Des d’avui i fins al diumenge, 1 de maig, se celebra a Catalunya la Setmana Sense Soroll, que té per objectiu promoure iniciatives en el marc de la prevenció de la contaminació acústica i que, enguany, es presenta amb el lema «Abaixem el volum». Terrassa s’ha adherit per tal de contribuir a millorar la qualitat acústica, per donar visibilitat a les eines de gestió i control i per divulgar al programa d’activitats dirigides a la ciutadania i a la comunitat escolar, que han estat promogudes des del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, en col·laboració amb l‘Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona i la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.
Actualment, Terrassa compta amb el Mapa Estratègic de Soroll (MES), que és l’eina de gestió ambiental que avalua l’exposició que té la població al soroll i visualitza els nivells sonors existents, sent la principal base per elaborar, posteriorment, plans de reducció del soroll i plans d’acció per millorar i recuperar la qualitat acústica. Aquest document serà la base per elaborar aquest any el nou Pla Municipal de Reducció del Soroll, que definirà les estratègies a llarg termini pel que fa a la prevenció i la protecció contra la contaminació acústica.
A Terrassa, el trànsit viari és el principal factor causant d’aquesta contaminació. La ciutat compta amb una xarxa de vigilància del soroll, amb 10 punts de control que estan situats en llocs estratègics, i que ajuden a tenir una informació detallada i representativa de l’evolució del nivell sonor ambiental de la ciutat. L’Ordenança Reguladora del Soroll i les Vibracions, és la normativa per prevenir, corregir i sancionar les actuacions en matèria de contaminació acústica.
Els vehicles de mobilitat personal contribueixen a disminuir els nivells de contaminació (acústica i atmosfèrica), a realitzar la transició cap a una economia baixa en carboni i a facilitar la intermodalitat amb altres serveis públics de transport urbans o metropolitans (tren, autobús, metro, etc.). El Pla Estratègic del Vehicle Elèctric (PEVE), aprovat aquest any, contribuirà a una mobilitat sostenible, ja que proposa, dissenya i planifica les actuacions i estratègies necessàries per generalitzar la progressiva implantació del vehicle elèctric a la ciutat.
El soroll és un agent contaminant que afecta la salut i la qualitat de vida de les persones i és un dels factors que influeixen en el deteriorament de la qualitat ambiental del territori. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) el classifica com el segon factor mediambiental més perjudicial a Europa, darrere de la contaminació atmosfèrica.
Congrés d’Acústica de Catalunya
L’Ajuntament de Terrassa col·labora com a patrocinador en l’organització de l’Acusticat, el congrés bianual sobre el món de l’acústica catalana, que se celebra avui i demà a Granollers. Enguany, el certamen s’alinea amb els propòsits de la Setmana Sense Soroll pel que fa a les mesures i iniciatives en el marc de la prevenció de la contaminació acústica. El aquesta edició, el certamen recupera la presencialitat i l’interès a orientar les solucions tecnològiques als diferents reptes que planteja la problemàtica de la contaminació acústica.