La salut mental és i seguirà sent una prioritat per a Demòcrates

Espot celebra el "pas espectacular" que representa la inclusió a la cartera de serveis dels psicòlegs i es compromet a seguir desplegant el PISMA

temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts

La salut mental és i seguirà sent una prioritat per a Demòcrates. Així ho ha garantit el  cap de llista, Xavier Espot, en l’acte d’aquest penúltim dia de campanya, en què ha  estat acompanyat pel suplent de la llista nacional Joan Martínez Benazet. “Per a  nosaltres és cabdal l’atenció a les persones amb problemes de salut mental” i als seus  familiars, i més tenint en compte com certes problemàtiques s’han magnificat arran de  la pandèmia. El número 1 de la llista de Demòcrates + Ciutadans Compromesos +  Acció Comunal d’Ordino + Units per al Progrés + Independents, ha garantit més  recursos i més serveis, a través del desplegament del PISMA (el Pla Integral de Salut  Mental impulsat aquesta legislatura), també gràcies a l’ampliació de l’hospital en un  edifici annex i amb l’impuls, només començar la legislatura, d’un pacte d’Estat on, a  més de la representació de totes les forces parlamentàries, hi participin i aportin tots  els col·lectius del sistema sanitari. 

En aquesta atenció prioritària a la salut mental, Espot ha celebrat el “pas endavant  espectacular” que representa, especialment per a aquelles persones amb menys  recursos, la inclusió dels psicòlegs a la cartera de serveis. També ha recordat que  aquest any s’ha posat en funcionament el Centre Residencial d’Educació Intensiva (CREI), perquè els joves amb problemes conductuals o d’addicions no hagin de marxar  fora del país a tractar-se. 

 

Pel que fa a l’ampliació de l’hospital, permetrà que alguns dels serveis els quals  “actualment es troben tensats, estiguin a l’altura de les necessitats assistencials“.  

Finalment i amb relació al pacte d’Estat, permetrà definir cap a on han d’anar les  polítiques sobre salut mental, partint també de l’experiència dels mateixos  professionals, però també està cridat a determinar com s’han d’encarar les polítiques  del sistema sanitari en general. El pacte permetrà fer “un diagnòstic sobre la reforma  sanitària, la via preferent, el metge referent o la història clínica compartida”, per  avaluar “el que funciona i el que no funciona tan bé i proposar solucions concretes“.  Espot a assegurat que, si la ciutadania li fa confiança el 2 d’abril, “m’implicaré  personalment en millorar la salut pública, un gran repte i també un gran avantatge  competitiu que tenim com a país, que hem de seguir potenciant per garantir la qualitat  de vida dels nostres ciutadans” .

 

Canillo: Preservació del sistema de quotes 

El candidat de Demòcrates + Independents de Canillo, Guillem Casal, ha ressaltat la  importància de l’acord d’associació amb la Unió Europea. Concretament, i perquè és  un aspecte sobre el qual “molta gent ens demana”, la lliure circulació de persones.  Casal ha explicat que la darrera reunió mantinguda amb el vicepresident de la Comissió  Europea Maroš Šefčovič, es van assentar les bases per un acord pel qual Andorra pugui  mantenir el control dels fluxos migratoris, amb un sistema de quotes similar al de  Liechtenstein. Casal ha defensat que l’acord d’associació “és el segell de qualitat que  ens falta per diversificar la nostra economia”. Una diversificació que també es pot  entendre en clau d’elevar la qualitat del turisme, aspecte que beneficia a una  parròquia com Canillo, on el sector hi té un pes molt important. 

 

Encamp: Servei de pediatria al Pas de la Casa 

El suplent de la llista de Demòcrates + UP d’Encamp, Pere Marsenyach, s’ha  compromès a incrementar els serveis del Centre de Salut del Pas de la Casa

especialment pel que fa a la pediatria. El Govern, ha celebrat, ha invertit molt en el  centre del Pas, però ara toca fer un pas més i que “arribi un pediatre al poble, almenys  un o dos dies per setmana”. Marsenyach ha reconegut que la manca de professionals  sanitaris és un problema dins i fora del país, però que es treballarà, amb la implicació  també del Col·legi de Metges, per oferir aquest servei i que les famílies no hagin de fer  el desplaçament fins a Andorra la Vella. 

 

Ordino: Seu d’esdeveniments internacionals 

Demòcrates + ACO vol que la parròquia d’Ordino segueixi acollint esdeveniments  internacionals esportius de rellevància, una manera també de dinamitzar l’activitat  comercial i turística. La candidata suplent Meritxell Rabadà ha posat l’exemple del Tour  de França o la Vuelta a Espanya. Ha incidit en la voluntat d’acollir finals d’etapa a ports  com Arcalís i “esdevingui així una etapa de muntanya consolidada“. Rabadà també ha  defensat el foment de les beques esport estudi, és a dir, “ampliar l’Esquí Estudi a altres  disciplines esportives” de manera que els joves puguin compaginar la seva formació  amb la competició. També s’ha compromès a “seguir treballant per visibilitzar l‘esport  femení“. 

 

Andorra la Vella: Ruta cultural per potenciar Santa Coloma 

La número 1 de la llista de Demòcrates + Liberals d’Andorra la Vella, Conxita Marsol,  s’ha compromès, des del Jaciment de la Roureda de la Margineda a tirar endavant,  aquest estiu, un circuit que “potenciï la nostra història i cultura“, que passi per  l’església romànica de Santa Coloma, els frescos de l’Espai Columba, el Jaciment de la  Margineda, el pont de la Margineda i Sant Vicenç d’Enclar. A través d’un acord entre el  Comú, el Govern i Molines Patrimonis, s’habilitaran cartells informatius, zones de repòs  i descans i fins i tot una passarel·la que sobrevoli el jaciment i el connecti a banda i  banda. Perquè tant els turistes com els ciutadans “passegin, descansin i gaudeixin d’aquest entorn meravellós”.  

 

Sant Julià de Lòria: La plaça major, projecte d’interès nacional 

“Els lauredians som un poble vinculat a les tradicions, el patrimoni i el llegat dels  nostres avantpassats”, ha manifestat la candidata de Demòcrates + Liberals Helena  Mas. Per aquest motiu, aposten per unir cultura i patrimoni, amb la plaça Major com a 

protagonista. Que sigui Projecte d’interès nacional, per preservar la seva identitat  “urbanística i identitària”, que té “una gran rellevància per a nosaltres” pel seu valor  històric i on es despleguen bona part de les tradicions en l’actualitat. Mas també ha  detallat un altre projecte de similar rellevància: la rehabilitació del Colomer de  Rocafort, “el segon més gran dels Pirineus”, per donar rellevància a un dels “actius  patrimonials de Sant Julià”. 

 

Escaldes-Engordany: Fomentar la part alta a través de la cultura 

Finalment la candidatura de Demòcrates + Acció aposta per potenciar la part alta  d’Escaldes i que recuperi la seva dimensió de punt neuràlgic, a través de la cultura. El  número 2 de la llista Marc Magallón ha explicat que es restauraran tres ponts de la  zona, se seguirà potenciant el Museu Thyssen i es treballarà amb Andorra Turisme  perquè hi porti iniciatives des d’aquest vessant cultural.