La Guàrdia Urbana de L’Hospitalet va posar gairebé 2000 multes a patinets elèctrics

Les multes van de 80 a 1.000 euros

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

La Guàrdia Urbana de L’Hospitalet va posar l’any passat un total de 1.937 sancions a persones conductores de patinets elèctrics, en els serveis ordinaris i durant les campanyes de control de la circulació d’aquests vehicles de mobilitat personal (VMP) que va realitzar arreu de la ciutat. Les denúncies de 2022 superen significativament les 1.505 de 2021 i les 750 de 2020.

L’increment de denúncies coincideix amb la posada en marxa de l’Aliança per la convivència, tot un seguit d’accions de sensibilització i control dutes a terme amb objectiu que L’Hospitalet sigui cada dia un lloc millor on viure.

La majoria de les multes —de 80 a 1.000 euros, segons la gravetat de la infracció— són per circular en voreres o zones de vianants (689), no respectar els semàfors (378), no obeir els senyals de prohibició o obligació (212), transportar passatgers al vehicle (205), utilitzar auriculars (131) o dispositius de telefonia mòbil (81) i conduir de forma negligent (123).

El control per part de la Guàrdia Urbana dels patinets elèctrics respon al gran nombre de queixes ciutadanes i incidents motivats per la circulació d’aquests vehicles de mobilitat personal per les vies i espais públics de la ciutat, i per l’increment de la seva accidentalitat.

El 2021 va entrar en vigor una modificació dels reglaments generals de circulació i de vehicles que regula a tot l’Estat l’ús dels patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal, a l’espera de futures normatives que han d’incidir en la unificació dels criteris que cada municipi aplica en aquest àmbit.

El reial decret aprovat pel Consell de Ministres el novembre de 2020 defineix els VMP com a vehicles d’una o més rodes dotats d’una única plaça i propulsats exclusivament per motors elèctrics que poden proporcionar una velocitat de 6 a 25 km/h, definició de la qual queden exclosos els vehicles per a persones amb mobilitat reduïda.

Amb aquesta regulació, en queda prohibit l’ús per les voreres i les zones de vianants, han de circular preferentment pels carrils bici o les vies 30 d’ús compartit, només poden ser utilitzats per una persona i han de limitar la velocitat a 25 km/h. La normativa actual també impedeix els VMP circular per vies interurbanes, travessies, túnels urbans, autopistes i autovies.

A més, els patinets elèctrics han de complir les normes de circulació com la resta de vehicles, per la qual cosa els seus conductors no poden usar telèfons mòbils ni auriculars i estan obligats a passar els controls d’alcoholèmia i drogues. També, el casc passarà a ser obligatori per als conductors de patinets elèctrics quan ho reculli el Reglament general de circulació o una normativa específica municipal, arran de la reforma en marxa de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles i seguretat viària.