El II Blanes Costa Brava International Film Festival ha alçat el teló aquest cap de setmana amb una inauguració que difícilment s’oblidarà a la vila marinera. Una gala plena d’emoció, talent i reconeixements va donar el tret de sortida a un certamen que, tot i la seva joventut, ja s’ha consolidat com un referent emergent al panorama cinematogràfic català i estatal.
Nit d’estrelles al Teatre de Blanes: homenatge a grans noms del cinema i l’espectacle
La vetllada d’ahir dissabte 17 de maig va estar marcada per l’elegància, l’humor i el reconeixement a figures de gran trajectòria artística. El Teatre de Blanes, ple de gom a gom, va acollir la gala inaugural presentada per l’inigualable Pep Plaza, que amb el seu inconfusible estil va combinar humor, imitacions i música, creant una atmosfera propera i festiva que va captivar tots els assistents. Acompanyat al piano per Nito Figueras, Plaza va arrencar riures i ovacions constants, culminant amb una interpretació coral de “Boig per tu” que va emocionar el públic dret i amb els llums dels mòbils enlaire.
La catifa vermella prèvia a la gala va ser un autèntic aparador de talent, glamour i passió pel cinema. Actrius i actors reconeguts com Montse Germán, Pep Armengol, Montse Alcoberro, Enrique del Pozo, Àngels Bassas, Albert J. Lee i molts més van desfilar acompanyats de l’ambient festiu creat pel públic congregat, que no es va voler perdre l’oportunitat de veure de prop a les seves estrelles preferides.
El festival va comptar també amb la presència institucional destacada de la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, i el regidor de Cultura, Jordi Calvet, entre d’altres autoritats.
Premis d’Honor 2025: emoció i reconeixement a tota una vida dedicada al setè art
Un dels moments culminants de la gala va ser el lliurament dels Premis d’Honor 2025, amb què el festival vol distingir anualment figures rellevants del món del cinema i les arts escèniques.
Mercè Sampietro va rebre el Premi d’Honor a la Trajectòria Cinematogràfica, un reconeixement a una carrera extraordinària amb més de 65 pel·lícules a l’esquena i una presència escènica que traspassa la pantalla. La projecció del film Lugares comunes, la seva obra preferida, va completar l’homenatge.
Emma Vilarasau va ser guardonada amb el nou Premi d’Honor a la Trajectòria Teatral. L’actriu va agrair el gest del festival, recordant que tot i els èxits recents al cinema, el seu cor sempre ha estat al teatre. La seva emotiva intervenció va arrencar els aplaudiments més sentits de la nit.
El periodista i crític Àlex Gorina, una veu indispensable de la divulgació cinematogràfica a Catalunya, va rebre el Premi d’Honor per la seva tasca de difusió. Visiblement emocionat, Gorina va recordar els seus inicis amb Jaume Figueras i el seu compromís amb el cinema com a vehicle cultural.
Finalment, Paco Marín, operador de càmera i il·luminador de més de 130 films, va ser distingit amb el Premi Amado Carreras a la Trajectòria Tècnica. L’homenatge, lliurat pel cineasta blanenc Raúl Busquets, va destacar la seva llarga trajectòria i les col·laboracions amb grans noms internacionals com Orson Welles o Klaus Kinski.
Un “Passeig de la Fama” a la catalana: Blanes eternitza els seus homenatjats
Aquest diumenge 18 de maig, el festival ha viscut un altre moment per al record: la inauguració del “Passeig de la Fama” de Blanes al Passeig del Mar, a l’altura del carrer Ample. Amb l’assistència de veïns, turistes i mitjans de comunicació, s’han descobert set plaques commemoratives que recorden els Premis d’Honor de les dues primeres edicions.
Emma Vilarasau i Mercè Sampietro, visiblement emocionades, han destacat la il·lusió de veure el seu nom gravat per sempre a Blanes. “Sembla que siguem unes estrelles de Hollywood”, ha bromejat Sampietro. Per la seva banda, Vilarasau ha remarcat la implicació del poble i l’aposta valenta per la cultura com a element cohesionador i transformador.
Curtmetratges amb mòbil i art mural: el festival com a plataforma creativa
El festival no només mira al passat sinó que aposta amb força pel futur. Ahir al migdia es va presentar a la Sala de Plens el II Concurs de Curtmetratges amb Mòbil, amb tres categories (Junior, Juvenil i Adults) i un repte clar: enregistrar, editar i presentar un curt en 48 hores amb la Font Gòtica del Carrer Ample com a element temàtic. El certamen, apadrinat per Conrad Son i Sebastià d’Arbó, vol fomentar la creativitat entre joves i adults per igual.
També es va inaugurar un mural al vestíbul del Teatre de Blanes signat per Juan Antonio García, pare del director J.A. Bayona, que ha pintat una bella escena de la sortida del sol a la badia de Blanes amb la roca de Sa Palomera i el Templet de Linné. Aquesta obra, que serveix d’imatge oficial del festival, és un homenatge visual a l’essència mediterrània i artística del certamen.
Concurs d’Aparadors de Cine: el comerç local s’apunta al festival
Un altre element destacat de la gala va ser el lliurament dels premis del II Concurs d’Aparadors de Cine, amb una quarantena de comerços participants. La creativitat ha estat la gran protagonista, amb propostes que anaven des d’Els Pirates del Carib fins a Los pájaros d’Hitchcock o Good Morning Vietnam.
Els guardonats han estat:
- 1r premi: Can Saura, per segon any consecutiu.
- 2n premi: DIY Manualitats, al barri de Mas Enlaire.
- 3r premi: Ana Modistes, a La Plantera.
Una gala per recordar, una ciutat bolcada amb el cinema
Blanes ha viscut un cap de setmana intens, ple d’art, cultura i emoció. El Blanes Costa Brava International Film Festival no només ha demostrat maduresa organitzativa, sinó que ha sabut connectar amb el públic, el territori i el món del cinema amb una passió contagiosa.
Amb noms de prestigi, propostes creatives, una catifa vermella que ha fet les delícies dels aficionats i un compromís clar per fer créixer la cultura, Blanes ha deixat clar que vol continuar somiant en gran.