Dilluns, 17 de juny de 2024
És notícia

El feminisme es referma a Blanes amb la Lectura del Manifest 8-M

Avatar photo

Gran quantitat de públic va participar en l’acte, on les alumnes de l’Escola de Dansa Míriam Beltran van ballar l’emotiva cançó ‘Mujer de Mil Batallas’, de Manuel Carrasco

Una vegada més, Blanes ha tornat a reafirmar la seva vocació feminista, en defensa de la igualtat de gènere, amb l’acte que va tenir lloc ahir al vespre, on es va concentrar una gran quantitat de públic. Es tractava de la lectura del manifest institucional amb motiu del 8-M, el Dia Internacional de les Dones que es va fer al Passeig de Dintre, davant l’edifici consistorial.

La tinenta d’alcalde d’Acció Social i Igualtat, Marina Vall·llosada, es va encarregar de llegir el manifest elaborat aquest 2023 per la Generalitat de Catalunya, que s’emmarca en la campanya institucional elaborada enguany amb el lema “En els feminismes, tot és començar!”. Ho va fer acompanyada de l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, així com regidores i regidors del consistori que van encapçalar l’acte.

En els Feminismes, tot és començar

El manifest parla de què vol dir, què significa ser feminista, perquè potser molta gent ho és sense saber-ho, pensant que això de ser feminista és una qüestió d’extrems, quan en canvi hi ha moltes dones i homes que el practiquen. Perquè qui és feminista ho fa perquè es nega a acceptar com a normals les desigualtats, les discriminacions i les violències que condicionen la vida de moltes dones.

A partir d’aquí, planteja tota una bateria de preguntes retòriques en relació a la realitat de ser dona, on la resposta a totes elles és que, si es pensa així, és que s’és feminista: si no et sembla normal cobrar menys que els homes per la mateixa feina, com tampoc és normal que les dones carreguin les tasques domèstiques i les cures, o bé que irriti el fet d’identificar els colors i les joguines amb el gènere dels infants, igual que es fa amb els esports o bé amb l’instint maternal que totes sembla que hagin de tenir, així com la llibertat i el respecte mutu en les relacions sexuals.

Aquí és un es posa encara més accent: “Si estàs farta que et preguntin quan seràs mare, o perquè no has volgut ser-ho, o que et diguin com has d’exercir la maternitat. Feminista. Si creus que sense educació sexual no hi ha relacions igualitàries i respectuoses basades en el consentiment. Tu ets moooolt feminista”. Aquesta interpel·lació, que primer comença amb les dones, continua també amb els homes: “Si estàs fart que t’imposin una masculinitat que es mesura sovint a partir de l’agressivitat, ets feminista (…) Si rebutges les bromes masclistes i no estàs disposat a tolerar que cap amic teu faci el ‘bavós’ quan sortiu de festa: feminista, és clar”.

Per últim, el manifest cita l’activista feminista afroamericana Angela Ivonne Davis per comminar tothom a actuar: “Com diu Angela Davis, hem de deixar d’acceptar les coses que no podem canviar, i canviar tot allò que no podem acceptar. Ens necessitem totes i tots per fer possible la normalitat feminista a les famílies, als centres educatius, els llocs de treball, els espais d’oci, les associacions i les institucions polítiques. A tot arreu !”. I rebla l’escrit amb el lema genèric: “No importa quan t’hagis sumat a aquest sentit comú feminista. En els feminismes, tot és començar !”.

Abans de la lectura del manifest, l’acte es va encetar amb la valuosa aportació que van fer unes joves ballarines de l’Escola de Dansa Míriam Beltran. Van interpretar una emotiva peça de Manuel Carrasco: ‘Mujer de mil batallas’ davant el nombrós públic que omplia el Passeig de Dintre. L’emoció va traspassar el silenci amb què es va gaudir de la peça, trencant en un agraït aplaudiment per aquest artístic regal visual que va servir de preàmbul a l’acte institucional.

Els actes amb motiu del 8-M continuaran els tres pròxims dies amb tres interessants propostes. Divendres el Centre d’Estudis Avançats de Blanes organitza un cinefòrum amb la projecció del reportatge emès fa tres mesos al programa ‘Sense Ficció’ de TV3: ‘Pioneres, dones universitàries de la Segona República’. Es farà a partir de les 7 de la tarda al Centre Catòlic, i és un retrat d’algunes de les dones que van estudiar a la Universitat de Barcelona durant la Segona República.

Dissabte s’ha programat l’obra de teatre ‘Dona, Doneta, Donota’, a càrrec de ‘Clis, Clis i Nyac’, una companyia de teatre amateur que recrea l’obra homònima de la gran Maria Aurèlia Capmany. Una contribució més en la lluita actual de la dona mitjanant la incisiva utilització de la literatura irònica de llarga tradició a Catalunya, és a dir: la rialla intel·ligent. Es representarà a 2/4 de 9 de la nit al Teatre de Blanes, i l’entrada és lliure fins exhaurir l’aforament.

Per culminar la setmana dedicada al 8-M, el diumenge 12 de març es farà la II Marxa Solidària per recaptar diners destinats a accions vinculades a la prevenció, detecció i sensibilització envers la violència masclista. Està impulsada per quatre joves de Blanes que l’any passat estudiaven educació secundària: la Nagore, la Cristina, l’Ainoa i la Marina, que van impulsar el ‘Projecte Elles’

La II Marxa Solidària ‘dia de la Dona’ sortirà el diumenge dia 12 des del Passeig de Mar, a l’alçada de la Casa del Poble, a les 10 del matí, i farà un recorregut de 10 kilòmetres, dissenyat amb el suport del Grup Fondistes Blanes. Les inscripcions en línia es fan a https://inscripcions.cat/marxadona2023/formulari_inscripcio i les presencials el mateix dia de la cursa, el diumenge dia 12. També els dóna suport la botiga Decathlon de Blanes, que col·labora regalant 5€ en forma de val de descompte en compres de 20€ o més en cas que dissabte vinent, de 16 a 20 h s’hi vagi a fer la inscripció o bé a recollir el dorsal qui ja s’hagi apuntat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Exposició “Una nova manera d’aprendre i ensenyar” al Museu de l’Hospitalet

Notícia següent

Sant Cugat organitza una jornada de networking entre empreses i entitats

Notícies relacionades