Detenen 34 persones per fingir ser parella de fet i regularitzar persones sense papers

Una dona amb una discapacitat del 70% va ser coaccionada per accedir a fer els tràmits

Una de les detencions de la Policia Nacional en les investigacions per detectar parelles de fet fraudulentes.
La Policia Nacional ha detingut 34 persones a la demarcació de Girona per fingir ser parella de fer i així regularitzar la situació de persones que no tenien permís de residència. Els agents han obert tres investigacions diferents amb 63 persones implicades i han invalidat tots els tràmits administratius que contenien documentació fraudulenta.
A més. En un dels casos els investigats van coaccionar una dona amb una discapacitat psíquica del 70% perquè es constituís com a parella de fet amb un ciutadà estranger, i així aquest podia aconseguir el permís de residència. Per altra banda, la policia espanyola també va detectar que hi havia una onada d’empadronaments a Llagostera (Gironès) de persones estrangeres que no hi residien.
Tres operacions de la Policia Nacional han acabat amb 63 investigats i 34 detencions per un frau en la constitució de parelles de fet amb l’objectiu de donar el permís de residència a persones estrangeres. Aquests operatius s’han fet a la demarcació de Girona gràcies a la informació que ha rebut la CNP a través de diverses vies. A més, en tots els casos on s’hi aportava documentació fraudulenta, s’han invalidat els tràmits i els interessats no han aconseguit el permís de residència.

La primera de les investigacions es va iniciar a mitjans del 2020, quan la parella d’una dona amb una discapacitat psíquica del 70% ho va denunciar a la policia. En aquest cas, la dona va ser coaccionada i enganyada per un home sense papers per tal que es fes passar per la seva parella i així aconseguir el permís de residència. A més, també li hauria demanat que empadronés a un conjunt de persones amb la promesa que rebria una compensació econòmica a canvi de fer els tràmits.

La segona investigació es va fer conjuntament amb la Policia Local de Llagostera (Gironès) després que aquesta detectés una onada d’empadronaments de ciutadans estrangers al municipi. En la investigació els dos cossos policials van comprovar com els nous empadronats no vivien a Llagostera, però sí que estaven vinculats amb la constitució de parelles de fet fictícies.

La tercera de les investigacions es va concentrar en la creació d’empreses fantasma per tal que les parelles tinguessin una “vida laboral solvent”. Totes les empreses tenien elevats deutes amb l’Estat i no tenien una activitat real. Els investigats presentaven contractes laborals amb aquestes empreses fictícies i així es demostrava que tenien suficients recursos econòmics com per mantenir la seva parella estrangera.

La gent que col·laborava en aquest frau per tal que els estrangers aconseguissin el permís de residència podien arribar a rebre entre 2.500 i 4.000 euros. Per això s’ha detingut 34 persones de diferents nacionalitats com a presumptes autors d’un delicte de falsificació de documents, un altre d’afavoriment de la immigració irregular i un tercer per pertànyer a un grup criminal. Les investigacions segueixen obertes perquè hi ha persones que encara no han trobat però també hi estarien implicades.