L’Ajuntament de Sabadell aportarà la meitat del cost d’analitzar els pisos dels Merinals

L'actuació es durà a terme en un total de 170 habitatges per determinar si es poden rehabilitar o han de ser enderrocats

Imatge d'arxiu d'un dels blocs del barri dels Merinals que els veïns diuen que té problemes estructurals. ACN

La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Sabadell ha aprovat aquest dilluns aportar 40.000 euros a l’estudi que un equip independent del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC) ha de fer en un conjunt de 170 habitatges al barri dels Merinals. L’estudi és fruit del conveni signat per l’Ajuntament, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i els veïns, i permetrà determinar l’estat dels habitatges amb dèficits estructurals.

En funció del resultat de l’estudi, sufragat a parts iguals per l’Ajuntament i la Generalitat, es determinarà si poden rehabilitar-se o si s’han d’enderrocar, per, posteriorment, estudiar la construcció de blocs nous en el seu emplaçament actual. L’acord també preveu abordar futures fórmules de finançament.

L’estudi es duu a terme en els pisos ubicats als blocs 39, 40, 41, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 i 57 del polígon de la fase 2 d’Arraona – Merinals, i és el resultat d’una llarga reivindicació veïnal per resoldre els problemes en el conjunt d’habitatges. Es tracta d’uns edificis construïts l’any 1956 per a destinar-los a les classes treballadores de la ciutat, però que van presentar ben aviat dèficits pel que fa a la seva estructura, entre els quals hi figuraven els problemes d’aluminosis.

Ara, amb l’estudi que s’està duent a terme i amb caràcter totalment independent respecte qualsevol administració, s’haurà de determinar si els habitatges es poden rehabilitar o cal enderrocar-los, així com una estimació del cost econòmic de les actuacions proposades. El text del conveni inclou també, entre altres elements, el compromís de les tres parts d’acceptar i respectar els resultats de l’informe, així com garantir la imparcialitat de l’equip tècnic que elabori el document.

A banda, l’acord comporta el compromís de constituir una taula que, un cop coneguts els resultats de l’informe, abordi les fórmules per al finançament de les actuacions que se’n derivin.