S’inaugura l’escultura de la nova rotonda de Caldes de Malavella

L’embelliment de la rotonda suposa la fase final de l’arranjament de la carretera de Llagostera, que va inaugurar-se el març del 2018

Aquest matí s’ha inaugurat l’escultura inspirada en l’escut de Caldes de Malavella que ja es troba instal·lada al mig de la rotonda de Cal Ferrer.

L’escultura, de dos metres d’alçada aproximadament, està feta de pols de marbre i resina especialitzada. Està ubicada dins d’una font ornamental amb tres brolladors que representen els principals punts de surgència de l’aigua termal de Caldes.

Ció Abellí ha estat l’artista responsable del desenvolupament de l’obra, de la qual diu: “l’escultura és un personatge femení, una al·legoria de l’aigua, amb la seva potència contundent però alhora delicada i benefactora per a la salut i el gaudi. Emergeix de l’aigua fent referència a l’escut de Caldes”.

Per la seva banda l’alcalde, Salvador Balliu manifesta: “la Ció és una escultora vinculada amb el municipi i des del principi va saber captar i plasmar l’essència de Caldes de Malavella en aquesta figura que representa, no només els valors del termalisme, sinó que també vol ser un homenatge a la figura de la dona i al feminisme”.

La cassanenca Ció Abellí ha estat treballant en aquesta obra durant tot l’estiu, fent l’original en argila i passat a resina per col·locar-la al giratori del centre de Caldes de Malavella.

Ara fa tres anys l’Ajuntament va desenvolupar un projecte per valorar l’estat del poble. Una de les conclusions a les quals es va arribar és que els valors del termalisme, així com la vinculació del poble amb l’aigua no es veien reflectits enlloc. Va ser aleshores quan va decidir-se que en properes ocasions es contemplaria un projecte que transmetés aquests valors caldencs.

En l’escultura, que representa els valors del termalisme, la balneoteràpia i la tradició termal del municipi, també s’hi pot veure la llegenda local de la Marieta Salada, inspirada també en la dona que apareix a l’escut del poble. Unallegenda caldenca basada en una història d’amor entre una infermera que treballava en temps de guerra als balnearis i un home que va acabar ferit de mort al front i va rebre les cures d’una dona anomenada Maria i que per la seva manera de ser es deia que era “molt salada”.

L’embelliment de la rotonda suposa la fase final de l’arranjament de la carretera de Llagostera, que va inaugurar-se el març del 2018. En el cas de la rotonda va haver-se d’enllestir en una fase posterior degut a diferents anomalies que van trobar-se en el subsòl, així com diversos imprevistos provocats per soques que van trobar-se en el terreny.

Les obres de la rotonda

Les obres van acabar a principis del desembre del 2017 i van inaugurar-se al març del 2018. Les obres van ser cabdals per refer la xarxa de serveis principals (enllumenat, aigua i clavegueram) que era molt antiga i causava moltes avaries. La reforma també va fer més amples les voreres sobre les quals es van col·locar unes jardineres. El carrer Pla i Deniel està rehabilitat des de les termes fins a les noves restes romanes aparegudes sota el Puig de Sant Grau. També va recuperar-se l’antic safareig de Sant Grau.

Les obres de la carretera de Llagostera van fer-se per millorar la seguretat en les interseccions i per millorar tant la circulació amb cotxe i a peu i també la imatge del poble.

Per a l’alcalde Salvador Balliu: “Estem satisfets del resultat, les obres de la carretera ja acabades, amb la rotonda i l’escultura representant el municipi, suposen una millora substancial no només pel que fa aspectes pràctics i de seguretat viària, també és un plus en l’embelliment del poble, pensant en els mateixos caldencs i caldenques així com en el sector del turisme i del comerç.”