Terrassa analitza l’estat de les xemeneies amb drons

Els aparells fan diversos registres a partir de l'anàlisi de les estructures i n'obtenen detalls topogràfics

L’Ajuntament de Terrassa ha començat aquesta setmana els treballs per analitzar l’estat de les xemeneies de la ciutat i crear-ne un registre. Ho fa utilitzant drons, que sobrevolen les estructures i permeten obtenir-ne informació topogràfica en tres dimensions. L’operació ha començat amb tres xemeneies de les quinze que hi ha de titularitat municipal a la ciutat, i permetrà determinar si existeixen evidències de deteriorament, així com tenir informació de cara a futures actuacions. L’ús de drons permet reduir el temps d’observació, així com estalviar costos en no necessitar aixecar una bastida o una grua, però també aporta un plus de seguretat per als responsables de fer l’observació de les estructures.

Aquest dilluns es va treballar a la xemeneia Roca i Pous, a la plaça Nova, i dimarts es treballa en la Guardiola, a la plaça de la Quadra de Vallparadís. Durant dues hores, els tècnics de l’empresa Altiplà Serveis Topogràfics sobrevolen la xemeneia en vuit seqüències verticals, en les que es fan una fotografia per cada metre avançat.

“El dron fa captures d’imatges, i a partir d’aquí es fa un solapament i es crea un model en tres dimensions que passa a un núvol de punts que defineix la geometria amb molta precisió”, explica Marc Sanllehí, responsable d’Altiplà. A partir d’aquesta precisió, que és mil·limètrica, s’ofereix un model de l’estructura que té múltiples aplicacions.

“De cara a qualsevol projecte de reforma o rehabilitació tenim una geometria molt precisa, i podem estudiar possibles patologies, esquerdes o problemes que puguin aparèixer a la xemeneia”, apunta Sanllehí.

Un sistema més eficient

El sistema utilitzat permet invertir només dues hores en la captació de les imatges, temps en què cal establir un perímetre de seguretat al voltant de l’aparell i disposar de l’autorització del Ministeri d’Interior per poder fer vols en casc urbà. “És un sistema més segur, menys contaminant i efectiu, però també més econòmic”, destaca el regidor de Manteniment Urbà, Raúl Ibáñez.

En total, a Terrassa hi ha una trentena de xemeneies, la meitat de les quals són de titularitat municipal. De totes elles, ara s’ha començat a analitzar les dues primeres i aquesta mateixa setmana s’actuarà a la TISA, a la plaça de la Terrassa Industrial.

L’Ajuntament espera poder seguir analitzant la resta de les xemeneies que depenen del consistori, i que de la mateixa manera altres administracions o titulars particulars facin el mateix amb la resta d’aquests elements, ara convertits en testimonis del passat industrial de Terrassa.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Les Biblioteques de Badalona inicen el cicle ‘Transmetre l’Hàbit de la Lectura’

Notícia següent

L’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat de la Seu d’Urgell compleix deu anys

Notícies relacionades