L’Ajuntament de Matarò instal·larà plaques fotovoltaiques en tres equipaments públics

L’actuació s’emmarca en el projecte per impulsar la transició energètica al municipi

Plaques fotovoltaiques a la coberta de l'Escola Marta Mata. CEDIDA

L’Ajuntament de Mataró aposta per la transició energètica amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques a tres equipaments públics. Les obres consisteixen en la instal·lació dels mòduls fotovoltaics per a l’autoconsum en la coberta dels edificis, que cobriran part de la demanda elèctrica dels equipaments a partir de l’energia generada. En el cas que hi hagi excedents d’energia, principalment durant els dies que els edificis estiguin tancats per períodes de vacances i caps de setmana, aquests seran injectats a la xarxa elèctrica a canvi d’una compensació per part de la companyia comercialitzadora.

En el cas del Poliesportiu Municipal Teresa Maria Roca i Vallmajor s’estan instal·lant 86 plaques amb una potència de 29,24 kW. Es preveu que produiran una energia de 39.133 kWh que cobriran en un 74,9 % les necessitats de l’equipament i suposaran un estalvi anual en consum de 4.000 €. La instal·lació de les plaques fotovoltaiques té un cost de 34.409,69 €.

Pel que fa a l’Escola Marta Mata, s’instal·len 70 plaques amb una potència de 23,80 kW. La previsió de producció anual d’energia és de 36.775 kWh, que cobriran les necessitats d’autoconsum del centre escolar en un 76,1 % i suposaran un estalvi anual en electricitat de 3.690 €. La instal·lació de les plaques té un cost de 28.316,42 €.

Per últim, a l’Institut Miquel Biada es col·locaran 157 plaques que tindran una potència de 53,38 kW. Produiran 78.960 kWh per cobrir al 76,3% les necessitats energètiques del centre. A nivell econòmic, l’autoconsum permetrà un estalvi anual quantificat en 7.990 €. Els treballs d’instal·lació de les plaques tenen un cost de 79.508,47 €.

En el cas del poliesportiu i l’escola, les obres estan adjudicades a l’empresa Solartradex SL, i tenen una durada prevista de quatre setmanes. La instal·lació de les plaques de l’Institut Miquel Biada s’ha adjudicat a l’empresa TFM Energia Solar Fotovoltaica, SA i tenen una durada prevista de quatre setmanes. En aquest cas, s’instal·la també una barana i una escala metàl·lica per fer accessible la coberta amb finalitat pedagògica, perquè els alumnes d’aquest centre que cursen estudis relacionats puguin complementar la seva formació.

Projecte de transició energètica

Aquesta actuació forma part del projecte “Procés d’impuls de la transició energètica a Mataró”, que l’Ajuntament està executant i que està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea, en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.

El projecte preveu una despesa total de 3,3 milions (IVA inclòs), dels quals 1,36 milions són finançats pel FEDER i la resta l’assumeix l’Ajuntament. La iniciativa té tres línies d’actuació: la millora de l’eficiència energètica de l’enllumenat públic, amb diferents actuacions que estan en desenvolupament; el desplegament de l’Oficina per a la Transició Energètica de Mataró, que s’ubicarà a l’Espai Mataró i oferirà auditories energètiques per aconseguir també llars i empreses més eficients; i el programa d’autoconsum en equipaments públics, amb la instal·lació de les plaques fotovoltaiques ja en marxa.