Dilluns, 12 de maig de 2025
És notícia

El Museu de Terrassa presenta una nova guia d’activitats amb 67 propostes

Avatar photo
El programa per al curs 2024-2025 està orientat especialment al públic escolar

El Museu de Terrassa presenta la nova Guia d’Activitats Didàctiques per al curs 2024-2025 amb un conjunt de propostes adreçades principalment al públic escolar, però pensades i obertes a totes aquelles persones que estiguin interessades en conèixer el patrimoni de la ciutat. Enguany, el Museu de Terrassa impulsa un total de 67 activitats amb una oferta que inclou visites, itineraris, tallers o activitats en llengua estrangera. 

Entre la programació de la Guia d’Activitats Didàctiques per a aquest curs destaca la inclusió de vuit noves propostes. Es tracta de dues visites, dos nous itineraris i quatre tallers: 

«El tricicle de la Mireia Freixa», activitat relacionada amb el Modernisme inclosa dins el programa “La mainada al Museu”. Es tracta d’una visita dinamitzada i experiencial a la Masia Freixa adreçada a alumnat d’Educació Infantil i Cicle Inicial d’Educació Primària. Una aventura a la recerca d’un tricicle perdut que permet descobrir els secrets que s’amaguen darrera de les formes fantàstiques d’un dels edificis més especials i emblemàtics de la ciutat i símbol del modernisme industrial. 

«Les Muses del Museu», activitat relacionada amb l’edat antiga, emmarcada dins el programa “La mainada al Museu” i adreçada a l’alumnat d’educació Infantil i Cicle Inicial d’Educació Primària. Les Muses, filles de Zeus i Mnemosine, són les nou divinitats que, segons la mitologia grega, inspiren les arts. Per això es creia que filòsofs i poetes s’inspiraven en elles i els i les artistes les invocaven a l’inici de les seves obres. L’activitat convida els i les participants a buscar les muses per diferents espais de la Casa Alegre de Sagrera, conèixer qui eren i què feien.  

«La postguerra a Terrassa (1939 -1962)», activitat adreçada a l’alumnat d’Educació Secundària, Batxillerat, Grau Mig, Grau Superior, Educació d’Adults i públic en general, relacionada amb el projecte “Mapa de la Memòria Històrica de Terrassa”. Durant l’activitat es tractaran temes com el moviment migratori posterior a la guerra, la lenta recuperació de la indústria, la repressió cultural, els monuments o la vida quotidiana. Tot plegat, a través d’un recorregut per diversos espais de la ciutat que van tenir un paper destacat durant la postguerra (1939- 1962) com el Magatzem Fontanals, Amics de les Arts, el Círcol Egarenc, el Monument Alfons Sala o la Presó Municipal i el Castell Cartoixa de Vallparadís, entre d’altres. 

«La Transició a Terrassa», una activitat adreçada a alumnat d’Educació Secundària, Batxillerat, Grau Mig, Grau Superior, Educació d’Adults i públic en general i vinculada amb el projecte “Mapa de la Memòria Històrica de Terrassa”. Durant l’activitat es tractaran temes com ara la riuada de 1962; la crisi del tèxtil i el moviment obrer o la força del moviment estudiantil, mentre es fa un recorregut per espais com la plaça de la Immaculada, l’antiga AEG, l’Institut Investigador Blanxart o la plaça de Ca n’Anglada, entre d’altres. 

«Després de la mort», una proposta dirigida a cicles Mitjà i Superior d’Educació Primària, Cicle Inicial d’Educació Secundària i públic en general que ens permet descobrir totes les feines que es realitzen durant una excavació arqueològica, mentre es convida les persones participants a reconstruir el passat de la Seu d’Ègara estudiant la reproducció de tres conjunts funeraris recuperats durant les excavacions arqueològiques a Terrassa. 

