El Govern Municipal ha presentat avui en roda de premsa el projecte de Pressupost per a l’any 2025, que serà elevat a Ple Extraordinari demà dimecres, amb una proposta centrada en fer de Terrassa una ciutat més forta, cohesionada i sostenible, amb la mirada posada en l’accessibilitat, la igualtat d’oportunitats i la millora de la qualitat de vida de les persones, i en un espai públic de qualitat.
L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha destacat a la presentació dels Pressupostos, que ha tingut lloc aquest migdia a la sala de premsa de l’Ajuntament de Terrassa, que es tracta d’un: «Pressupost sòlid, seriós i responsable, fet amb molt diàleg amb els Grups Polítics Municipals i, per primer cop, amb els agents socials i econòmics de la ciutat, que continua reflectint com a objectius prioritaris els eixos plantejats al Programa de Govern 2023-27, que, principalment, s’agrupen en aspectes com el reforç i millora de la qualitat de l’espai públic, esforços en neteja, asfaltats, i el manteniment urbà, incloent-hi projectes de clavegueram i col·lectors». Ballart, ha afegit que també es dedicaran recursos a: «l’atenció social per a una Terrassa inclusiva i igualitària, amb serveis d’atenció, prevenció i suport a la ciutadania; el manteniment de la seguretat i la millora de la seva percepció; així com l’avenç en l’objectiu de propiciar una administració més propera i accessible per a les persones. A més, des de l’Equip de Govern es manté l’objectiu de fer de Terrassa una ciutat que aposti per la innovació i la sostenibilitat com a bases del seu futur, a través de la promoció econòmica, la transició ecològica i l’educació.
Pel que fa a les Ordenances Fiscals, l’alcalde ha remarcat que «Mantindrem els impostos i taxes municipals en els nivells actuals i mantindrem les bonificacions socials actuals, incorporant algunes novetats, per a persones amb discapacitat, en funció de la seva situació econòmica o per a cooperatives d’habitatge en el cas de l’IBI o retocs en les bonificacions de la taxa de residus».
El pressupost ordinari per al 2025 és de 256,4 milions d’euros, amb un augment de 7,4 milions (2,98%) respecte al 2024, destinat a l’execució de polítiques públiques en àmbits clau com l’espai públic, l’atenció social i la transició ecològica. A aquest import s’hi han d’afegir els 12,7 milions d’euros previstos en inversions, per consolidar projectes en zones verdes, infraestructures i equipaments esportius, entre d’altres.
A nivell consolidat, el pressupost que inclou les societats municipals arriba als 319,9 milions d’euros, mantenint els recursos necessaris per a la gestió pública amb una disminució del 0,68% respecte a l’exercici anterior.
El projecte de pressupost per al 2025 continua reflectint com a objectius prioritaris els eixos plantejats al Programa de Govern 2023-27 que, principalment, s’agrupen en aspectes com el reforç i millora de la qualitat de l’espai públic, esforços en neteja, asfaltats i el manteniment urbà, incloent-hi projectes de clavegueram i col·lectors.
Dedicar recursos a l’atenció social per a una Terrassa inclusiva i igualitària, amb serveis d’atenció, prevenció i suport a la ciutadania; el manteniment de la seguretat i la millora de la seva percepció; així com l’avenç en l’objectiu de propiciar una administració més propera i accessible per a les persones; formen part d’aquesta proposta. A més, des de l’Equip de Govern es manté l’objectiu de fer de Terrassa una ciutat que aposti per la innovació i la sostenibilitat com a bases del seu futur, a través
de la promoció econòmica, la transició ecològica i l’educació.
Distribució del pressupost per àmbits
El projecte de pressupost ha definit sis grans àmbits d’inversió que responen a les necessitats i prioritats de la ciutat:
-Territori i Habitatge: 101,8 milions d’euros on s’inclouen actuacions en neteja, manteniment de parcs i jardins, clavegueram i serveis d’urbanisme.
-Acció Social i Participació i Qualitat Democràtica: 42,3 milions d’euros amb recursos per a polítiques socials, millores en serveis per a la gent gran, infants i joves, així com accions d’inclusió i lluita contra la discriminació.
-Promoció Econòmica i Educació: 36,5 milions d’euros per al desenvolupament de l’educació, la indústria, el comerç i la innovació, a més de potenciar l’emprenedoria i les noves oportunitats.
-Projecció de la Ciutat: 14,7 milions d’euros en l’aposta per la projecció de Terrassa com a ciutat referent, amb iniciatives com la Fira Modernista i altres esdeveniments de ciutat.
-Transició Ecològica: 5,7 milions d’euros destinats a la sostenibilitat, amb projectes per renaturalitzar espais, actuacions a les rieres, protegir el medi ambient i fomentar el benestar animal.
-Serveis Públics transversals, d’estructura territorial i atenció ciutadana: 40,1 milions d’euros per al suport a serveis municipals per a una gestió eficaç i atenció ciutadana àgil.
Inversions 2025
Entre aquestes accions previstes, destaquen projectes emblemàtics ja en marxa a la ciutat, com el Parc de la República, on es destinarà una inversió de 3,1 milions d’euros, per continuar desenvolupant el gran pulmó verd de referència al nord de la ciutat; les inversions per a iniciar actuacions per a la creació de nous espais comunitaris i culturals, com el Centre Cívic a la Saifa Keller, els projectes de les biblioteques BD5 i BD7, o el Condicionament Terrassenc. A més, també es preveu una inversió per al projecte del pont del carrer d’Itàlia
Una part significativa de les inversions, es destinaran a millores de l’espai públic i de serveis bàsics, fonamentals per al bon funcionament de la ciutat, com les actuacions als carrers d’Arquimedes i Galileu, el Pla de Millora d’Asfaltats o la renovació del clavegueram i de col·lectors.
La digitalització del cicle de l’aigua, destinat a modernitzar i digitalitzar la gestió de l’aigua, millorant-ne l’eficiència i reduint l’impacte ambiental, la millora de places i zones de joc infantil als districtes, oferint espais de qualitat que promouen la cohesió ciutadana, o el manteniment d’edificis culturals, educatius i cívics, amb les renovacions d’equipaments com l’Alberg Vallparadís, la Casa Baumann i els mercats
municipals.
En l’àmbit esportiu, es preveu destinar 550.000 euros a renovar les gespes dels camps de futbol de Poble Nou i Can Parellada, a més d’iniciar actuacions en altres instal·lacions, com a l’Estadi Martí Colomer, amb suport de fons supramunicipals. El pressupost també reserva 300.000 euros per a polítiques d’habitatge social, mentre que 350.000 euros es destinaran a la millora dels polígons industrials, per al foment de l’activitat econòmica local.
A la proposta també hi figuren inversions a tots els districtes amb actuacions de neteja, manteniment de parcs i jardins, i millora d’accessibilitat en els espais públics. Accions transversals que han de beneficiar a tota la ciutadania, en especial a infants amb capacitats diverses i la implantació de nous jocs infantils inclusius.
Ordenances fiscals
Al Ple del proper dimecres també es portaran a votació les ordenances fiscals per al 2025. La proposta de l’Equip de Govern és la de no incrementar els tipus impositius, a més d’incloure una sèrie de bonificacions. Entre les novetats, destaquen les bonificacions a l’IBI i la plusvàlua per a persones amb discapacitat, mesures per fomentar el reciclatge i l’impuls a l’habitatge cooperatiu.