Reformen una línia elèctrica al Cap de Creus per evitar que les aus s’hi puguin electrocutar

L'any passat, la companyia va invertir més de 211.000 euros per adaptar 64 torres de la demarcació i protegir l'avifauna

Els operaris protegint les dues torres de la línia de mitjana tensió situada al parc natural del Cap de Creus. CEDIDA

Endesa ha reformat una línia elèctrica dins el parc natural del Cap de Creus per evitar que les aus s’hi puguin electrocutar. La companyia ha instal·lat proteccions i aïllants a dues torres de mitjana tensió properes a la zona del far, i n’ha canviat alguns conductors. L’objectiu és reduir el risc en el moment en què una au aterra en un suport o n’aixeca el vol, ja que en estendre les ales hi pot haver contacte amb un cable i l’exemplar es pot electrocutar.

Precisament, al parc natural del Cap de Creus hi tenen l’hàbitat espècies com l’àliga cuabarrada, el falcó pelegrí o el duc (a més d’ocells marins). L’any passat, la companyia va invertir més de 211.000 euros per adaptar 64 torres i suports de la demarcació i protegir l’avifauna.

Dels diferents suports que es van adaptar, gairebé la meitat (en concret, trenta) estaven situats a l’Alt i el Baix Empordà. Les altres actuacions es van repartir entre la resta de comarques. A la Cerdanya, se’n van fer dotze; al Gironès, onze; a la Selva, cinc; a la Garrotxa, quatre, i al Ripollès i al Pla de l’Estany, una a cada comarca.

La companyia explica que, en paral·lel a la reducció dels riscos per a l’avifauna, també es millora el servei als clients. Perquè en cas d’electrocució, s’interromp el subministrament. “En aquest sentit, la reforma de la línia del Cap de Creus beneficia directament els clients de Cadaqués, i suposa un pas per reforçar la xarxa elèctrica de la comarca i augmentar-ne la seguretat”, concreta Endesa.

Totes aquestes actuacions es fan seguint un ordre de prioritat tècnic basat en criteris de conservació d’espècies. D’aquesta manera, aquells suports que poden tenir més impacte damunt l’avifauna s’adapten amb més urgència. A més, Endesa estudia cas a cas quins elements i modificacions cal fer a cada suport per minimitzar les interaccions amb l’entorn.

L’agost de l’any passat, Endesa va signar un conveni amb la Generalitat per mitigar els riscos d’electrocució i col·lisió de les aus a la xarxa elèctrica (en especial, les espècies catalogades com a amenaçades). El pla per protegir l’avifauna que ha impulsat la companyia té una dotació de més de 2 milions d’euros (MEUR).