Establiments de la Zona de Gran Afluència de Barcelona podran obrir diumenges i festius

Aquesta nova regulació abasta els comerços que estiguin inclosos a les zones 1 i 2 del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT)

A partir d’aquest diumenge 15 de maig i fins al proper 15 de setembre, els establiments comercials inclosos a la nova Zona de Gran Afluència Turística (ZGAT) que ho desitgin podran obrir les seves portes tots els diumenges i festius de 12 a 20 hores. Així ho recull l’acord per ampliar la delimitació i els dies d’obertura comercial de la ZGAT a la ciutat de Barcelona, que també va acompanyat d’un acord social, que es va signar el passat mes de febrer i que la Generalitat de Catalunya ha ratificat recentment.

Aquesta nova regulació abasta els comerços que estiguin inclosos a les zones 1 i 2 del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT), que contempla els següents barris:

  • Ciutat Vella: El Raval, el Gòtic, Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera i La Barceloneta.
  • Eixample: la Nova Esquerra de l’Eixample, l’Antiga Esquerra de l’Eixample, la Dreta de l’Eixample, La Sagrada Família, el Fort Pienc i Sant Antoni.
  • Sants-Montjuïc: Sants, Hostafrancs, Poble Sec i Font de la Guatlla.
  • Les Corts: Les Corts.
  • Sarrià-Sant Gervasi: Sant Gervasi-Galvany, part dels barris del Putxet i el Farró.
  • Gràcia: la Vila de Gràcia, part dels barris de La Salut, el Camp d’en Grassot, Gràcia Nova i de Vallcarca i els Penitents.
  • Horta-Guinardó: part del Baix Guinardó.
  • Sant Martí: la Vila Olímpica del Poblenou, el Poblenou i part dels barris del Parc i la Llacuna del Poblenou, i Diagonal Mar i el Fòrum Marítim del Poblenou.

Aquesta nova regulació, que estarà vigent fins al 31 de desembre de 2025, és fruit de l’acord al que van arribar la Fundació Barcelona Comerç, Barcelona Oberta, PIMEC Comerç, Foment del Treball, l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (ANGED), la UGT i CCOO el passat mes de febrer amb el vist i plau de l’Ajuntament de Barcelona.

L’Ajuntament de Barcelona ja va demanar que la proposta havia d’anar acompanyada d’una negociació amb la part social. Per aquest motiu, s’ha treballat amb els dos sindicats majoritaris, UGT i CCOO amb els que s’ha arribat a acord. El consistori també considerava essencial que aquesta nova regulació donés garanties de contractació i, per aquest motiu, Barcelona Activa serà l’ens encarregat de fer-ne el seguiment per garantir que així es faci.

A més de la regulació prevista a la ZGAT, el comerç de tota la ciutat compta amb 10 dies festius en els que poden obrir les seves portes. 8 els fixa la Generalitat de Catalunya i 2 l’Ajuntament de Barcelona. Per a l’any 2022, els dies d’obertura comercial són: 2 i 9 de gener, 6 de juny, 15 d’agost, 26 de setembre i 4, 8, 11 i 18 de desembre. Pel 2023 seran: 8 de gener, 1 i 26 de novembre i 3, 6, 8, 10, 17, 24 i 31 de desembre.