L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) ha emès una alerta sanitària a causa de la detecció del bacteri Listeria monocytogenes en diversos lots de salmó fumat i marinat procedent d’Espanya. La presència d’aquest patogen pot suposar greus riscos per a la salut dels consumidors.
L’alerta s’ha generat després de la notificació de les autoritats sanitàries de la Comunitat Valenciana a través del Sistema Coordinat d’Intercanvi Ràpid d’Informació (Sciri). Els lots afectats comencen tots per 30A4, seguit d’un número i una lletra per a la seva traçabilitat. Aquesta informació ha estat detallada en el comunicat oficial de l’Aesan a la seva pàgina web.
Les marques involucrades en la comercialització dels productes contaminats són:
- Alepa
- Distrialacant
- Fajardo
- Guillermo Fernández
- Hiperber
- La cuna del salazón
- Los salaos
- Pablo Campillo
- Pertusa Saez
- Salazones Miguel Salinas
- Samar
- The blueocean seafood
- Tora
El producte afectat inclou salmó fumat i marinat en diverses presentacions: salmó fumat de 80g, 100g, 200g, 250g i 300g; salmó fumat en oli de 150g, 900g i 3.500g; salmó fumat pretallat de 400g, 500g, 600g, 700g, 1kg i 1,2kg; salmó fumat llom de 600g; i salmó marinat pretallatde 600g.
Inicialment, la distribució d’aquests productes es va realitzar a Andalusia, Castella-la Manxa i Múrcia, tot i que no es descarta que hagin arribat a altres regions d’Espanya.
L’Aesan ha recomanat a les persones que posseeixin aquests productes a les seves llars que s’abstinguin de consumir-los. A més, aquells que hagin consumit el producte i presentin símptomes compatibles amb la listeriosi, com vòmits, diarrea i febre, han d’acudir a un centre de salut.