Lourdes Borrell: “Sant Feliu necessita estabilitat per posar la ciutat en ordre”

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

El PSC podrà governar en solitari a Sant Feliu i s’endú d’aquesta manera un dels feus de l’esquerra alternativa al Baix Llobregat. La guanyadora del 28M, Lourdes Borrell, assegura que la intenció és començar el mandat amb un govern en solitari i buscar pactes per tirar endavant qüestions com la millora de la sensació de seguretat, la neteja o el planejament del soterrament de les vies. Entrevistem la candidata socialista per valorar els resultats de les municipals.

 

Abans de les eleccions marcava com a objectiu obtenir una victòria prou clara per governar en solitari. Ho ha aconseguit.
Són molt bons resultats. És un càstig a qui ha estat governant aquests anys. La gent també ha votat en clau de gestió de la ciutat.

 

A vegades, el ciutadà vota més per la marca del partit que no pas per la gestió. A Sant Feliu no ha sigut així?
És el que va passar el 2019. Vam guanyar les eleccions, però en aquell moment la marca Esquerra va pujar molt. El que passa és que la gestió del dia a dia ha sigut tan nefasta que era un clam a tots els barris. De fet, hem guanyat a tots els barris de la ciutat perquè la situació del municipi i la deixadesa de la via pública és flagrant. A més, 15.000 persones no s’han sentit cridades a anar a votar. Fa pensar que hi havia molta gent decebuda.

 

L’abstenció del camp independentista i la mobilització del vot socialista és una tònica a tot el país.
A tots els pobles de Catalunya hem anat guanyant i la majoria dels alcaldes que teníem han revalidat els resultats. En el nostre cas, tenint en compte que estàvem a l’oposició, són uns resultats boníssims. Al Baix Llobregat hi ha dos feus del PSUC/ICV/Comuns, el Prat i Sant Feliu. En l’últim cas, l’han perdut en aquestes eleccions i s’han quedat amb tres regidors. La gent ha contestat per un tema de gestió i vegis on vagis la ciutadania està il·lusionada pel canvi.

 

Amb quins partits poden bastir acords durant el mandat?
En aquests moments, menys amb els partits que han governat la nostra ciutat. La gent ha castigat la seva gestió. Sant Feliu està en un moment important. Primer, s’ha de posar la ciutat en marxa de nou. I, en segon lloc, tenim el repte del planejament del soterrament. Necessitem un govern estable i fort. Tot just estem parlant ara amb tots els partits menys VOX.

 

Queda descartat el govern de coalició?
De moment no farem un govern de coalició. Com som la força més votada i ells no sumen 11, podem accedir a l’alcaldia i després fer pactes. Si més endavant es pot arribar a fer una mena d’aliança pel bé de la ciutat, ho intentarem. Encara no puc dir amb qui i amb què perquè depèn del programa i de la situació. La ciutat necessita estabilitat per posar la ciutat en ordre amb temes com la neteja i la sensació d’inseguretat que hi ha. Estarem 4 anys a l’alcaldia, així que tindrem aquesta estabilitat.

 

Sant Feliu en Comú era un soci natural del PSC fins a l’últim mandat. Li han trucat des dels comuns per fer les paus?
El 2015 vam pactar PSC i Iniciativa. Érem 10 i vaig donar estabilitat a Iniciativa. El 2019, el pacte natural era continuar el treball que havíem fet i van ser ells que van trencar l’acord, volent governar amb Esquerra i Junts. Ja vam dir que era una opció que no donaria bons resultats, com ha succeït. Com que soc una persona de paraula, el 2019 volia mantenir el pacte, que era de majoria absoluta i dues dones. Ara han quedat tercers i la gent els ha castigat. No puc pactar amb qui la ciutadania no vol que estigui al govern.

 

Què és el primer que farà quan arribi al despatx d’alcaldia?
El primer de tot serà agafar totes les treballadores i treballadors per fer funcionar bé l’Ajuntament de cara a dintre. Així, podrem veure les necessitats que hi ha per donar respostes ràpides a la ciutadania. Al carrer, el primer que farem és la millora dels petits detalls com la jardineria, la neteja i els voluminosos -que els volem fora del carrer. Ens haurem de posar a treballar en el nou plec de condicions del contracte de neteja i la recollida selectiva. D’altra banda, des del minut 0 volem que la ciutadania no hagi d’esperar un o dos mesos per veure l’assistenta social. No ens ho podem permetre. El nostre programa són les persones.