Dilluns, 9 de desembre de 2024
És notícia

Exposició “Una nova manera d’aprendre i ensenyar” al Museu de l’Hospitalet

Avatar photo

S'hi exhibeixen nombrosos documents i objectes conservats que mostren diferents actuacions de la ciutat durant el govern republicà

El Museu de L’Hospitalet inaugura dimarts, 14 de març, l’exposició “Una nova manera d’aprendre i ensenyar” com a part de l’exposició compartida “L’escola, llum de llibertat!”, sobre la reforma de l’ensenyament a la Segona República.

 

Es tracta d’una activitat de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona que representa una aportació més a la recuperació de la memòria històrica, en la qual es destaca la importància dels museus com a dipositaris d’un llegat històric que ens és comú.

 

El conjunt de la mostra compartida pels disset museus participants revisa el desplegament del pla d’ensenyament de la República, considerat un dels més progressistes i innovadors de l’època, que tenia per objectiu la creació d’una escola pública, unificada, laica, obligatòria, mixta i fonamentada en els valors de la solidaritat.

 

Aquesta reforma de l’ensenyament es veu representada a l’exposició “Una nova manera d’aprendre i ensenyar” al Museu de L’Hospitalet i afavoreix una de les fites més importants del govern republicà envers la tasca d’escolarització i alfabetització.

 

Per il·lustrar aquest moment de la història, s’hi exhibeixen nombrosos documents i objectes conservats que mostren diferents actuacions de la ciutat durant el govern republicà i que demostren el compromís amb la reforma educativa, com la construcció de nous centres escolars, la fundació de l’Escola Moderna de la Torrassa, l’any 1932, i la tasca de la mestra de l’Escola Unitària número 26 de la carretera de Santa Eulàlia (Maria Artigal i Bosch), entre altres accions.

 

El llegat històric mostra el suport als moviments de renovació pedagògica vinculats al concepte d’escola nova, laica i coeducadora, que propugnava una educació activa enfront dels vells mètodes memorístics i posa de manifest conceptes tan actuals com les activitats a l’aire lliure i els treballs per objectius.

 

Per complementar la mostra, el 13 d’abril a les 18:30 h, es farà una visita guiada amb propostes d’activitats que il·lustraran el projecte escolar de la Segona República. Es coneixerà com es van materialitzar a cada municipi i els reptes que havien de fer possible el somni d’una nova concepció de l’escola. Per assistir-hi, cal inscripció prèvia a través del següent enllaç.

 

La mostra es va iniciar el passat 12 de gener al Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver de Cerdanyola i finalitzarà el 17 de novembre al Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet.

 

L’exposició al Museu de L’Hospitalet es podrà visitar fins al 5 de novembre. Totes les exposicions dels equipaments participants es poden visitar de manera virtual a través de la web www.diba.cat/exposicions/-/escola-llum-llibertat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Fred a la tradicional pujada a Escornalbou en MTB

Notícia següent

El feminisme es referma a Blanes amb la Lectura del Manifest 8-M

Notícies relacionades