L’Ajuntament de Barcelona instal·larà estructures i plantarà arbrat per generar 194 nous espais d’ombra a la ciutat fins al 2027. D’aquests nous espais, 70 comptaran ja amb un sistema d’ombra aquest estiu. Segons ha explicat l’alcalde Jaume Collboni, l’objectiu és mitigar els efectes del canvi climàtic i protegir la salut de la ciutadania perquè el sol i la calor excessiva no impedeixin l’ús d’espais com ara parcs o places. Collboni ha destacat que es protegiran especialment els més vulnerables i per això es prioritzaran espais com ara zones de jocs infantils. El programa d’ombres té un pressupost de 13 milions d’euros i preveu crear més de 50.000 m2 de superfície d’ombra.
Si bé prioritàriament es vol plantar verd per generar ombra, el pla preveu comptar amb estructures construïdes permanents o temporals allà on no sigui possible.
Aquest 2025 es preveu que estiguin instal·lats nous sistemes d’ombra a 66 àrees de joc infantil, a 15 patis escolars i a 3 grans espais de la ciutat: plaça del Mar, rambla del Carmel i la llosa de l’estació de Sant Andreu Comtal.
Segons una diagnosi feta pel consistori, actualment el 62% de l’espai públic ja té ombra i hi ha un 19% de l’espai públic en el qual s’ha d’actuar de forma prioritària, majoritàriament amb la plantació de vegetació i arbrat i, allà on no sigui possible, amb estructures permanents o temporals que ofereixin ombra a la ciutadania, com ara aquelles amb tendals.
Així, l’objectiu és millorar el confort tèrmic de zones que s’han detectat com poden ser els patis de les escoles, les àrees de joc infantil i altres espais públics de la ciutat amb diferents usos durant els mesos d’estiu.
“Probablement ens quedem curts”, ha admès Collboni, que ha indicat que si bé es contempla sobretot per al període d’estiu que va des de Sant Joan fins a la Mercè, el consistori no descarta que les estructures generin ombra més enllà d’aquesta estacionalitat.
Collboni ha apuntat que els episodis de calor extrema seran mes freqüents en el futur i, per aquest motiu, la ciutat s’està preparant. Ho ha dit des d’una àrea de joc infantil que ja compta amb tendals que fan ombra, al parc d’Antoni Santiburcio. “Volem posar més ombres a la ciutat i disminuir els efectes de les illes de calor, facilitar l’estalvi energètic dels edificis i promoure la vida als jardins i espais compartits”, ha assenyalat.
Segons ha dit, es vol fer també per reduir la temperatura mitjana a la ciutat i preservar la salut i el benestar de la ciutadania, alhora que es garanteix l’ús d’espais verds com ara els parcs, o també espai públic com les places.
Per tot plegat, l’alcalde ha explicat que en els pròxims mesos proliferaran a la ciutat estructures d’ombra “estandarditzades”. “Barcelona necessita més ombres i el compromís és fer-ho aquest mandat”, ha dit tot subratllant que es prioritzaran àrees de joc infantil, moltes situades en parcs, i també patis escolars.
Àrees de joc i patis escolars
El programa preveu que aquest 2025 hi hagi noves ombres a 66 àrees de joc, 52 de les quals quedaran instal·lades abans de l’estiu i 14 abans de finals d’any. Un cop instal·lades es començarà a treballar a la següent fase, de forma que l’estiu del 2027 puguin estar instal·lades 46 àrees de joc més.
També s’actuarà en patis escolars, que segons Collboni poden acabar convertint-se en espais de joc oberts. En aquest cas es farà de la mà del Consorci d’Educació de Barcelona. Aquest 2025 l’Ajuntament n’instal·larà a 15 i ho farà en el període de vacances escolars d’estiu. Els criteris de selecció és que estiguin assolellats i que formin part de la xarxa de refugis climàtics o del programa ‘Obrim els patis’.
Actualment, hi ha 183 àrees de joc infantil amb ombra, 10 de les quals són amb tendal. Amb el desplegament del Programa d’Ombres s’arribarà a un total de 303 l’estiu del 2027. Ara mateix hi ha prop de 900 àrees de joc a la ciutat i s’han prioritzat 120 àrees de joc a ombrejar.
Places i carrers
D’altra banda, també s’actuarà sobre 29 espais públics de la ciutat amb la instal·lació d’estructures d’ombra estacionals estandarditzades amb tendals. És el sistema d’estructures que la ciutat ha triat per desplegar a gran escala, de forma que s’empra el mateix sistema per al màxim d’indrets de la ciutat. D’aquesta tipologia, aquest estiu 2025 estaran instal·lades tres estructures: Plaça del Mar, amb una superfície de 550 m2 i rambla del Carmel i llosa de l’estació de Sant Andreu Comtal, amb una superfície de 1.200 m2 .
Més endavant se’n beneficiaran altres emplaçaments, com ara la plaça del Poeta Boscà a Ciutat Vella o la plaça Joanic a Gràcia.
D’altra banda, també hi haurà estructures d’ombra estacionals singulars en espais molt assolellats i amb una alta intensitat d’ús amb alguna singularitat, ja sigui per la seva representativitat o per aspectes patrimonials i de paisatge. Per aquests emplaçaments es va considerar més adient fer un projecte ad hoc i, per aquest motiu, es farà un concurs de projectes per a tres espais perquè estiguin enllestides l’estiu del 2027.
A més a més, també es generarà ombra amb arbrat. Seguint els criteris del Pla Clima, es considera que l’ombra més sostenible és la generada per l’arbrat, ja que els arbres aporten altres beneficis i a més és més econòmic des del punt de vista del manteniment i petjada de CO2.
En el moment de fer la diagnosi dels espais amb alta radiació solar, se’n van trobar alguns en els quals, a priori, és possible plantar. D’aquests emplaçaments se n’han prioritzat deu, però no serà fins a l’hivern del 2026, com a molt d’hora, que es podran plantar els arbres. Entre aquests espais hi ha Portal de l’Àngel a Ciutat Vella o el Passeig Olímpic a Sants-Montjuïc.
Més enllà d’aquests espais ja definits, l’Ajuntament està treballant en el desplegament d’ombres en més espais per atendre les demandes veïnals i implantar altres tipus d’estructures d’ombratge, com són les que incorporen generació fotovoltaica.