldia d’Urbanisme. I hi afegeix: “Lamentem el retard, però ara del que es tracta és d’intentar accelerar el projecte perquè tant els veïns i veïnes com també les persones usuàries de l’estació en puguin gaudir”.

 

Espai diàfan i carrer exclusiu per a vianants

El projecte, inicialment valorat en 2,1 MEUR, prioritza la conversió de la plaça en un espai ampli i diàfan, amb zones verdes i de descans per als veïns, i on es puguin fer diferents usos. Té el carrer de Barcelona com a eix vertebrador de la zona. “El projecte proposa un espai per a vianants ampli, per garantir l’itinerari natural de la plaça cap a l’Eixample d’una forma directa, segura i còmoda, connectant amb el carrer Tomàs de Lorenzana i amb la plaça Poeta Marquina”, destaca l’Ajuntament.

 

La reforma de la plaça Espanya també pretén convertir el carrer de Bailén en un carrer exclusiu per a vianants (deixant passar només els vehicles de serveis i els que accedeixin als guals). També recull l’actual gir a l’esquerra des del carrer Barcelona, un dels punts negres de sinistralitat a la ciutat.

 

L’Ajuntament també destaca que el projecte té en compte la intermodalitat, perquè manté els aparcaments de bicicletes -entre els quals, els de la Girocleta-, inclou una parada de bus urbà i preveu dues zones perquè els vehicles accedeixin a l’estació de trens per encotxar i desencotxar passatgers.