Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Presentat el Pla d’acció L’Hospitalet, ciutat amigable amb les persones grans

Avatar photo

L’alcaldessa, Núria Marín, ha participat en l’acte de presentació avui del Pla d’acció L’Hospitalet, ciutat amigable amb les persones grans, un projecte promogut per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per impulsar polítiques d’envelliment actiu, saludable i d’èxit, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones a mesura que envelleixen. Per l’alcaldessa, Núria Marin, “per donar resposta a aquest repte, L’Hospitalet ha treballat aquest Pla d’acció de forma transversal, amb la implicació de diferents àrees municipal, entitats i agents del territori. Un treball discret però efectiu que, a partir d’un dibuix del present, vol millorar la qualitat de vida de la nostra gent gran en un futur”. El text s’estructura en 8 eixos, 32 reptes i 100 accions, 42 de les quals ja s’estan desenvolupant.

Els eixos temàtics d’intervenció són: Accessibilitat i ús dels espais públics i privats (7 reptes i 19 accions); Habitatge (4 reptes i 8 accions); Transport i mobilitat (3 reptes i 7 accions); Participació social i cívica (3 reptes i 20 accions); Relacions de suport i ajuda mútua (3 reptes i 14 accions); Respecte, igualtat i condicions d’inclusió (3 reptes i 4 accions); Serveis socials i salut (5 reptes i 13 accions), i Comunicació i informació (4 reptes i 15 accions).

Algunes de les accions incloses i que ja s’estan duent a terme són:

En l’eix de l’Habitatge i per tal de garantir l’accessibilitat i l’autonomia de la persona a casa seva perquè continuï duent a terme una vida independent,  estan en marxa el projecte E-Sènior, que vol facilitar aquesta permanència i independència de les persones grans amb el suport de nous dispositius i l’ús de la tecnologia, i el programa d’adaptació dels habitatges, perquè siguin assequibles i adequats per al dia a dia de les persones grans.
En l’eix de Comunicació i informació, per facilitar a la gent gran l’ús de les noves tecnologies i posar fi a la bretxa digital, s’estan fent tallers en competències digitals, com ara l’ús de smartphone i digitalització fotogràfica, entre d’altres.

En l’eix de Participació social i cívica, es desenvolupen tallers preventius del deteriorament cognitiu als deu casals municipals de la ciutat, amb tallers de memòria que duen a terme entitats col·laboradores i el projecte Gestimul. També es promouen iniciatives per promocionar una vida social i saludable i evitar la solitud amb activitats com Anem de concert, Passegem pel barri, Connectats per WhatsApp o el programa Gesguard d’acompanyament a persones grans en soledat que potencien les relacions de suport i ajuda mútua.

Segons l’OMS, una ciutat amigable és aquella que reconeix la diversitat entre les persones grans; en promou la inclusió i contribueix a la transformació de la vida comunitària; respecta les seves decisions i eleccions amb relació als seus estils de vida, i preveu les seves necessitats i preferències i hi respon amb flexibilitat.

La recreació d’un habitatge a l’espai públic convida a identificar-nos amb les limitacions de la gent gran 

Coincidint amb la presentació del projecte L’Hospitalet, ciutat amigable amb les persones grans, de 10 a 19 h i davant de l’Auditori Barradas, es pot visitar la recreació d’una casa amb l’objectiu de posar-nos en la pell de les persones majors de 75 anys amb dependència i que viuen soles.

“Les coses canvien, però jo vull viure a casa meva” és el títol de la instal·lació  que convida el públic a entrar a casa de la Maria. A través d’una audioguia, la veu de la Maria conduirà les persones visitants pels diferents espais de l’habitatge explicant els reptes als quals s’enfronta diàriament (barreres arquitectòniques, l’escletxa digital o de salut).

El relat en primera persona que se sentirà a través de l’audioguia s’ha pogut enregistrar a Torre Barrina gràcies a la col·laboració de la Pilar, una veïna de L’Hospitalet que ha aportat la seva experiència. Durant el recorregut, diferents objectes domèstics ressalten dades que ajuden el públic a entendre de forma més profunda les problemàtiques que descriu la Maria.

La iniciativa es completa amb una Guia d’accions per ajudar a la nostra gent gran amb consells adreçats a les famílies, per evitar la sobreprotecció; els veïnes i les veïnes, amb els nous hàbits de vida les relacions de veïnatge i suport a la gent gran ha disminuït; i els professionals, perquè tractin la gent gran com a persones usuàries prioritàries.

Aquesta activitat s’emmarca en l’Operació e-Sènior, dins el Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) 4LocaLHealth, impulsat per l’Ajuntament de L’Hospitalet amb la intenció de sensibilitzar la població en relació amb la problemàtica de la gent gran.

Xarxa Europea de Ciutats Amigables amb les Persones Grans 

L’Ajuntament de L’Hospitalet es va adherir a la Xarxa Europea de Ciutats Amigables amb les Persones Grans l’any 2017. Durant els anys 2018-2019, es va realitzar la diagnosi amb un procés en què van participar 130 persones grans i una setantena de professionals i membres d’entitats ciutadanes. El 2021, una comissió integrada per professionals de les diferents àrees municipals, empreses de serveis del sector, entitats del teixit social i ciutadania destinatària va revisar, actualitzar i prioritzar els reptes que van sorgir de la diagnosi i va elaborar aquest Pla d’acció, les accions del qual s’han d’assolir abans del 2024.

El compromís de L’Hospitalet amb la gent gran 

L’Hospitalet està elaborant, a partir d’un procés participatiu, la Carta de drets de la gent gran de L’Hospitalet. Paral·lelament, s’està duent a terme una enquesta sobre necessitats de la gent gran, que sorgeix del treball de la Taula Sectorial de Drets de la Ciutadania i Cohesió Social del Consell de Ciutat, amb l’objectiu de detectar les necessitats de la gent gran i recollir propostes i suggeriments per a la futura carta de drets.

El 20 % dels hospitalencs, unes 54.000 persones, tenen més de 65 anys, d’entre les quals més de 5.700 persones més grans de 80 anys viuen soles, la majoria dones. L’Hospitalet té una xarxa de serveis públics orientats a la salut física i mental dels sèniors, per acabar amb la soledat no desitjada, mantenir-los actius i perquè puguin continuar sent protagonistes de la vida de la ciutat i un pilar fonamental per a les generacions més joves.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

VÍDEO: Indignació pel nou aparcament de zona taronja de la Tabacalera

Notícia següent

Es realitza una enquesta per conèixer els hàbits dels joves amb els mòbils

Notícies relacionades