Dimarts, 18 de juny de 2024
És notícia

Sant Cugat recupera l’estany de la Guinardera

Avatar photo
Ja han finalitzat les obres de millora paisatgística i ecològica de l’estany, que es recupera també com a espai de gaudi per a la ciutadania
Visita_estany_Guinardera_1

La restauració paisatgística de l’estany de la Guinardera ja és una realitat. Per celebrar-ho, l’Ajuntament ha organitzat aquest matí una jornada per mostrar a la ciutadania els resultats de l’actuació i posar de relleu els valors naturals d’aquest espai humit.

L’alcalde, Josep Maria Vallès; la tinenta d’alcaldia de Gestió Urbana, Cristina Paraira; i el tinent d’alcaldia de Dinamització de la Ciutat, Bernat Picornell; han assistit a la jornada, que ha consistit en unes visites comentades per descobrir la fauna i la flora i la realització d’un taller per construir caixes niu de ratpenats.

Josep Maria Vallès, alcalde: “l’objectiu d’aquesta actuació ha estat enfortir la naturalització de l’estany i treballar per preservar la biodiversitat que tenim en aquest entorn. També funciona com un espai d’educació ambiental, les escoles poden venir a visitar-lo perquè els nois i noies puguin aprendre que, més enllà de l’estètica, en aquest entorn hi passen moltes coses i hi ha molta flora i molta fauna. Demano a la ciutadania que vingui a gaudir de l’estany, que vingui a observar, passejar, badar… però que també el respecti i sigui curós perquè és un espai amb molta biodiversitat”.

Concretament, els treballs realitzats han consistit en:

  • Revegetació dels marges: s’ha adequat un canyissar a l’entrada de la bassa i un herbassar als marges amb espècies com l’Iris, Juncus, Scirpus i Carex. Amb aquest conjunt es busca diversificar el medi donant entrada a diferents espècies pròpies de la zona.
  • Creació d’un camí perimetral: de 2 metres d’amplada i camins d’accés al voltant de tot l’estanyol. Té connexions amb tots els elements d’ús social.
  • Creació de miradors i passarel·les a nivell d’aigua: s’ha establert diferents punts en què la gent pot acostar-se a l’estanyol. Hi ha un mirador en un punt elevat per observar el conjunt de la massa d’aigua. També hi ha una plataforma flotant per situar-se damunt de la làmina d’aigua.
  • Grades: s’han instal·lat al costat de la zona de les passarel·les flotants.
  • Instal·lació de rètols de senyalització i cartells: s’informa dels valors de l’estanyol i el seu paper ecosistèmic. S’indicar la fauna i la flora autòctona que es pot observar així com la fauna i flora exòtica i els seus efectes.

L’Ajuntament es va fer càrrec de la redacció del projecte d’aquesta intervenció i, posteriorment, va encarregar a l’AMB la licitació i el pagament de les obres amb una inversió de 429.167,29 €. L’empresa que ha desenvolupat els treballs ha estat Ambientalia – Gestió Ambiental.

Aquestes obres estan incloses al Pla de Sostenibilitat Ambiental (PSA) de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que impulsa projectes de desenvolupament compartit entre els ajuntaments i l’AMB per reforçar les polítiques de mobilitat urbana sostenible.

Cal recordar que la primera fase del projecte de restauració de l’estany es va dur a terme l’any 2018 a través dels Pressupostos Participatius. En aquell moment els treballs van servir per buidar l’estany, col·locar una nova base impermeable i millorar la vegetació existent.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
Salvador Illa

Illa aposta per la “millora del finançament” de Catalunya: “És una qüestió de justícia”

Notícia següent
foto-de-archivo-de-la-busqueda-de-los-medios-de-rescate

Adam, el menor d’11 anys mort al riu, no sabia nedar

Notícies relacionades