Torna el cep Terrassenc, varietat autòctona de la ciutat egarenca

Avatar photo
En la finca municipal de Mossèn Homs s’hi han plantat 500 ceps de la varietat Terrassenc
Plantació de la varietat cep Terrassenc. Font: Ajuntament de Terrassa.

La voluntat i iniciativa de l’Ajuntament de Terrassa de recuperar el patrimoni agrícola, el cultiu de la vinya i, en definitiva, la memòria històrica del seu passat vitivinícola és ja una realitat; i és que el consistori ha signat amb l’empresa gestora del projecte Rabassaires el contracte d’arrendament rústic i aprofitament agrícola a la finca de Mossèn Homs, ubicada a l’Anella Verda.

En aquest sentit, a finals del mes de març es van plantar un total de 3.800 ceps de les varietats Malvasia, Picapoll i Terrassenc. Concretament, de la varietat autòctona de cep Terrassenc, el qual es caracteritza per ser un raïm de color verd fosc abans de la maduració i força resistent a les baixes temperatures així com a les plagues, se’n van plantar 500.

El contracte signat amb l’empresa del projecte Rabassaires consisteix en un contracte d’arrendament rústic i aprofitament agrícola dedicat a la vinya que té una durada de 10 anys, tot i que és prorrogable fins a un màxim de 30. En ell, l’arrendatari es
compromet a gestionar a la plantació la varietat de raïm escollida, d’acord amb l’Ajuntament, i a treballar en la recuperació de varietats antigues o existents, a més d’incrementar la diversitat de cultius, ja que actualment la producció es limita a cereals, cultius pel bestiar i la petita horta.

Cep Terrassenc plantat a la finca Mossèn Homs. Font: Ajuntament de Terrassa.

Així mateix, el 10% d’aquestes vinyes estan dedicades exclusivament al cultiu de la varietat de cep Terrassenc, la qual cosa suposa una ferma aposta per a recuperar aquesta varietat fins ara desapareguda. Cal afegir, que per tal de tirar endavant aquest projecte ha estat imprescindible comptar amb un informe favorable de l’Institut Català del Vi (INCAVI).

Així doncs, la recuperació d’aquesta vinya està previst que doni els seus fruits i que el vi procedent de varietats tradicionals de vinya del Vallès es pugui comercialitzar. Per tant, en un futur no gaire llunyà podrem veure com la ciutat de Terrassa torna a ser una terra de producció de vi i és que tal com apunten des del mateix consistori, fa dos segles, la varietat de vinya de Terrassa es venia a la meitat del territori, sent una de les terres de producció de vi més important d’arreu de Catalunya.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
Debat

Els millors moments del debat electoral d’ahir a TV3

Notícia següent

Ferits dos adolescents de 13 i 15 anys, un greu, en un accident de patinet elèctric

Notícies relacionades