Dimarts, 22 d'abril de 2025
És notícia

El grup de recerca de la Universitat Rovira i Virgili (GRESEPIA) prossegueix les excavacions arqueològiques a la Cova de la Font Major de l’Espluga de Francolí

Avatar photo

L’objectiu de la recerca, iniciada el 2019, és definir la funcionalitat de l’espai anomenat Sala del Llac i acotar la cronologia en que es va usar

Un equip del Grup de recerca Seminari de protohistòria i arqueologia de la Universitat Rovira i Virgili (GRESEPIA) es troba aquests dies immers en una intervenció arqueològica a la Sala del Llac de les Coves de l’Espluga de Francolí.

Aquesta actuació està integrada en el marc del projecte quadriennal de recerca “Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona (2018-2021)”, finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La intervenció del grup de recerca GRESEPIA, dirigit per J. Diloli, professor del Departament d’Història i Història de l’Art de la URV, s’efectua sota la direcció d’Ivan Cots.

Els treballs es van iniciar el dia 2 de novembre i està previst que finalitzin el proper 16 de novembre. El mateix equip va treballar l’octubre passat a les Coves de l’Espluga però no va poder finalitzar els seus treballs ja que la zona de l’interior de la Cova on estaven, la Sala del Llac, va quedar afectada pels aiguats que van tenir lloc al municipi el 22 d’octubre de 2019. Amb l’actuació d’enguany es pretén finalitzar les tasques iniciades al 2019, continuant amb una recerca que té com a objectiu fonamental esbrinar quin ús es donava a aquest espai durant la protohistòria, moment al qual corresponen els recipients ceràmics
recuperats pel GRESEPIA i, fa més de 50 anys, pel Dr. Vilaseca, alhora que precisar tot el possible la cronologia més concreta d’ús d’aquest espai. Això es farà a través de l’excavació de noves cales, per obtenir una idea de conjunt de l’estratigrafia, la cronologia i el registre material de l’interior de la sala.

A banda, s’efectuaran totes les analítiques possibles a partir dels materials i sediments extrets: carpologia, antracologia, palinologia i carbó 14, a partir de la recuperació de restes vegetals i ossos d’animals, entre d’altres.

La Cova de la Font Major en general, i en aquest cas la Sala del Llac, esdevé un jaciment arqueològic paradigmàtic per la recerca de la ritualitat en èpoques prehistòrica i protohistòrica, i aquests estudis han de permetre avançar en el seu coneixement, i alhora en el del nostre país.

Les intervencions arqueològiques a la Cova de la Font Major compten amb el suport econòmic i logístic de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí. La col·laboració entre el consistori, l’IPHES i la URV està formalitzada a través de convenis de col·laboració per participar de forma conjunta en programes d’investigació, docència i socialització en el camp de l’arqueologia i el patrimoni cultural relacionats amb el municipi.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Tanquen el parc infantil de les Glòries per la concentració de gent

Notícia següent

L’Ajuntament de Figueres atorga les Beques Agita 2020

Notícies relacionades