L’agermanament de l’Ajuntament de Sabadell amb el Sàhara

Del 23 al 29 d’octubre una comissió sociosanitària es desplaçarà a Tindouf per conèixer l’impacte de la pandèmia i adaptar la intervenció a les necessitats reals

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Enguany es reprèn la baixada als camps de refugiats de Tindouf (Algèria), després d’haver estat cancel·lada en les dues últimes edicions a causa de la Covid-19. És l’onzena edició d’aquest viatge, que s’emmarca en l’Agermanament de l’Ajuntament de Sabadell amb el Sàhara. Serà del 23 al 29 d’octubre i en formaran part dues comissions formades per professionals del Parc Taulí i joves dels àmbits socioeducatiu i artístic.

La comissió sociosanitària realitzarà una prospecció al territori per conèixer de primera mà l’impacte de la pandèmia als camps, tant els efectes més directes com els provocats per la manca d’accions de cooperació que s’hi han pogut dur a terme els dos últims anys. L’objectiu és poder adaptar la intervenció prevista pels pròxims anys a la situació real.

D’una banda, la comissió mèdica està formada per professionals de diverses especialitats de l’Hospital Parc Taulí, seguint les indicacions dels referents al territori. Així, es tracta de metges de medicina familiar, tenint en compte la massificació prevista de professionals d’altres especialitats a causa de la reobertura de fronteres, i professionals de la psiquiatria, arran de la incorporació de la salut mental com a nou eix de treball. A banda de les tasques de prospecció, també realitzaran formacions al terreny, passaran consulta i aportaran medicaments els dispensaris desproveïts a causa de la manca de cooperació internacional aquests darrers anys.

D’altra banda, la comissió socioeducativa i artística durà a terme la seva tasca habitual en el marc dels Camps de solidaritat a través de la dinamització d’activitats amb infants i joves, tot i que amb un reforçat caràcter artístic i audiovisual. Així, enguany hi participaran artistes i joves provinents de l’audiovisual i està previst col·laborar amb l’Escola d’Art i l’Escola de Cinema. Un cop tornin a Sabadell, el grup de participants duran a terme un retorn social amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania de Sabadell a través d’esdeveniments públics i tallers a centres educatius i equipaments juvenils.

Pel que fa a la comissió tècnica, es preveu que pugui baixar a principis de l’any vinent amb responsables tant del consistori com de l’hospital i l’entitat sabadellenca per assegurar la continuïtat del projecte posant en marxa els nous plantejaments previstos fins a 2025 en el marc del projecte aprovat pel ple municipal al juliol de 2021.

L’Agermanament entre Sabadell i l’Argub data de l’any 1989, quan es va signar un acord de col·laboració entre les dues ciutats, convertint al municipi català al segon de l’estat espanyol en signar un acord amb el Sàhara Occidental. Aquest projecte, que des de l’any 2017 gestiona Taller d’Art, Cultura i Creació, implica a institucions de la ciutat com l’Hospital Parc Taulí, compromès any rere any en el desenvolupament d’aquest projecte de ciutat.