Diumenge, 27 d'abril de 2025
És notícia

Veïns de Terrassa reclamen reduir el volum de vehicles al centre

Avatar photo
Entitats en defensa de la bicicleta convoquen una protesta i l’Ajuntament assegura que s’hi està treballant

El trànsit al centre de Terrassa va viure un canvi el 2007, quan l’Ajuntament va decidir tallar el pas de vehicles per la Rambla i deixar-hi circular només el transport públic, bicicletes i autoritzats. Això va provocar, però, que el volum de cotxes que ha de passar per creuar el centre es desplacés als carrers Arquímedes i Galileu, provocant molèsties a veïns pel soroll, l’alta velocitat de cotxes que hi circulen i el volum de gasos emesos. Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament avalua com resoldre la mobilitat al centre i al conjunt de la ciutat, amb una proposta sobre la taula que ha encès els ànims i que passa per reobrir la Rambla a tothom als matins, fet que ha derivat en una protesta prevista per aquest mateix divendres.

El trànsit a la Rambla es controla amb càmeres que llegeixen les matrícules, i que multen tot aquell qui no té permís per circular-hi a qualsevol hora del dia. Tots els vehicles que hi passaven abans de 2007 ara se’ls deriva pels carrers Arquimedes, que puja, i Galileu, que baixa, un sentit de circulació arrelat a l’imaginari de la ciutat i que fins i tot va generar la creació d’una samarreta.

Calculem que hi passen uns 20.000 vehicles diaris“, explica Enric Domènech, portaveu de la plataforma Salvem Galileu-Arquímedes, que destaca l’alt volum de cotxes que hi circulen en hora punta. El col·lectiu ha plantejat des de fa tres anys la necessitat de generar canvis en un entorn que ha convertit dos carrers secundaris en una zona de pas permanent, amb semàfors, passos de vianants i molèsties: “Hi ha molta contaminació acústica i ambiental”.

L’Ajuntament hi ha estat a sobre, i des del mandat passat s’han reunit en diverses ocasions amb els veïns i comerciants. Com a solució, es van plantejar dues opcions que pretenien buscar mesures correctores del trànsit per dissuadir el pas de vehicles.

“La Diputació de Barcelona va fer un estudi per implantar càmeres de control, però no es va acabar materialitzant per aspectes jurídics”, explica el tinent d’alcalde de l’àrea de Territori i Sostenibilitat, Xavier Cardona. Això donava pas a un segon escenari, que suposava tallar el pas de vehicles en determinats carrers, obligant els conductors a fer canvis que a la llarga servirien per dissuadir-los.

Els veïns asseguren que l’Ajuntament també ha donat un cop de porta a aquest plantejament, tot i que les raons que dona el consistori són sobretot de caràcter tècnic. “Hi ha dificultats amb els girs, per exemple a Arquímedes amb Volta, on s’envairia un carril, i a la vegada suposaria derivar el trànsit al carrer de la Rasa i per Pare Llaurador, serien punts que es tensionarien”, detalla Cardona.

La Rambla: reobertura matinal?

L’Ajuntament ha continuat reunint-se amb entitats de tota la ciutat, i en una recent trobada amb comerciants es va posar sobre la taula una proposta, que el consistori remarca que no és en cap cas un projecte en ferm. Implicaria reobrir el trànsit a la Rambla de 7.00 h a 9.00 h, dues hores que coincideixen amb la punta de mobilitat a la ciutat per l’entrada a les escoles i a la feina.

“És una mesura que no està ben vista, però és una més”, apunta Cardona, que assegura que això implicaria treballar amb els horaris de pas del bus i amb l’aplicació de senyalització dinàmica. “Està fora dels horaris comercials”, afegeix.

Els veïns, d’entrada, no ho veuen bé: “Per la Rambla hi passen fins a 13 línies de bus, ens trobaríem amb cotxes atrapats entre autobusos, i el col·lapse a Arquímedes i Galileu es mantindria”, diu Domènech.

Qui tampoc ho veu amb bons ulls és l’entitat BiciTerrassa Club (BiTer), que aquest divendres a la la tarda ha organitzat una pedalada de protesta conjuntament amb l’associació En Bici Sense Edat i la plataforma Salvem Galileu-Arquimedes. “Faria un efecte crida i acabarien passant el doble de cotxes que ara passen per Arquímedes i Galileu”, denuncia Ariadna Garriga, portaveu de BiTer.

Garriga considera que la ciutat “no ha sabut créixer”, donat que ha incrementat la seva població i amb ella la mobilitat, sense que ara per ara s’hagi trobat una solució perquè els vehicles no hagin de passar pel mig dels barris. “Cada cop hi ha més gent que dorm a la ciutat i es desplaça els matins a treballar”, apunta.

El consistori, però, defensa que ara mateix estan treballant en un Pla de Mobilitat, on l’empresa encarregada del projecte ha rebut indicacions concretes per parar especial atenció en determinats punts de la ciutat on hi ha casuístiques especials. “S’hi recolliran les propostes que convencin el territori”, garanteix Cardona.

Mentre això no passa, aquest mateix divendres entrarà en funcionament l’enllaç de la B-40 que obrirà Terrassa al Baix Llobregat, una fita històrica que obligarà a analitzar els nous fluxos de mobilitat i que podria derivar cap al nord de la ciutat a part del trànsit que actualment creua el centre per anar a buscar la C-58 i l’AP-7.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un dispositiu policial a Reus acaba amb 5 detinguts i 110 identificats

Notícia següent

Dispara diversos trets contra la seva parella i després se suïcida

Notícies relacionades