Amb la voluntat d’afavorir l’activitat econòmica i, per tant, la generació d’ocupació a la ciutat, l’Ajuntament posarà a l’abast d’indústries i empreses un total de 65.881 m² de sòl industrial. A aquests terrenys, de titularitat municipal, s’hi podrien ubicar entorn de 50 empreses. Per tal de mobilitzar les finques, l’Ajuntament les traurà a concurs públic per a la seva adjudicació en règim de lloguer. La licitació prioritzarà la implantació d’activitats econòmiques amb valor afegit en termes de creació d’ocupació i relacionades amb innovació i noves tecnologies, així com que funcionin amb criteris de sostenibilitat i respecte mediambiental.
Les finques que es trauran a concurs estan ubicades a Sant Pau de Riu Sec, a Can Roqueta i a la ctra. de Terrassa. Precisament demà es porta a Ple el primer tràmit per mobilitzar el primer lot de terrenys.
Tal com ha explicat l’alcaldessa, Marta Farrés, “aquest Govern ha redoblat esforços per atraure i afavorir l’activitat econòmica i la creació de llocs de treball. No es pot repartir riquesa si no se’n crea i hem treballat perquè Sabadell sigui una ciutat per viure i també per treballar”.
Aquest nou projecte se suma a les diferents accions que s’han portat a terme els darrers anys en relació amb els polígons d’activitat industrial. Entre les actuacions, s’hi ha renovat i modernitzat el de Can Roqueta, amb una inversió superior al milió i mig d’euros. Alhora s’ha fet un seguiment acurat dels espais buits que hi havia a les diferents zones per afavorir que poguessin acollir noves activitats. En aquest marc, l’any 2022 les naus dels diferents polígons registraven una ocupació del 82%, 3 punts més que el 2018.
Així mateix, amb l’objectiu d’afavorir l’activitat productiva, sobre tot entorn del Riu Ripoll, aquest mandat s’han impulsat accions per modificar el planejament urbanístic i que es puguin desenvolupar aquestes activitats mantenint en tot moment els paràmetres de respecte mediambiental.
L’impuls i el foment de l’ocupació, una prioritat
Per contribuir a l’impuls econòmic i facilitar que la ciutadania pugui accedir o millorar dins el món laboral, aquest mandat s’ha promogut la col·laboració amb altres institucions, que s’ha traduït en grans projectes col·lectius com el Campus de Ciències de la Vida i la Salut –impulsat conjuntament per l’Ajuntament, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Corporació Sanitària Parc Taulí i la Fundació FUNDIT-ESDi– o el Hub Aeronàutic, en conveni amb AENA, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Consorci de la Zona Franca.
Dins aquestes iniciatives, ja ha començat a la UAB el nou grau públic d’Infermeria, que s’ubicarà a l’Artèxtil un cop l’edifici estigui rehabilitat. I en el marc del Hub, Sabadell acollirà la nova seu de Celestia Aerospace, la primera empresa d’Europa que fa el llançament de nanosatèl·lits des d’avions i no des de coets. També fruit de l’aposta per l’Aeroport com a pol de coneixement, formació i innovació lligats a l’aeronàutica, s’ha ubicat a Sabadell la seu d’Skyway, la primera escola de controladors aeris de Catalunya i l’Aeroport ha acollit el primer vol d’un avió elèctric a Espanya.
Paral·lelament, s’han desenvolupat programes de captació i atracció empresarial, fruit dels quals des de l’any 2020 s’han registrat entorn d’una desena de noves implantacions industrials a la ciutat. Un dels darrers exemples ha estat Toyota Material Handling, que ubicarà a Sabadell la seva seu estratègica a Espanya.
I així mateix, des del Vapor Llonch, es treballa per una oferta formativa adaptada a la demanda i que afavoreixi l’ocupabilitat i es dona suport a l’emprenedoria i al teixit empresarial. Alhora, es fa intermediació entre les empreses que cerquen personal qualificat i les persones que busquen feina, es dona suport tècnic en els processos selectius i es fomenten acords perquè les empreses contractin persones de la ciutat.
Suport al teixit comercial
Entre les actuacions, s’ofereix suport tècnic i assessorament al sector comercial i de restauració per a la digitalització dels negocis, a banda de formació a empreses i comerços i s’articulen campanyes que dinamitzin els diferents sectors i portin visitants a la ciutat.
Infraestructures
A tot plegat s’afegeix l’impuls que s’ha donat els darrers anys en matèria d’infraestructures per millorar les connexions de la ciutat. En aquest sentit, ja han començat les obres del Portal Sud, que transformarà l’accés sud de la ciutat des de la C-58 i reordenarà la mobilitat en un punt per on circulen 42.000 vehicles diaris, i s’està treballant per l’assoliment de la Ronda Nord.