Torre Barrina celebra 10 anys sent el motor de la innovació social a L’Hospitalet

Va néixer com a centre municipal de creació multimèdia i ha incorporat també el vessant cientificotecnològic

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

Torre Barrina, l’equipament municipal de referència en creació multimèdia i innovació social, enguany celebra el seu desè aniversari. Per recordar el seu passat, compartir el seu present i projectar el seu futur, durant l’any se succeiran una sèrie d’activitats d’experimentació obertes a tota la ciutadania.

El tret de sortida serà dilluns, 13 de febrer, amb la celebració de les Jornades de Comunicació i Noves i Tendències, un espai de treball intergeneracional amb centres educatius, serveis municipals i comunitaris i entitats socials per posar en valor els projectes radiofònics que es fan a Torre Barrina.

Aquesta jornada coincideix amb el Dia Mundial de la Ràdio i ret  homenatge als orígens de l’equipament i a totes les persones que han participat desenvolupant els seus projectes de ràdio i podcast des de llavors. A més a més, hi participaran figures destacades de la comunicació: Xènia Casado (Eufòria de TV3), els hospitalencs Roxana (prestigiosa youtuber)i Xavier Capa (expert en videojocs) i José David Delpueyo, Sunne (comunicador i consultor en podcast). Aquest esdeveniment es dividirà en quatre franges horàries: el dilluns 13 i el dimarts 14, de 10 a 11.30 hores i de 12 a 13.30 hores.

Més endavant, el dilluns 20 de març a les 21 hores es projectarà un mapping sobre la façana de l’equipament que representarà mitjançant imatges algunes de les activitats i dels projectes que desenvolupa actualment Torre Barrina per tal de donar resposta als principals reptes en innovació social de la ciutat. Abans, però, es durà a terme un especial de l’activitat mensual SpoilerLH on es donen a conèixer curtmetratges de joves directors de cinema per potenciar el talent local. En aquest especial es recuperarà la primera projecció que es va fer a Torre Barrina el 14 de març de 2015.

Durant el segon trimestre de l’any i, concretament, el 10 de juny, Torre Barrina organitzarà una jornada de portes obertes dedicada a les professions STEAM. Coincidint amb la Festa Major del Districte II es duran a terme activitats i tallers per a tots els públics.

Torre Barrina en xifres

Els projectes de ràdio s’inicien a Torre Barrina el 2015, a través de la participació de diferents entitats, i s’hi suma el projecte de Ràdio EscoLHar del Servei Educatiu el 2016. Des de llavors, l’equipament ha acompanyat i impulsat un total de 94 projectes radiofònics, amb més de 1.082 programes. Entre estudiants i ciutadania, 5.800 persones han passat per l’estudi de ràdio. En l’actualitat, es desenvolupen 32 projectes de comunicació amb la vinculació de 21 centres educatius i 11 entitats socials i comunitàries de la ciutat.

La comunicació, i en aquest cas la ràdio, és i ha estat sempre una eina d’aprenentatge i transformació social que les instal·lacions i l’equip tècnic han posat a disposició de la ciutadania, amb l’objectiu de donar rellevància a les seves inquietuds i visió del món.

Aquest aniversari també ha de servir per reivindicar la cara enèrgica d’un servei públic que sempre ha tingut clara la seva vocació: treballar per la ciutadania. Torre Barrina lidera els continguts de L’Hospitalet en el Festival Sónar+D, impulsa la perspectiva de gènere de tots els projectes tecnològics, genera experiències pilot d’alfabetització digital amb gent gran, ha desenvolupat dos laboratoris ciutadans (LHospitaletXR amb reptes de ciutat), ha posat en marxa projectes gamificats d’emprenedoria amb joves estudiants d’FP, ha estat seu de formació d’empreses punteres en comunicació com Gestmusic i Radiofònics, i, fins i tot, ha celebrat l’aniversari d’un bot realitzat amb intel·ligència artificial de DOES Work i el Districte Cultural.

A més a més, s’hi han dut a terme més de 230 activitats formatives gratuïtes i obertes a la ciutadania, arribant els darrers quatre anys a més de 44.581 usos de l’equipament, malgrat ser uns anys marcats també pels efectes de la pandèmia.

El futur té forma d’STEAM

Actualment, Torre Barrina està immersa en la reorientació del seu servei educatiu cap a les competències STEAM, la generació d’activitats i projectes sota l’estratègia LHCiència —el nou pla estratègic en comunicació científica de L’Hospitalet—  i el posicionament del valor de la sostenibilitat tant en els seus esdeveniments com en altres de nivell internacional: Smart City Expo World Congress, Impact Forum o Mobile World Congress.