El programa municipal de Barcelona de transformació de patis d’escola per fer-los més naturalitzats, coeducatius, orientats a la comunitat, i introduint-hi diversitat de jocs, s’està exportant a diferents ciutats europees, a on està inspirant iniciatives semblants.
Les persones de l’àmbit tècnic de l’Ajuntament responsables del desplegament i del funcionament d’aquest programa són convidades a seminaris, conferències i altres esdeveniments sobre recerca i innovació urbana per explicar-lo, presentar-lo i compartir-lo.
Alhora, ciutats d’arreu d’Europa i de l’Estat espanyol visiten la ciutat de Barcelona per veure i conèixer directament com s’implanta i els resultats que dona a la pràctica aquesta transformació de patis, que des de l’any 2020 s’està desenvolupant de manera progressiva i que ja s’ha executat en 70 centres educatius de la ciutat.
Barcelona, per tant, impulsa un programa que és un autèntic referent a Europa, que s’està adoptant com a propi en ciutats com Túrí (Itàlia) i Halandri (Grècia) i que des de fa temps comparteix l’experiència amb París, Rotterdam i Brussel·les.
Així doncs, Barcelona va presentar el programa ‘Transformem els patis’ fa pocs dies a Torí, concretament el 27 i 28 de gener en el marc del projecte MAINCODE, del que formen part països com Itàlia i Grècia, i que busca solucions basades en la natura i amb processos que impliquin els infants per codissenyar patis que puguin esdevenir refugis climàtics.
Anteriorment, entre el 22 i el 24 de gener, el projecte barceloní va un dels convidats del programa europeu de recerca aplicada Coolschools, en una sessió celebrada a Brussel·les en la qual Barcelona, París, Rotterdam, i també Brussel·les van compartir investigacions i pràctiques innovadores sobre solucions basades en la natura per als entorns escolars.
A més a més, els dies 3 i 4 de desembre de 2024, Barcelona va presentar el seu programa a Rotterdam en el seminari Child in the City que va reunir 175 participants d’arreu del món, tots ells compromesos amb la creació d’entorns urbans favorables a les infàncies. En aquest cas, la presentació barcelonina va ser una de les tres ponències principals de l’esdeveniment, i va ser presentada com a experiència inspiradora en l’àmbit internacional.
Arran d’aquesta presentació la Direcció d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona està rebent peticions de Londres, Irlanda i Luxemburg per compartir també informació sobre com s’està treballant el programa de transformació de patis a Barcelona. I finalment, a principis de novembre de 2024 Barcelona també va ser present a la Pátios Conference de Lisboa, per presentar el programa de Refugis Climàtics, a través del qual s’adapten els patis de les escoles al canvi climàtic, i que a Barcelona té continuïtat a través del projecte ‘Transformem els patis’.
A la vegada, els darrers temps també han visitat Barcelona representants vinguts de Portugal, Grècia, Bèlgica, França, algunes ciutats de l’Estat espanyol, i de països de fora de la Unió Europera, com Xile i el Brasil, totes elles per conèixer el projecte ‘Transformem els patis’.
El programa ‘Transformem els patis’ va començar a Barcelona l’any 2020. L’objectiu principal que persegueix és transformar els patis de les escoles públiques de Barcelona per fer-los més naturalitzats, coeducatius, orientats a la comunitat i diversos pel que fa a les opcions de joc.
El programa es desplega mitjançant un procés de reflexió i participació de tota la comunitat educativa, inclòs l’alumnat de les escoles, per desenvolupar un canvi conceptual i pedagògic, així com una transformació física en els espais dels patis. El programa, que s’impulsa des de la Direcció d’educació de l’Ajuntament de Barcelona, i es treballa amb una governança compartida per diferents àrees i districtes de l’Ajuntament, el Consorci d’educació, l’Institut d’infància i Adolescència i l’Agència de salut pública, forma part de les estratègies per combatre l’emergència climàtica, tal com s’estableix al Pla Climàtic Municipal.