El macrooperatiu liderat pels Mossos contra la multireincidència a Barcelona, Badalona, l’Hospitalet, l’aeroport, el metro i la xarxa de bus s’ha tancat amb 105 detinguts, 60 investigats penalment i 330 denúncies administratives, segons han informat els Mossos d’Esquadra. El dispositiu s’emmarca en el nou pla Kanpai de la policia catalana per donar caça als lladres multireincidents. Un miler d’agents dels Mossos, el CNP, els cossos de la Guàrdia Urbana d’aquests municipis i la policia portuària han fet intervencions simultànies durant 24 hores, entre les nou del matí de divendres i les nou del matí de dissabte. S’han intervingut 13 patinets i s’ha recuperat una moto robada.
El dispositiu simultani va arrencar divendres amb actuacions a una cinquantena de punts. Una hora abans de l’inici de l’operatiu, es va celebrar un brífing a la comissaria de Sant Andreu de Barcelona on l’intendent Rafa Tello, cap de Seguretat Ciutadana de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona, va exposar els objectius als agents dels serveis implicats.
Tello va indicar que el pla Kanpai pretén “ocupar l’espai públic per augmentar la prevenció i la reacció al carrer”. Va apuntar que les dades objectives no casen amb la percepció d’inseguretat que té la ciutadania i va insistir que cal “revertir” aquesta sensació. Alhora, va assenyalar que la nova estratègia contra la multireincidència vol fer “la vida més difícil als delinqüents” i evitar que sentin que poden actuar amb impunitat.
Segons els Mossos, un 80% de les detencions de multireincidents es produeixen en el moment en què actuen, mentre que la resta tenen lloc després d’una investigació policial.
24 hores de controls i intervencions policials
Tello va recordar que el pla Kanpai – que vol dir brindis en japonès i es presenta com una evolució del pla Tremall – inclou més agents de paisà al carrer i incorpora efectius de les unitats BRIMO i ARRO a les tasques de seguretat ciutadana. Així, per exemple, s’han pogut veure efectius d’aquestes unitats participant en controls i identificacions a l’estació de metro de la Sagrera.
En aquest mateix sentit, el pla també intensifica la col·laboració entre cossos policials, especialment amb la Policia Nacional, que és el cos que té les competències en matèria d’estrangeria a Catalunya. Els agents de la policia espanyola van estar presents en moltes de les accions que es van desplegar arreu del territori durant la jornada de divendres, com ara els controls de patinets que s’han fet a la rambla Prim, a Sant Martí. Allà, dues patrulles dels Mossos i de la Policia Nacional, amb el suport d’agents de paisà van aturar i identificat diverses persones que circulaven amb aquest mitjà de transport, un dels més utilitzats pels multireincidents per escapolir-se després de cometre un robatori.
Coordinació des del Cecor
El dispositiu es va coordinar des d’un Cecor que es va instal·lar a la comissaria dels Mossos de Sant Martí. La sotscap dels Mossos de Ciutat Vella, Patrícia Duran, es va encarregar de supervisar aquest centre de control. A banda dels agents de la policia catalana, també seguien les tasques de control membres de la Guàrdia Urbana i de la Policia Nacional.
“Disposem d’imatges de totes les pantalles de l’Ajuntament i del transport públic i en cas de detectar una incidència tenim una ràpida visualització del que succeeix per poder donar una resposta ràpida i efectiva”, comentava Duran.
Durant el vespre es van fer intervencions en locals “conflictius” on la policia té constància que hi ha presència de lladres multireincidents i també intervencions en zones d’oci nocturn.
Desplaçament dels multireincidents
A diferència del pla Tremall contra la multireincidència, que estava centrat en la ciutat de Barcelona i tenia d’altres versions arreu del territori, el pla Kanpai “va més enllà de les fronteres” i no se centra només en Barcelona. Segons la policia catalana, aquesta decisió es va prendre després de detectar un desplaçament dels delinqüents multireincidents a municipis de l’entorn de la capital catalana a causa de l’increment de la pressió policial a la ciutat.
Tot i que en una primera fase s’ha actuat sobre Barcelona, Badalona, l’Hospitalet i també a l’aeroport i la xarxa de metro, la previsió és que a la llarga el model pugui exportar-se a altres punts del territori on aquesta tipologia delinqüencial també està arrelada.
A banda, el pla vol anar més enllà de l’actuació policial i planteja un abordatge transversal de la problemàtica de la multireincidència que inclou altres sectors com el judicial, el de serveis socials i el de presons.
L’any 2024, només a Barcelona, la policia va detenir 452 lladres multireincidents que acumulaven un total de 3.600 detencions per 9.114 fets.