Avui dimarts el curs s’ha iniciat a Sabadell amb 30.755 alumnes a les escoles bressol públiques i als centres de primària i secundària de la ciutat. A banda dels nombrosos programes per afavorir l’excel·lència educativa, la qualitat dels equipaments educatius i els entorns dels centres són una gran prioritat de l’acció municipal, l’Ajuntament destinarà aquest mandat més de 12,3 milions d’euros al manteniment de les escoles, la seva adaptació al canvi climàtic i a la seguretat dels entorns escolars arreu de Sabadell.
Les accions, moltes de les quals van més enllà de la competència estrictament municipal, es porten a terme dins el pla Els diners als carrers per millorar la qualitat de la ciutat a tots els barris i, per tant, la qualitat de vida del conjunt de sabadellencs i sabadellenques, en aquest cas de tots els infants i famílies.
Aquest any 2024 s’han consignat 1,2 M€ per a tasques de pintura i adequacions de patis. S’hi inclou la millora de la pista esportiva que s’ha portat a terme a l’Escola Miquel Carreras. I la reparació de la pista i millora dels patis que s’iniciarà aviat a l’Escola Roureda, amb una inversió propera als 140.000 euros.
A l’Escola Concòrdia ja s’està rehabilitant i impermeabilitzant la coberta i s’hi farà pintura integral (s’hi destinaran més de 240.000 euros). També es pintaran de forma integral les Escoles Floresta i Juan Ramón Jiménez, amb una despesa global de prop de 380.000 euros. En aquests dos darrers casos els treballs de pintura es portaran a terme aquest curs un cop finalitzades les tasques de desamiantat que la Generalitat realitza a centres educatius.
Inversions globals
Tot i que l’Ajuntament no té competències més enllà del manteniment dels edificis escolars, l’administració local destina nombrosos recursos a inversions per millorar els centres educatius.
Dels 12,3 milions d’euros que es consignen aquest mandat per al manteniment i millora dels equipaments, des de 2023 fins ara s’han destinat uns 5 milions a manteniment, climatització de centres i entorns escolars.
Des d’ara i fins a finals del mandat, s’hi sumaran 7,3 milions més per ubicar tendals als patis de les escoles, nou arbrat, ventiladors als centres, tasques de pintura i noves actuacions als entorns.
Entorns escolars
Entre les actuacions als voltants dels centres educatius, estan ja molt avançats els treballs per solucionar els problemes d’embassaments en l’accés a l’Escola Can Rull, donant així resposta a una demanda ciutadana. A més també es millora el pati interior d’entrada asfaltant-hi l’accés, s’amplien les passeres per entrar als dos edificis i s’ha fet una nova porta d’accés per facilitar les entrades i sortides. Així mateix al pati s’han plantat una desena d’arbres. La inversió supera els 272.000 euros.
Des de juny de 2023, és a dir aquest mandat, s’han fet unes 130 accions en entorns als set districtes de la ciutat per afavorir la seguretat d’infants i famílies. Entre elles, 24 actuacions d’eixamplament de voreres i instal·lació d’elements per reduir la velocitat i més de 90 millores en la senyalització d’entorns educatius. Accions que sumen prop de 640.000 euros i han estat cofinançades pels fons europeus Next Generation.
També, comptant en aquest cas amb finançament dels fons FEDER, s’han remodelat els entorns de les escoles Sant Julià, Samuntada i Joaquim Blume.
Amb els treballs d’urbanització fets al carrer del Caucas, cofinançats pels Next Generation, s’ha millorat l’accés a l’escola bressol Els Àngels. I amb el nou carril bici entre Sabadell i Terrassa, s’ha fet un nou accés i millora de la connectivitat de l’Institut Castellarnau.
A hores d’ara, comptant amb finançament Next, s’està actuant als entorns de les escoles Amadeu Vives, La Trama i Joan Montllor, amb un pressupost global d’1,7 milions d’euros. D’altra banda, vinculat a la construcció d’una zona de jocs infantils inclusius a la plaça de les Illes Medes, davant de l’Escola Francesc Bellapart, s’ubicarà un remuntable a la calçada per afavorir la seguretat.
Encara en aquest àmbit, s’han previst noves millores als entorns de l’Escola Tarlatana, de l’Escola Andreu Castells (en el marc de la remodelació de la Via Alexandra) i de les escoles Virolet i Mas Boadella.
Les escoles com a refugis climàtics
Dins aquest capítol, aquest any s’ha posat aire condicionat a les aules de l’Escola bressol Joaquim Blume i també s’han climatitzat les escoles bressol Joan Montllor i Romànica, amb una inversió global superior als 115.000 euros.
D’ara endavant es continuarà amb el procés de climatització de les escoles bressol municipals i es destinaran més de 2,2 milions d’euros per ubicar tendals als patis de bressol i escoles de primària. També es plantaran 600 arbres als patis, amb una despesa d’uns 600.000 euros i es posaran ventiladors de sostre als centres de primària de tota la ciutat (s’hi destina mig milió d’euros).
30.755 alumnes
Enguany inicien el nou curs escolar 30.755 infants en el tram que va d’escola bressol (en la seva oferta pública) fins a 4t d’ESO (oferta global): 1.214 infants a les escoles bressol públiques, 18.916 als centres de 2n cicle d’educació infantil (EI3, EI4 i EI5) i primària i 10.625 als centres d’educació secundària obligatòria. En total 380 menys que el curs anterior, seguint la tendència decreixent dels últims anys per la caiguda dels naixements.
Actuacions d’urgència per la pluja del cap de setmana
Per tal que les pluges del cap de setmana no afectessin l’inici de curs, l’Ajuntament ha fet algunes actuacions d’urgència en alguns centres. Així a l’Escola Font Rosella, amb afectacions per l’embussament d’una canal, s’ha netejat i s’ha retirat la pintura bufada i es tornarà a pintar quan estigui eixugat. També s’ha activat operatiu de neteja d’urgència a les escoles Francesc Bellapart, Sallarès i Pla, Concòrdia i Espronceda. A l’Escola Can Rull va caure una branca que ja s’ha retirat.