«Escriptura ibèrica», una activitat adreçada a alumnat dels cicles Mitjà i Superior d’Educació Primària, Cicle Inicial d’Educació Secundària i públic en general. El taller s’inicia amb una visita a l’àmbit del món antic que es troba a l’exposició permanent del Museu de Terrassa, al Castell Cartoixa de Vallparadís. Posteriorment, l’activitat se centra en l’exercici quotidià i íntim d’escriure el mateix nom amb alfabets, lletres i suports de l’antiguitat. 

«La vida a la cartoixa: escriptura medieval», una proposta adreçada a alumnat del Cicle Superior d’Educació Primària, Educació Secundària, Batxillerat, Grau Mig, Grau Superior, Educació Especial, Educació d’Adults i públic en general. L’activitat s’inicia amb una visita al Castell Cartoixa de Vallparadís per descobrir com vivien els monjos cartoixans de l’època que van transformar el castell en un monestir. Els i les participants també faran una còpia d’una carta manuscrita medieval, utilitzant els mateixos materials i tècniques de l’època. 

«Via fora! Una aventura de bandolers», activitat dinamitzada adreçada a alumnat d’Educació Primària. El temut Perot Rocaguinarda ha atacat la Masia de Can Boada i ha trobat refugi a les terres del Marquès de Sentmenat, a la Quadra de Vallparadís. El temut bandoler ha tornat a Terrassa per acompanyar-nos a viure una aventura de bandolers. 

A més d’aquestes noves activitats, el Museu de Terrassa també ha renovat la visita «L’aventura de l’art», una activitat adreçada a l’alumnat d’Educació Primària, Educació Especial i al públic en general que permet a les persones participants descobrir conceptes de l’art a través de les obres exposades a la Casa Alegre de Sagrera. L’activitat es desenvolupa en dues parts: una visita dinamitzada al fons exposat i un seguit de jocs guiats de descoberta i comparació d’art i artistes locals i internacionals. 

Al marge d’aquestes novetats, el Museu de Terrassa també proposa diferents visites a espais i elements patrimonials. Entre elles destaquen les activitats adreçades a infants i relacionades amb la cultura popular: «La castanyada», «La llegenda del drac de Terrassa», «El tió de Nadal», «La vella Quaresma no vol marxar!» o «Contes de princeses», on les protagonistes conviden a trencar amb els estereotips femenins sovint presents en els contes tradicionals. 

D’altra banda, també s’han preparat diversos itineraris per la ciutat, com ara «Bruixes i metzineres», «Descobreix Terrassa» o «Per quedar-se d’una peça». Una oferta didàctica a què cal sumar també tallers com «Filadores, cosidores, bruixes i remeieres», activitats relacionades amb l’art com «Va de retrats» o «Construïm una església romànica». 

A més, i durant el nou curs escolar, el Museu de Terrassa també organitza diferents activitats en llengua estrangera, com ara visites a la Casa Alegre de Sagrera, la Seu d’Ègara, el Castell Cartoixa de Vallparadís o la Torre del Palau en anglès o francès, entre altres propostes. 

Balanç del servei de monitoratge curs 2023-2024 

Durant el curs escolar 2023-2024, el Departament d’Educació i Acció Cultural (DEAC) del Museu de Terrassa va dur a terme un total de 716 sessions que van comptar amb la participació de 16.507 persones: 

Visites: 402 activitats amb 9.951 participants 

Itineraris: 227 accions amb 4.649 participants 

Tallers: 87 activitats amb 1.907 participants 

El Departament d’Educació i Acció Cultural (DEAC) del Museu de Terrassa és el responsable de dissenyar, executar i programar una oferta regular d’activitats anuals, ajudar a la interpretació, difusió i coneixement del Museu i del patrimoni local i comarcal així com programar la dinamització de les exposicions permanents i temporals del Museu, elaborant-ne el material didàctic necessari. També ofereix una oferta d’activitats infantils i familiars en períodes no lectius.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Roda de Berà subvenciona la pràctica esportiva de la gent gran

Notícia següent

Reus presenta un programa molt divers per la Diada de l’11 de setembre

Notícies relacionades