Aquest cap de setmana, de l’1 al 3 de setembre, diverses localitats del litoral gironí acullen el I Costa Brava Diving Fest, dedicat al busseig sostenible. L’objectiu és la integració dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 a la pràctica de les activitats subaquàtiques, especialment pel que fa a aplicar criteris de conservació mediambiental.
També es vol fomentar la participació i coneixement de la ciutadania en diferents iniciatives de recerca i facilitar la descoberta del món submarí a col·lectius amb necessitats especials. Hi haurà activitats prou variades, que s’acolliran en vuit municipis de la Costa Brava: Blanes, Tossa de Mar, Palamós, Palafrugell, Begur, L’Estartit, L’Escala i Cadaqués.
L’organitza l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava. Poden participar-hi submarinistes i no submarinistes, persones interessades en el món marí, turistes, població local i tots aquells i aquelles que vulguin actuar en favor de la conservació. A Blanes les activitats les organitza el Centre de Busseig Blanes Sub que, des de fa molt de temps, està implicat en el busseig sostenible, i a més a més ha ajudat en l’organització de neteges del fons marí amb l’Ajuntament de Blanes.
Més concretament, Blanes-Sub ha preparat dues propostes. La primera tindrà lloc dissabte a 2/4 de 4 de la tarda, amb una xerrada sobre els ‘Hidden Deserts’ a càrrec del científic del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), Jordi Boada. Per complementar la xerrada, es farà una sortida al fons del mar. Val a dir que Jordi Boada pertany al Departament d’Ecologia Marina, i ha participat en el Projecte UMBRAL sobre Respostes de la Vegetació Marina Bentònica a l’Estrès: transicions crítiques, resiliència i oportunitats de gestió.
La segona experiència es farà l’endemà diumenge a 2/4 de 10 del matí, i consistirà en una xerrada i sortida de ‘Pesca-Ploms’. Aquí del que es tracta és d’acostar-se a una iniciativa que duu a terme Blanes-Sub per recuperar ploms de pesca abandonats al fons del mar. Abans de capbussar-se per contribuir a la recerca i recollida de ploms, hi haurà una breu explicació a càrrec de Neus Pérez.
Per a més informació i inscripcions, es pot consultar al web del Costa Brava Diving Fest: https://www.