Dimarts, 22 d'abril de 2025
És notícia

“Volem generar espais d’intimitat per fer sentir còmodes les dones”

Avatar photo

Quan els tràmits o les trucades als òrgans oficials poden aclaparar o, fins i tot, espantar, el botiguer ‘de tota la vida’ o la farmacèutica del barri poden tenir un paper fonamental a l’hora de detectar agressions masclistes. És per aquest motiu que, el barri de Sant Antoni, ha trobat la clau per fer de la seva zona un espai segur amb possibilitats per totes les veïnes i ha creat una xarxa comunitària per lluitar contra la violència de gènere.

La idea sorgeix fa un any, pel 25-N, el dia nacional contra la violència de gènere. “Vam fer una activitat per recollir històries personals de les veïnes del barri. En vam recollir 50 i les vam penjar de forma anònima a la vista de tothom. Va ser aleshores quan ens vam adonar de la necessitat de fer alguna cosa més per elles i pel barri“. D’aquesta forma ho explica Rocío Vilaró, portaveu de la Vocalia de la Dona de l’Associació de Veïns de Sant Antoni. Després d’escoltar les peticions de les veïnes, i gràcies a la col·laboració de la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona, van impulsar la iniciativa de construir un teixit de punts lila en diversos establiments del barri.

I, d’aquesta forma, un any més tard Sant Antoni ja compta amb 16 localitzacions que, gràcies al seu distintiu, es poden detectar fàcilment com a punts lila. “Vam començar al setembre amb les formacions del personal de cada negoci. També hem elaborat un protocol propi i una guia de recursos per tal de generar més proximitat de cara la gent del nostre barri”, expressa Vilaró. Entre aquests punts hi ha una tintoreria, una farmàcia, un bar o els locals d’algunes de les associacions que participen activament en la vida diària d’aquest barri.

Generar proximitat i comoditat

Una de les claus de la creació d’aquesta xarxa de punts lila és la proximitat amb les veïnes del barri. “Quan tenim algun problema, normalment busquem l’amiga i li expliquem“, expressa Vilaró. Sota aquesta premissa s’entén que, l’elecció dels 16 punts no sigui casual, i comparteixin el mateix denominador comú: la proximitat.

És el cas de la Montse Vilaplana. La seva farmàcia – fundada pels seus pares – serveix al barri des de 1971. “Partint de la base que som un establiment sanitari, tenim el deure d’ajudar a millorar la qualitat de vida de les veïnes”, assegura la farmacèutica. Com la resta d’establiments, l’adhesiu llueix a l’entrada del seu negoci. I, igual que les altres companyes, va rebre la formació necessària per poder atendre correctament un possible cas de violència de gènere. “M’ha ajudat a detectar moltes violències que sovint no les anomenem com a tal. O, fins i tot, no normalitzar bromes massa integrades a la societat“, apunta Vilaplana.

Segons explica, encara no s’ha trobat amb cap situació per atendre. Però el procediment el té clar. “Has d’oferir portes obertes, opció a passar dins de la botiga, o fins i tot concertar una cita amb la farmàcia tancada“.

Interseccionalitat, un dels elements clau

Segons dades de la Generalitat de Catalunya, s’han registrat 12.709 denúncies durant el curs de 2023 i s’han atès 12.957 víctimes de violència de gènere. Però, en molts casos, la denúncia suposa un pas difícil d’assolir. I, si s’afegeixen factors com ho és el cultural, la percepció sobre la lluita feminista i el tractament d’un possible cas de violència pot ser variar.

Wendy Espinosa, membre de la cooperativa Mujeres Pa’lante i participant de la iniciativa, explica que el factor multicultural s’ha de tenir en compte per entendre els contextos. “Hem de tenir l’orientació d’altres col·lectius per poder entendre els llenguatges culturals“, explica. Des de la seva cooperativa s’encarreguen de dones migrades de l’Amèrica Llatina, que escapen dels seus països a causa d’una situació d’agressió. Però Sant Antoni també compta amb altres associacions especialitzades a atendre dones que provenen del Pakistan o Filipines. Segons explica Espinosa, “hi ha dones que no identifiquen que el que els està passant és que són víctimes d’una agressió, per això cal tenir bona informació per fer un acompanyament decent i prestar ajuda”.

En tot cas, el propòsit de l’AVV de Sant Antoni i de tots els grups socials que participen en aquesta iniciativa és molt clar: “Volem generar espais d’intimitat per fer sentir còmodes les dones“. De moment són 16, però el grup motor creat per seguir avançant en aquest tema no deixa de treballar, i la llista de possibles punts lila ja ascendeix a 140. “Volem ser un exemple per altres barris i que la iniciativa s’estengui per fer-los més segurs i acollidors per les dones”, expressa Rocío Vilaró.

 

 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Incendi en una nau de Santa Margarida de Montbui

Notícia següent

Un noi de 18 anys agredeix sexualment una nena de 9 en un restaurant

Notícies relacionades