Sabadell Capital de la Cultura Catalana escalfa motors per al 2024

Avatar photo

Mentre arriba l’any 2024, s’han encetat diferents projectes que segueixen les directrius culturals de la ciutadania, com per exemple reconeixements i presentacions de personalitats culturals

Sabadell Capital de la Cultura Catalana ha fet pública la seva memòria d’activitats de l’any 2022. Aquest document constata que mentre arriba l’any 2024, s’han encetat diferents projectes que segueixen les directrius culturals de la ciutadania, com per exemple reconeixements i presentacions de personalitats culturals de la ciutat. Així, s’ha fet una visita guiada a l’obra de Ramiro Fernàndez Saus, el cicle Benet Casablancas o l’espectacle en record de Josep-Ramon Bach. També s’han organitzat actes únics i singulars com la correspondència inèdita de Maria-Mercè Marçal i Felícia Fuster o la conferència musical sobre haikús de Joaquim Sala-Sanahuja.

 

Pel que fa al teatre, la capitalitat ha inaugurat el Festival Sabadell Escena, un nou festival d’arts escèniques que programa teatre i circ al Teatre Principal, l’Estruch, el Museu d’Història i el Museu d’Art. Vinculat a Sabadell Escena, es va estrenar la nova línia de suport a la creació local dirigida a companyies professionals. Fins ara, han gaudit d’aquest suport les obres “Antígona”, d’Amfiteatre, i “Assedegats”, de TES (Teatre Estable de Sabadell).

 

Aquest any, aquest suport l’han rebut les companyies Il·lús Teatre, per a la producció “Feliç, perquè t’estimo”, i El Galliner, que presentarà la seva producció en la pròxima edició de Sabadell Escena. Aquesta línia de suport continuarà l’any 2024 i estarà vinculada a la crida de projectes de la capitalitat.

 

Un altre exemple és la Setmana del Llibre SBD, que ha reunit autors locals, periodistes, actors i músics. Durant l’última setmana de novembre, van tenir lloc diverses presentacions i espectacles al Casal Pere Quart.

 

Lluís Matas, regidor responsable del Programa de Projecció de la Ciutat i Turisme,  ha volgut destacar que “des de Projecció de la Ciutat i Turisme hem cregut i apostat perquè Sabadell fos Capital de la Cultura Catalana des de la proposta, candidatura i  tret de sortida. Creiem en la capitalitat com a pol d’atracció del territori i referencialitat, i hem posat imaginació, talent, ganes i projecte. Estem orgullosos de poder dir que amb una inversió continguda hem aconseguit actes d’una gran singularitat amb un públic total de prop de més de 3.700 persones de la ciutat i de fora. Continuarem treballant, apostant i creient en la cultura, perquè la cultura juntament amb el comerç, l’esport i l’oportunitat de negoci són els grans actius d’una ciutat capdavantera”.

 

També s’ha creat el projecte Oliver&Companyia per dur a terme actes literaris arreu de la ciutat amb una dotzena de presentacions, a més de la creació de la nova taula de Lletres i Pensament. Per aquest programa han passat grans noms com Sergi Pàmies, Josep Cuní, Agnès Marquès, Toni Cruanyes, i molts altres.

 

Una altra línia bàsica ha estat el treball sobre els valors de la capitalitat a través del segell GESTA, que va ser avalat en roda de premsa per la presidenta de la CoNCa, Vinyet Panyella, i que vol ser l’inici d’una línia de treball per als drets culturals de la ciutadania.

 

En l’àmbit de les arts visuals, l’any 2024 Sabadell també acollirà la biennal Manifesta, que ja s’està treballant des de fa dos anys amb la Taula d’Arts Visuals.

 

Directrius culturals gràcies a la ciutadania

També s’ha volgut que el programa Sabadell 2024 sigui el màxim d’obert a tothom. En aquest sentit, el regidor de cultura, Carles de la Rosa ha explicat: “Hem aplicat el principi d’optimitzar al màxim tots els recursos disponibles, vestint els anys previs de la capitalitat amb noves iniciatives i projectes. No volíem que l’any comencés estrictament el 2024, sinó fer activitat des de l’any 2022. En aquest sentit, el procés de cocreació també ens ha servit per saber què vol la gent en matèria cultural, quines són les seves prioritats i què ens demanen fer. Uns criteris que ens ajuden a programar la vida cultural de la ciutat”.

 

La convocatòria per a la presentació de projectes per a Sabadell Capital de la Cultura Catalana 2024 està oberta fins al diumenge 30 d’abril. La participació està oberta a tota persona major de 18 anys empadronada a Sabadell, i també a entitats, empreses i altres institucions amb seu a la ciutat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 × two =

Notícia anterior

Un kamikaze provoca un accident a l’autopista amb cinc vehicles implicats

Notícia següent

La salut mental és i seguirà sent una prioritat per a Demòcrates

Notícies relacionades