Terrassa convida la ciutadania a celebrar un Nadal sostenible

En aquestes dates, les deixalles augmenten un 3% respecte a la resta de l'any i, pel que fa a les diferents fraccions, es recull un 45% més de vidre; un 23% més de paper i cartó i un 5% més d'envasos lleugers

temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts

Les festes nadalenques és l’època de l’any en què hi ha més consum, es generen més residus i augmenta la despesa d’energia. En aquestes dates, les deixalles augmenten un 3% respecte a la resta de l’any i, pel que fa a les diferents fraccions, es recull un 45% més de vidre; un 23% més de paper i cartó i un 5% més d’envasos lleugers, segons dades del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental. 

Per aquest motiu, l’Ajuntament convida la ciutadania a ser conscients sobre la importància del reciclatge, el consum responsable, l’aprofitament alimentari, la mobilitat sostenible i l’eficiència energètica, entre altres aspectes. Els consells i suggeriments es difonen aquests dies des de les xarxes socials corporatives i, també, des de la web municipal. Aquestes són algunes de les recomanacions: 

Verd Nadalenc 

És recomanable comprar un arbre de Nadal procedent d’un viver controlat. 

Eviteu utilitzar el galzeran, el boix, el càdec i la savina i, com a alternativa decorativa, podeu emprar fulles seques, sorra, serradures, escorça i materials reciclats 

Podeu optar per guarnir arbres d’altres espècies pròpies de la Mediterrània, com l’alzina, l’alzina surera, el cirerer d’arboç o el llentiscle. 

Passades les festes, porteu l’arbre a la deixalleria o deixa’l al costat del contenidor d’orgànica, juntament amb el test per no embrutar les voreres, perquè s’aprofitarà per fer-ne compost. 

La molsa i el boix grèvol són espècies protegides a Catalunya, per tant, està prohibit recol·lectar-les. Els exemplars que es comercialitzen han de procedir d’altres zones on sigui legal la seva recol·lecció, igualment és important evitar el seu ús.  

Consum sostenible 

Organitzeu bé els menús i planifiqueu les compres per evitar llençar el menjar. 

Eviteu les compres per impuls. És important fer una llista, comparar preus i comprar amb antelació per trobar els que siguin els millors. 

Feu un consum responsable, solidari i just. Podeu optar per adquirir productes que tinguin certificació ecològica. 

Compreu amb bossa reutilitzable, cistell o carret de compra. 

Utilitzeu la taifa a l’hora d’anar a comprar per reduir, d’aquesta manera, l’ús d’envasos i bosses de plàstic. 

Rebutgeu les bosses de plàstic i d’altres envasos d’un sol ús i aneu a comprar amb el carretó o el cabàs. 

Trieu com a opció de regals nadalencs aquells que aporten un punt d’originalitat i que no generen residus, com poden ser les activitats d’esports d’aventura, concerts de música, entrades al teatre, cinema, etc. 

Prioritzeu la compra de joguines d’artesania local, fetes amb materials sostenibles. Les joguines fetes amb materials naturals i renovables són una garantia per la conservació del medi ambient i, a més, poden educar la sensibilitat dels infants i el seu gust per aquests materials i, usualment, l’impacte ambiental de la seva fabricació és més baix que el dels processos industrials. 

Residus i recollida selectiva 

Consumiu de manera responsable i recordeu que, el millor residu, és aquell que no es genera. 

Opteu per vaixelles de plàstic reutilitzable i per tovallons i estovalles de roba per a les trobades familiars i d’amics. 

Eviteu els embolcalls que siguin innecessaris i opta per bosses de roba que es puguin reaprofitar o bé per materials que es puguin reciclar (papers de diari, fulls de calendari, retalls de roba, capses de cartó…). 

Reaprofiteu els embolcalls dels regals que us hagin fet altres vegades per embolicar altres obsequis.  

Reutilitza els ornaments d’altres anys i transforma els materials que ja no utilitzis. 

El vidre de les ampolles de vi o cava, els pots d’oliva o de fruita confitada… cal llençar-lo al contenidor verd de manera progressiva i no tot en un mateix dia perquè, d’aquesta manera, evitarem embrutar els carrers. I, si estan plens, no hem de deixar el vidre a la vorera, sinó que hem de buscar un contenidor verd que estigui buit. 

El plàstic de les bosses de neules, el porexpan dels regals, els embolcalls dels caramels… al contenidor groc. 

Eviteu la presència de menjar a la via pública, fer un bon ús dels contenidors i papereres, ajudaran a evitar que els rosegadors trobin aliment i refugi. 

Energia 

Eviteu fer un consum energètic elevat. 

No utilitzeu més il·luminació i calefacció de la necessària. 

Aprofiteu la llum i la calor del sol tot aixecant les persianes durant el dia. A la nit, les baixeu per mantenir l’escalfor a la llar. 

Apagueu els televisors i altres aparells electrònics per l’interruptor principal i no pel comandament a distància.  

Reduïu els desplaçaments i el consum d’energia si opteu per comprar els aliments frescos i de producció local, abans dels envasats o congelats de procedència llunyana. 

Celebreu els sopars o dinars de feina en llocs que siguin accessibles amb transport públic col·lectiu i, així, eviteu agafar el cotxe. 

Substituïu les bombetes clàssiques per les de baix consum que estalvien fins a un 80% d’energia, també en els ornaments lluminosos. 

Empreu piles recarregables en les joguines i els aparells electrònics. 

Repara i reutilitza els aparells que estiguin avariats perquè tinguin una segona vida. 

Seguretat alimentària  

El temps i la temperatura són factors que poden afavorir el creixement de microorganismes. 

Si compreu els àpats a fora, utilitzeu envasos propis que siguin reutilitzables. Poseu a la nevera els aliments cuinats que no consumeixis immediatament. 

Els productes s’han d’emmagatzemar segons la seva naturalesa, sempre que sigui possible separeu els diferents tipus d’aliments (carns, peixos, verdures…) en diferents zones o envasos. 

Recordeu que els aliments frescos s’han de conservar entre 0 i 4 °C Controleu que la temperatura de la nevera no estigui per sobre dels 4 °C.  

Eviteu tenir les portes del frigorífic obertes durant molt temps. 

Intenteu no sobrecarregar els equips per garantir la correcta temperatura de tots els aliments. 

Traieu els aliments de la nevera a mesura que els necessitis. Prepareu els aliments amb la mínima antelació al seu consum. 

Aigua 

Espereu a tenir el rentavaixella i la rentadora plens abans de posar-los en funcionament. Així estalviareu aigua i energia elèctrica. 

L’oli de cuina és altament contaminant, cal recollir-lo adequadament i portar-lo a les Deixalleries Municipals, fixes, a la Deixalleria Mòbils o als contenidors d’oli ubicats a diferents punts de la ciutat. 

La instal·lació d’aixetes de baix consum o limitadors de cabal comporta un estalvi d’entre un 30 i un 60% d’aigua.  

Quan renteu els plats, no deixeu rajar l’aigua inútilment. Feu servir una pica per ensabonar i una altra per esbaldir. 

El vàter no és una paperera. Si llenceu un paperet al vàter i buideu el dipòsit, malgasteu 10 litres. 

Durant el període nadalenc, les deixalleries municipals de Can Barba i de Can Casanovas estaran obertes tots els dies, amb els seus horaris habituals, a excepció només del 25 de desembre i de l’1 de gener de 2023.