L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, i el president de Xarxa Gavà, Jaume Amigó, han presentat avui la 32a edició del Festival Internacional de Titelles de Gavà, que se celebrarà del 12 al 14 de maig. Enguany es compta amb la presència de 15 companyies que oferiran 30 representacions en els 10 espais escènics distribuïts per la ciutat.
El Festival és un esdeveniment de referència en la cultura artística dels titelles i el teatre d’objecte en tots els seus vessants i expressions, gràcies a un acurat disseny de continguts per a tots els públics, especialment el familiar.
L’alcaldessa ha afirmat que “és important poder mantenir un Festival d’aquestes característiques, amb una oferta de qualitat i uns espais adients per cada representació”. Gemma Badia també ha manifestat que “cal posar en valor els titelles amb espectacles totalment gratuïts que potencien la cultura familiar. També cal destacar el vessant pedagògic de cada muntatge i els missatges i valors que transmeten”.
Badia ha afegit que “Gavà es vesteix de titelles durant tot un cap de setmana. Uns dies on aquests ninots ompliran els carrers i els aparadors gràcies a la implicació dels botiguers. Animo tothom a sortir al carrer i a viure de ple l’ambient del Festival”.
El Festival està coorganitzat entre l’Ajuntament i Xarxa Gavà, membre de la Fundació Xarxa d’Espectacle Infantil i Juvenil de Catalunya. Aquesta darrera és l’encarregada de desenvolupar el programa, tant pel que fa a la selecció dels
continguts artístics com a la part vinculada a la coordinació de la producció de l’esdeveniment, així com el personal de suport.
El seu president, Jaume Amigó, ha parlat de “la tornada a la normalitat del Festival després de dos anys de restriccions. Hem fet grans esforços per portar companyies que ens oferiran propostes de molta qualitat i molt variades”. Per enguany, Amigó ha explicat que “els titelles de fil i el teatre d’objecte seran els grans protagonistes amb espectacles de gran contingut, creativitat i que ens faran pensar“.
Amigó també ha explicat l’homenatge que se li farà a la companyia L’Estaquirot arran de la seva jubilació. Aquest grup estarà present al Festival amb obres emblemàtiques dels seus 50 anys de vida. Segons el president de la Xarxa “es tracta d’una companyia que ha estat present en el certament en 27 ocasions i hem considerat que es mereixia aquest reconeixement ara que es retiren dels escenaris”.
Un Festival per a tots els públics
Així, durant tres dies, els titelles tornaran a prendre places, parcs i carrers de Gavà. Gran part dels espectacles tindran lloc en espais a l’aire lliure – amb escenaris al parc de la Torre Lluc, la plaça Major i la plaça de Josep Tarradellas- i en instal·lacions interactives i muntatges itinerants que convidaran a la participació i a la festa. L’Espai Maragall i el Casal Municipal de Cultura American Lake, el casal de la Gent Gran Torre Lluc acolliran les propostes de format més teatral.
Companyies provinents del Regne Unit, França, Portugal i EEUU compartiran cartell amb produccions del territori. A més, tres entitats locals participaran del Festival. Es tracta de Sonaquetomba, 7deritmes i la Companyia General del Foc, que participaran en les cercaviles programades.
Enguany s’aposta per noves propostes, com el taller de titelles retallables de la Venus de Gavà amb la col·laboració del Museu de Gavà. Els participants podran fer unes titelles per poder participar amb elles a la cercavila que es farà dissabte acompanyats del grup local 7deritmes i amb els capgrossos de la Companyia General del Foc. Aquest esdeveniment vol potenciar el treball en xarxa, en aquest cas el Museu i les entitats locals. A més, es posa en relleu una figura emblemàtica de la ciutat com és la Venus.
Una altra cercavila tindrà com a protagonistes el diumenge als més joves de Sonaquetomba que faran ballar al voltant de la plaça Josep Tarradellas i la Rambla.
De la programació cal destacar els següents espectacles per la seva singularitat i potència artística:
- Chatungla de Silfo Teatro que ens presenten un petit gran circ d’animals construïts amb deixalles i objectes abandonats que es mostren en escena per delitar-nos amb les seves habilitats.
- L’espectacle itinerant Cavalls de Menorca del grup Tutatis que ens presentarà una visió personal de la celebració menorquina on es recrea l’animalitat primitiva del cavall i recupera el pes de la tradició en una representació contemporània.
- Munta titella, de la companyia Galliot Teatre farà possible que els més petits siguin grans titellaires. Un conjunt de taules de planxar amb porticons antics de masia es convertiran en bancs de fuster on els infants muntaran els titelles animals.
- Hai i el peix daurat de la companyia Giramàgic. El conte narra, a través de màgia i poesia visual, el navegar d’en Hai per l’oceà de la imaginació. Suspended animation de The Huber Marionettes. Phillip Huber està a la vista el públic mentre controla personatges increïblement convincents a través d’una sèrie de números de varietats.
- La companyia Particulas elementares ens porta Ninho. Amb un argument minimalista, la narrativa es desenvolupa des de l’atzar, la curiositat d’un nen, despertada per una simple coincidència, desencadena l’inici d’una xarxa d’efectes.
Ambient titellaire
Els comerciants se sumen a la celebració del Festival Internacional de Titelles decorant els seus aparadors amb motius relacionats amb aquests personatges durant el cap de setmana del 6 al 8 de maig i que estaran posats fins al final del festival. És previst que més de 40 botigues decorin els seus aparadors.
Enguany es potencia la difusió del festival als canals virtuals i es reforça l’ús de còdigs QR per poder consultar la programació en qualsevol moment, així com la compra de les entrades per la plataforma on line Entrapolis. També a través de pancartes, cartelleria i programes de mà.